Minecraft Nedir? (2023) - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Minecraft Nedir?

Minecraft 2011 yılında Mojang Studios tarafından yayınlanan, üç boyutlu voxel tarzda bir sandbox oyunudur. Oyun 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınmıştır.

Minecraft oyunu farklı oyunlardan esinlenerek tasarlanmış ancak en büyük benzerliği olan oyun Infiniminer’dır.

Minecraft oyununun Microsoft’a satılmasından sonra üç farklı versiyonu çıkmıştır. Sırasıyla Mineacraft oyunları şunlardır:

  • Bedrock Edition
  • Java Edition
  • Education Edition

Bedrock Edition

Minecraft oyununun Bedrock Edition versiyonu diğer versiyonlarından birkaç açıdan farklıdır. Fakat oynanış olarak orjinalliğini korumaktadır.

16 Ağustos 2011 yılında piyasaya sürüldüğünde diğer versiyonlardan farklı olarak “çapraz oynama” desteğinin var olduğu belirtildi. Bu mobil, konsol ve kişisel bilgisayar oyuncularının aynı anda, aynı sunucu içerisinde oyun oynamasını sağlayan bir durumdu. Fakat daha sonra Java Edition’a getirilmiş olan güncelleme ile Bedrock bu özelliğini de kaybetti. 

Bedrock Edition’ın diğer bir özelliği modlamadan yoksun olması. Oyuncular dışarıdan belirli bir mod yüklemeden ve sadece Microsoft Store’da bulunan eklentileri kullanarak oyunlarını geliştirmektedir. 

 

Java Edition

Minecraft Java Edition, Minecraft oyununun orjinal ve ilk piyasaya sürülmüş haline verilen isimdir. İlk çıktığı andan itibaren geliştirilmeye ve güncellenmeye devam etmektedir. 

Minecraft Java Edition, çoğu Minecraft oyuncusunun ilk tercih sebebidir çünkü oyuna mod yapmak, yeni haritalar ve oynanışlar eklemek daha kolaydır. Sadece Microsoft içerisinde değil üçüncü kişilerin de geliştirdikleri modlar da oyuna eklenebilir.

 

Education Edition

Minecraft Education Edition, genç yaştaki oyunculara eğitim vermek amacı ile piyasaya sürülmüş bir Minecraft versiyonudur. 

Education Edition versiyonu ile oyun içerisine ders planları indirilebilir ve belirli yaş gruplarına tarih, görsel sanatlar ve oyun geliştirme gibi çeşitli konularda ders verebilirsiniz. Ayrıca eğitimciler kendi oluşturdukları ders planlarını başkalarının da kullanması için ana web sitesinden yükleyebilirler. 

 

Minecraft Yapımcısı Kimdir?

Minecraft, Mayıs 2009 yılında İsveç’te kurulmuş olan Mojang Studios tarafından geliştirilmiştir. Mojang Studios şirketi sahibi ise İsveçli geliştirici Markus Alexej Persson’dır.

Markus Alexej Persson ise 2011 yılında Minecraft isimli oyununu piyasaya sürmüştür. 2014 yılında ise Scrolls isimli bir sıra tabanlı kart oyununu geliştirip yayınlamıştır.

 

Minecraft Kaç Yılında Piyasaya Çıkmıştır?

Minecraft oyunu Jens Bergensten katılana kadar Markus Persson tarafından geliştirilmiştir. Minecraft’ın ilk sürümü (şu an klasik olarak bilinen versiyonu) 17 Mayıs 2009 yılında, tamamlanmış sürümü ise 18 Kasım 2011 yılında piyasaya sürülmüştür.

