Çocuklar için Bilgisayar Oyunları Hangileridir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Çocuklar için Bilgisayar Oyunları Hangileridir?

Video oyunlarının piyasaya çıkartılmasıyla birlikte çoğu insan için popüler bir etkinlik haline gelmiştir. Her yaştan insan bilgisayar oyunlarına karşı ilgi duyabilir. Hızla gelişen bir sektör olarak bilinen bilgisayar oyunları kategorisi, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte çocuklar arasında daha çok popüler olmaya başlamıştır. Günümüzde çocukların en çok vakit geçirdiği ortamlar sosyal medya ve oyunlar olmuştur. Bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki etkileri oldukça fazla tartışma konusu olmuştur. Bazı uzmanlar çocukların fazla oyun oynamasının beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini vurgulamıştır ve genelde aileler de buna katılarak bilgisayar oyunlarının boşa zaman geçirmek olduğunu düşünür. Fakat yapılan bazı araştırmalara göre teknoloji ve oyunlarla zaman geçirmenin çocuklar üzerinde pek çok yararı olabileceği ortaya çıkmıştır. Oyunlar, çocukların yaratıcılık yeteneğini de geliştirmektedir. Gündelik hayatta fazla egzersiz yapmanın kasları geliştirdiği gibi çocukların oyunlar üzerinde konsantre olması da beyindeki sinir yapılarını güçlendirerek geliştirir. Bilgisayar oyunlarının hem faydalı hem de zararlı yönleri bulunmaktadır. Bu etkiler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Faydaları

  • Çocuklara problem çözme becerisi kazandırır ve bu beceriyi geliştirir. Çeşitli engeller karşısında yapılabilecek çözümler üretmeyi sağlar. Zorlu durumlarda farklı kararlar ile ilerlemeyi öğretir.

  • Çoğu insanın düşündüğü asosyellik kavramının tersine bilgisayar oyunları çocukların sosyal aktivite fırsatlarından biri olabilir. Aynı alana ilgi duyan çocukların bir araya gelmesiyle birlikte güçlü arkadaşlıklar ortaya çıkabilir.

  • Bazı oyunlar tarih ve kültür üzerine yaratılmıştır. Gerçek tarihsel olayları ele alan bu oyunlar coğrafya, kültür ve uluslararası ilişki bilgilerini arttırabilir.

  • Oyunları daha etkili oynayabilmek için pratik düşünceler yaratmak gerekir. Zaman kaybetmemek ve hızlı davranmak diğer oyuncuların önüne geçmeyi sağlar. Bu yeteneği kazanan çocuklar pratik düşünme becerisini gerçek hayatta da uygulayabilir.

  • Çoğu oyun içerisinde ekrandaki animasyonlar takip edilir ve beyinde gerçekleşen etkileşimler ile oyuncunun el göz koordinasyonu birleştirilerek doğru hamleler uygulanır. Bu da çocukların fiziksel olarak koordinasyonunu geliştirmesini sağlayan bir özelliktir.

Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Zararları

  • Bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki en kötü etkilerinden biri bağımlılıktır. Çocuklar oyunların büyüsüne kapılarak uzun saatler boyunca bilgisayar başında olabilirler. 

  • Oyunlarla birlikte çok fazla zaman geçirmek onları izole hale getirebilir. Kendini geliştirmek ve akademik başarısında ilerlemek için zorlanabilirler. Böyle durumlarda bireylerin çocuklarının gündelik yaşam programına müdahalede bulunması gerekir.

  • Günümüzde şiddet içeren pek çok bilgisayar oyunu bulunmaktadır. Araştırmalar sonucunda şiddet üzerine yaratılmış oyunların genç bireyleri fazlasıyla etkilediğini gösterir. Bu sayede çocuklar gerçek hayatta da şiddete meyilli olabilir. Böyle durumlarda bilgili kişilere danışmak en doğrusudur.

  • Oyunlar ile çok fazla bağ kurmak gerçeklik duygusunun kaybolmasını tetikleyebilir. Bu durumu yaşayan çocuklar sanal dünyadaki duygular ile gerçek dünyadaki duyguları karıştırabilirler. Bireylerin çocuklarını takip etmesi ve olağan kötü bir durumda doğru bir şekilde müdahale etmesi en uygun çözümdür.

Çocukların oyun oynama seviyesini kendi başlarına kontrol etmesi bazı durumlarda zorlaşabilir. Birey kontrolünde belirlenen oyunlar çocukların gelişimini sağlayabilir. Aşağıda çocukların oynarken hem zevk alabileceği hem de kendini farklı yönlerde geliştirebileceği bazı oyunlar tanıtılmıştır.