Minecraft’ın diğer versiyonlarının piyasaya sürülüş tarihleri:

 

Java Edition

18 Kasım 2011 

 

Bedrock Edition

Android: 16 Ağustos 2011

iOS: 16 Kasım 2011

Windows: 29 Temmuz 2015

Xbox One: 20 Eylül 2017

Nintendo Switch: 21 Haziran 2018

PS4: 10 Aralık 2019

 

Legacy Console Edition

Xbox 360: 9 Mayıs 2012

Xbox One: 5 Eylül 2014

PS3: 17 Aralık 2013

PS4: 4 Eylül 2014

PS Vita: 14 Ekim 2014

Wii U: 17 Aralık 2015

Nintendo Switch: 11 Mayıs 2017

 

Pi Edition

11 Şubat 2013

 

Education Edition

1 Kasım 2016

 

New Nintendo 3DS Edition

13 Eylül 2017

Minecraft 2021 Yılında Kaç Oyuncuya Ulaşmıştır?

Minecraft ilk çıktığı yıllardan beri oldukça ilgi görmüş ve “oyunlar çocuklar içindir!” tabusunu yıkarak, bütün yaş ve gruplarca oynanmaya başlanmıştır. Uzun bir süredir milyonlarca oyuncuya ev sahipliği yapan Minecraft, 2021 yılında 130 Milyon oyuncuyu konuk etmiştir. Güncel oyuncu sayısı ise 160 Milyonu geçmiştir.

 

Minecraft’ın oyuncu sayısı ülkelere göre sıralanırsa:

 

 Amerika Birleşik Devletleri  – 21.21%

 Brezilya – 6.17%

 Rusya – 5.59%

 İngiltere – 5.06%

 Almanya  – 4.60%

 Diğer ülkeler – 57.37

böyle bir tablo ortaya çıkmaktadır. En yüksek oyuncu rakamına göre sıralanmıştır. 

 

Minecraft Ücretli Midir?

Minecraft oyunu ilk piyasaya sürüldüğü günden itibaren ücretlidir ve oyunun oynanabilmesi için belirli bir ücret ödenmelidir.

 

Minecraft oyununun 2021 yılı güncel fiyatları şu şekildedir:

 

Oyun Türü

Açıklama

Fiyat

Minecraft Java Edition

PC - Linux ve Mac için piyasaya sürülmüş versiyonu.

243,47

Minecraft Windows 10 Edition

Windows 10 Başlangıç Koleksiyonu

85,00

Minecraft Windows 10 Edition

Windows 10 Master Koleksiyonu

141,25

Minecraft Mobile

Android Versiyonu

68,99

Minecraft Mobile

iOS Versiyonu

60,49

Minecraft

Xbox Klasik Versiyonu

56,25

Minecraft

Xbox Başlangıç Koleksiyonu

85,00

Minecraft

Xbox Master Koleksiyonu

141,25

Minecraft

Nintendo Switch

260,00

Minecraft

Playstation Klasik Versiyonu

172,91

Minecraft

Playstation Başlangıç Koleksiyonu

259,41

 

Minecraft Hangi Yaş Aralıkları için Uygundur?

Minecraft oyunun içeriği sadece 7 yaş ve üzeri kişiler için uygundur. 

Minecraft Nasıl İndirilir?

Minecraft oyununu kurmak için minecraft.net/download adresine gidilir ve oyun istemcisi indirilir. Oyun satın alınmamış olsa bile oyun istemcisi indirilebilir, ancak oyunun yalnızca tanıtım versiyonu oynanabilir. Minecraft oyununun istemcisini indirdikten sonra çalıştırmak için simgeye çift tıklanır.

Minecraft satın alımının herhangi bir cihaza değil, hesaba (e-posta adresi) bağlı olduğu unutulmamalı. Satın alındığı takdirde Minecraft: Java Edition herhangi bir sisteme indirilebilir ve kurulabilir.

Minecraft Oynamak için Sistem Gereksinimleri Nedir?

Minecraft oyununu oynamak için sistem gereksinimleri haricinde internet bağlantısı da gerekmektedir. Eğer oyuncu Minecraft’ı çoklu oyuncu şeklinde oynamak istiyorsa, internet bağlantısına da sahip olmalıdır. Ancak oyuncu Minecraft oyununu kurduktan sonra ana hikayesini ya da yaratıcı modunu internet bağlantısına sahip olmadan da oynayabilir.