Minecraft

Minecraft

Minecraft, Mojang şirketi tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Bu oyun Windows, MacOS ve Linux platformları için uygundur. Oyunun piyasaya çıkış tarihi 18 Kasım 2011’dir. Tek oyunculu veya çok oyunculu olarak oynanabilir. Minecraft’ın türü sandbox ve hayatta kalma olarak bilinir. Oyun tamamen bloklardan oluşmuştur. Başlangıçta eşyasız olarak başlanır ve tamamen serbest olarak dolaşılabilen dünyada çeşitli materyaller toplanır. Etraftaki ağaçlardan faydalanmak yaşanılabilir bir ev yaratmak için oldukça önemlidir. Gece olduğu zaman etrafta çeşitli canavarlar oluşur. Bu canavarlardan korumak için evde kalınabilir veya dışarı çıkıp savaşılabilir. Minecraft çocuklar için oldukça faydalı bir içeriktir. Çocukların analitik düşünme yapısını geliştirir ve dünyaya daha farklı bir şekilde bakmalarını sağlayabilir. Yaratıcılık yeteneğini de oldukça iyileştiren bir oyundur. Çok oyunculu olarak oynandığı zaman çeşitli arkadaşlar edinmek mümkündür. Ticari video oyunları oynamak çocukların iletişim ve beceriklilik yeteneklerini geliştirir. Oyuncular tamamen benzersiz yapılar yaratmakta özgürdür. Beyinlerinin yaratıcılık seviyesine bağlı olarak sınırsız projeler geçekleştirebilirler.

Roblox

Roblox

Roblox, Roblox Corporation şirketi tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Bu oyun Windows, MacOS, İos, Android ve Xbox One platformları için uygundur. Windows platformu için piyasaya çıkış tarihi 1 Eylül 2006, iOs platformu için 11 Aralık 2012 ve Android için ise 16 Temmuz 2014’tür. Oyun tek oyunculu veya çok oyunculu olarak oynanabilir. Roblox oyun yaratma sistemi ve süper çok oyunculu online oyun türündedir. Minecraft'a oldukça benzer ve çocukların gelişimi için bazı etkileri vardır. Oyun, kullanıcıların oyunları programlamasına ve diğer oyuncular tarafından yaratılan oyunların oynanmasına imkan sunar. Roblox tamamen ücretsizdir. Oyun içerisinde satın alınmak istenen içerikler ise Robux isimli sanal para birimi üzerinden yapılır. Roblox Studio isimli içerik sayesinde kullanıcılar kendi oyunlarını oluşturabilirler. Bu oyunların çoğu küçük yaştaki kullanıcılar tarafından yaratılmıştır ve yılda ortalama 25 milyon oyun kullanılmaktadır.

Planet Coaster

Planet Coaster

Planet Coaster, Frontier Developments şirketi tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir oyundur. Bu oyun Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, Playstation 5 ve MacOS platformları için uygundur. Oyunun piyasaya çıkış tarihi 17 Kasım 2016’dır. Tek oyunculu olarak oynanabilir ve türü inşaat ve yönetim simülasyonudur. Oyun içerisinde Challenge, Sandbox, Kariyer ve Senaryo Editörü olan 4 farklı mod bulunmaktadır. Oyuncular kariyer modunda bitmemiş roller coasterlar inşa etmek ve farklı kişileri işe almak gibi görevleri yaparlar. Sandbox modunda oyuncular boş bir arazi üzerinde diledikleri gibi inşa yapabilirler. Planet Coaster çocuklar için oldukça geliştirici bir oyun olarak bilinir. Çocukların yaratıcılık ve farklı düşünme yeteneklerini geliştirir.

Terraria

Terraria

Terraria, Re-Logic şirketi tarafından geliştirilmiştir ve 505 Games şirketi tarafından yayınlanmıştır. Oyun yalnızca Microsoft Windows platformu için uygundur. Tek oyunculu veya çok oyunculu olarak oynanabilir. Türü sandbox ve aksiyon-macera olarak bilinir. Terraria'nın piyasaya çıkış tarihi 16 Mayıs 2011’dir. Terraria, 2 boyutlu bir dünya üzerine kurulmuştur. Dünya üzerinde serbest bir şekilde inşa yapılabilir ve dolaşılabilir. Çeşitli materyaller toplayarak gelişmek en önemli amaçtır. Gelişimler sağlandığı zaman güçlü yaratıklar ve bosslar ile savaşlar yapılarak daha değerli eşyalar elde edilebilir. Çocuklar için öğrenme ve yaratıcılık becerilerini geliştirebilen bir oyundur. Çok oyunculu olarak oynanabildiği için sosyal becerilere de katkıda bulunabilir.

Valorant Yağmacı 2.0 Skin Paketi
Yağmacı 2.0 paketi daha önceden çıkartılmış olan yağmacı paketine oldukça benzer. Bu silah paketinde mor renk baskın olsa da karanlık gölgeler de görs...
Scorn Nedir?
Scorn, hayatta kalma konusuna sahip, aksiyon dolu ve etkili video oyunlardan biridir. Yakın zamanda piyasaya sürülecek olan bu oyun, henüz çıkmadan bi...