 

Minecraft oyununu oynamak için sistem gereksinimleri şöyledir:

 

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Core i3-3210 3.2 GHz / AMD A8-7600 APU 3.1 GHz 
  • RAM: 4GB 
  • Ekran Kartı (Dahili ise): Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon R5 series 
  • Ekran Kartı (Harici ise): Nvidia GeForce 400 Series / AMD Radeon HD 7000 
  • Depolama Alanı: 10 GB 
  • İşletim Sistemi: (64-bit)
  • Windows ise: Windows 7 
  • macOS ise: 10.9 Maverick’e sahip herhangi bir 64-bit OS X 
  • Linux ise: 2014’ten sonra yayınlanmış herhangi bir versiyonu

 

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Core i5-4690 3.5GHz / AMD A10-7800 APU 3.5 GHz 
  • RAM: 8GB 
  • Ekran Kartı: GeForce 700 Series / AMD Radeon Rx 200 
  • Depolama Alanı: 10 GB (Tercihen SSD) 
  • İşletim Sistemi: (64-bit)
  • Windows ise: Windows 10 
  • macOS ise: macOS 10.12 Sierra 
  • Linux ise: 2014’ten sonra yayınlanmış herhangi bir versiyonu

Minecraft Oyununun Konusu Nedir?

Minecraft oyununun herhangi bir konusu ya da hikayesi bulunmamaktadır. Oyunun geliştirilme amaçlarından bir tanesi de oyuncuların kendi hikayelerini yazması ve bunu diğer oyuncular ile paylaşmasıdır.

Minecraft oyununda Survival (hayatta kalma) ve Creative (Yaratıcı) olarak iki adet mod bulunmaktadır. 

Survival modda oyuncu hayatta kalmaya çalışmalıdır ve yaratıklardan kurtulmak için kendisine bir sığınak hazırlamalıdır. Oyuncu eğer keşif yaparsa çevresinde köyler bulabilir ve oraya da yerleşebilir. 

 

Creative mod oyununda ise oyuncu istediği her şeyi yapabilecek durumdadır. Malzemeler sınırsızdır. Karakter ise ölümsüzdür. Oyuncu her yere gidebilir ve her şeyi yapabilir. Herhangi bir kısıtlaması yoktur.

Minecraft'ın Faydaları Nelerdir?

Minecraft oyunu yayınlandığı ve geliştirildiği dönemlerden itibaren sadece oyuncuların keyif almasını hedefliyordu. Ancak ilerleyen zamanlarda oyunculara birçok faydasının olduğu keşfedildi ve geliştirilmelerin çoğu bu sebeple yapıldı. 

 

Oyuncular için Minecraft’ın faydaları şöyle sıralanabilir: 

 

Keşif arzusu

Minecraft oyunu oyuncularda “keşfetme” isteği uyandırmaktadır. Online ya da offline bir yardım almayan oyuncular, oyun içerisinde kendilerini geliştirmek için farklı yollar keşfetme durumunda kalıyorlar. 

 

Yaratıcılığın Kaynağı

Minecraft’ın temel özelliklerinden biri de yaratıcılıktır. Oyuncular isterse oyun içerisinde zindanlarda yaşayabilir, saraylar yapabilir, şehirler geliştirebilir ve her şeyin efendisi olabilirler. Sosyal medya ve video paylaşım sitelerinde oyuncuların yaratıcılıklarını kullanarak neler yaptığı görülebilir.

 

Birlik Olma Duygusu

Minecraft oyunu çoklu oyunlarda rekabet duygusu içerse de bazı sunuculardaki oyunlarda ekip olarak hareket etme gereksinimi duyuluyor. Oyuncu bazı yapıları inşa ederken ya da keşif sırasında kendini geliştirmeye çalışırken, ikinci ya da üçüncü kişilere ihtiyaç duyuyor. Bu da oyuncuda “bir elin nesi var, iki elin sesi var” duygusunu güçlendiriyor.

 

Sorunları Çözmek

Minecraft görünüşte kolay ve çok çabuk öğrenilen bir oyun gibi görünse de oyuncuların çoğu bu şekilde düşünmemektedir. Oyunda hayatta kalmak, karakteri geliştirmek, sığınak inşa etmek ya da keşfedilen köyü korumak için çaba sarf etmek gerekiyor. Oyuncu ise bunu en kolay nasıl çözeceğini bulmaya çalışıyor. Minecraft gibi sınırsız bir dünyada çok fazla seçeneğe sahip olan oyuncu ise her oynayışında sürekli farklı yöntemler keşfetmesi ile sorunların nasıl çözülebileceğini anlıyor.

 

Beşeri Bilim Becerisi

Minecraft oyunundaki eşyalar “blok” halinde oldukları için oyuncu bunları nasıl yerleştireceğini öğrendiği anda geometri yeteneğini geliştirmiş olmaktadır. Oyunda “makine üretimi” adı altında geçen ve oyuncunun herhangi bir makine üretmesini sağlayan “redstone dust” ya da “redstone block” ise oyuncuya hem fizik hem matematik hem de kodlama becerisi sağlamaktadır. Karmaşık sistemler kurmaya ve kendi makinelerini üretmeye çalışan oyuncular, tek bir makine üretimi yaptıkları zaman bile kendilerini geliştirmektedir. 

 

Sosyal Çevre

Minecraft çoklu oyuncu sistemi, oyuncuların kaynaşmasını, tanışmasını ve birlikte oynamasını sağlamaktadır. Çok küçük yaştan itibaren Minecraft oynamaya başlayan çocuklar ise Minecraft sayesinde çevresine daha iyi adapte olup, daha kolay arkadaşlıklar kurma becerisi kazanmaktadır. 

Minecraft Çocukların Zekâ Gelişimini Nasıl Etkiler?

Şiddet içermeyen eğitici oyunlar söz konusu olduğu zaman, Minecraft bu konuda en iyilerinden biridir. Çocuklara programlama becerileri ve temellerini öğreten, takım çalışmasını gösteren, problem çözme yeteneği aşılayan Minecraft, çocukların gelişimini yaşıtlarına göre daha da hızlandırmaktadır.

2017'de Glasgow Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmada Minecraft ve üniversite başarısı arasındaki ilişki gözlemlendi. Minecraft oynayan kişilerin, kontrol grubuna kıyasla daha yüksek iletişim, uyum ve beceriklilik ölçekleri gösterdiklerini buldu ki bu becerilerin hepsi lisansüstü başarı için anahtar olduğu düşünülmektedir.

 

Minecraft'ın Zararları Nelerdir?

Minecraft’ın da her oyun gibi birtakım zararları bulunmaktadır. Bunlar:

 

  • Bağımlılık: Sürekli oyun oynayarak gerçek hayatını unutabilecek oyuncular meydana getirebilir. Oyuncular oyun oynamayı bırakmak istemezler.
  • Sözlü Şiddet: Çoklu oyuncular arasında sıkça yaygın olan küfür ve hakaret, başka oyuncuları etkileyebilir ve psikolojik yaralar açabilir.
  • Hırs: Çoklu oyunların bazıları rekabete dayalıdır ve oyuncuların başarılı olmaları için sürekli çabalaması gerekmektedir. Başarısız olan oyuncu ise başarılı olana kadar çabalamakta, sanal bir zevk tatmak amacı taşımaktadır. 
  • Vakit harcama: Hayat gelişme üzerine kuruludur ve bu zamana kadar en iyi yatırımın “kendine yatırım” olduğu söylenmektedir. Saatlerini oyunun başında geçirmekte olan oyuncu, kendini ve gerçek hayatını geliştirebileceği boş saatlerini oyuna harcamaktadır.

Minecoin Nedir?

Minecoin, Minecraft oyunu içerisinde bulunan para birimidir. Bu para birimi oyunda bulunan Minecraft pazarından çeşitli ürünlerin alınması için kullanılmaktadır. 

Minecoin Nasıl Alınır?

Minecoin almanın birçok yolu bulunmaktadır. Oyuncular oyunda bazı görevleri yerine getirerek de Minecoin’e sahip olabilmektedir. Minecoin biriktirmek oldukça zor olduğu için oyuncular satın almaya çalışmaktadır.

 

Minecoin satın almak için etail sitesinin hediye kart bölümünden Minecraft sekmesine tıklanır. İstenilen Minecoin miktarına tıklanarak belirli sayfaya gidilir.

Minecraft Görsel

Açılan sayfada “sepete ekle” kısmına tıklanır. Üyelik varsa giriş yapılır. Yoksa yeni bir üyelik alınıp alışverişe devam edilir. Alışveriş bitince Minecoin kodu alıcıya gönderilir. 

Minecraft Görsel

Satın alınan kodu oyuna aktarmak için https://www.minecraft.net/en-us/redeem/minecoins sitesine gidilir ve giriş yapılır. Açılan sayfadaki boş alana kod yapıştırılır. Böylelikle kod hesabınıza aktarılır.

Minecraft Ana Sayfa

Henüz Minecoin almadın mı? O halde şimdi Minecoin Satın Al ve minecoin ile neler yapabileceğine şahit ol!

 

Bad Omen Minecraft Nedir?

Bad Omen Etkisi bir grup düşmanın ortaya çıkmasına ve Bad Omen etkisine sahip bir oyuncu köye girdiğinde, köye saldırı yapılmasına neden olan bir etkidir. Saldırı başladığında ekranda bir çubuk belirir. Oyuncu düşmanları öldürdükçe çubuktaki işaret azalmaya başlar. Oyuncu bu şekilde kaç tane düşman öldürmek zorunda olduğunu anlar. 

Watchdog Minecraft Nedir?

Hypixel, bir Minecraft sunucusu olup Simon Collins-Laflamme ve Philippe Touchette tarafından 13 Nisan 2013 tarihinde yayımlanmıştır.  Oyun içerisinde birçok Minecraft oyunu ve türü bulunmaktadır. Oyuncular da bu sunuculara katılmaktadır. Ancak çok fazla hile yapmaya çalışan oyuncu olduğu için Hypixel, Watchdog adlı bir hile engelleme sistemi çıkarmıştır. Bu sistem ile hileler engellenmekte ve hile yapmaya çalışan oyuncular yasaklanmaktadır. 

 

Dreadlord Minecraft Nedir?

Minecraft’ın Hypixel adlı özel sunucularındaki oyunlarda genel hikayeler bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden bir tanesi “Bed Wars” adı verilen savaş türüdür. Oyuncular yataklarını koruyarak savaşmaktadır. Dreadlord “Bed Wars” adlı oyunun ana karakteri olarak geçmektedir ve hikayesi bu karakter ile bağlantılır. 

Başka bir bağlantısı ise Black Plasma Studios’tur. David R.B. isimli bir animatör Minecraft ile ilgili çeşitli animasyonlar yapmakta ve bunu Black Plasma Studios kanalında paylaşmaktadır. Yaptığı animasyonlardan iki tanesi olan Animation Life 2 ve Animation 3 içerisinde Dreadlord karakteri geçmektedir. 

 
Dota 2 Nedir?
Dota 2 ücretsiz bir şekilde oynanabilen MOBA oyunlarından biridir. Online ve battleroyal mücadele imkanı sunan bu oyun, çevrimiçi oyuncuları bir araya...
Destiny 2 Nedir? (2023)
Destiny 2, Bungie tarafından geliştirilen, oynaması ücretsiz, çevrimiçi çok oyunculu birinci şahıs nişancı video oyunudur....