Valorant vs PUBG - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Valorant vs PUBG

Valorant vs PUBG

Counter Strike: Global Offensive, Overwatch ve PubG ile birlikte son dönemin en çok oynanan oyunları arasında olan Valorant, ismini ilk olarak Project A kod ismiyle duyurmuştu. Tasarım ve içerik olarak birçok oyundan farklılık gösteren Valorant, hayali karakterler barındırıyor. PubG ile bu noktada ayrışan Valorant’ın daha çok Counter Strike ile benzerlik gösterdiği söylenebilir.

FPS türünde bir oyun olan PubG ise tüm dünyada ve Türkiye’de birçok oyuncuya sahip. Valorant’a göre gerçeğe daha yakın bir oyun olan PubG, Bluhole tarafından piyasaya sürüldü ve geliştirilmeye devam ediyor. Mobil ve bilgisayar üzerinden oynanabilen bu oyunu online sitelerden indirebilirsiniz.



 

Valorant Nedir?

Riot Games tarafından geliştirilerek yayınlanan çok oyunculu taktiksel birinci şahıs ve nişancı oyunu olan Valorant, ilk olarak Ekim 2019’da Project A kod adı altında yayınlandı. Daha sonrasında bu oyun, 2 Haziran 2020’de resmi olarak oyunculara sunuldu. Oyunda beşer kişilik iki takım karşı karşıya geliyor ve geldiği maçlarda bir taraf savunma, diğer taraf ise saldırı rolünü üstleniyor.

Valorant oyununda iki devrede toplam olarak 25 tur oynanıyor. 13 tur kazananın zafere ulaştığı bu seride maçlar ilk olarak 30 saniyelik satın alma süreciyle başlıyor. Verilen süre zarfında zırh, silah ve yetenek satın olan oyuncular, eğer saldırı tarafında ise “spike” adı verilen cihazı hedef bölgelere yerleştirmeyi amaçlıyor. Oyunun savunan tarafı ise bu spike’ların kurulmasını engellemek ve eğer kurulursa da onları imha etmek için mücadele veriyor. Genel olarak League of Legends ve Counter Strike oyunlarının karışımı olarak nitelendirilebilen Valorant’ta birçok farklı özellikte karakterler bulunuyor. Bu karakterler;


Valorant

·   Sova: Oyunun karizmatik karakterlerinden olan Sova, öncü rolünü üstleniyor. Keşif ve şok okları ile rakibin yerini tespit edebilen ve ufak çaplı hasarlar oluşturabilen bu karakter, ulti yeteneği ile duvarlardan geçebilen ve mesafe tanımadan hasar verebilen oklar fırlatabiliyor.

·   Breach: Oyundaki öncü karakterlerden olan Breach, duvarlardan geçerek kör eden atışlar yapabiliyor. Ayrıca düşmanın dengesini bozan sarsıntılar yaratabilen bu karakter, duvarlardan geçerek rakibini zor duruma sokuyo r. Ulti yeteneğini sayesinde de düşmanı savurup sersemleterek büyük çaplı bir deprem yaratıyor.

·   Brimstone: Oyunda kontrol uzmanı olarak rol alan bu karakter, hasar veren yangın bombaları oluşturarak rakibin görüşünü kısıtlayan duman bulutları fırlatabiliyor. Ayrıca ulti yeteneği sayesinde yüksek hasar oluşturabilen uydu saldırılarını da rakibe uyguluyor.

·   Viper: Oyundaki bir diğer kontrol uzmanı olan Viper, rakiplerine hasar veren zehir küresi fırlatıyor. Buna ek olarak hasar veren yeşil zehir duvarı ören bu karakter, ulti yeteneği ile görüşü kısıtlayarak hasar veren devasa bir zehir bulutunu oluşturuyor.

·   Sage: Gözcü rolündeki bu karakter; iyileştirme ve yavaşlatma küresi ile duvar ören bariyer küresini kullanarak takım arkadaşlarının işlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Takımların olmazsa olmaz karakterlerinden olan Sage’in ulti özelliği ise ölen bir takım arkadaşını tekrardan canlandırmak.

·   Cypher: Yine gözcü karakterlerden olan Cypher, görüşü kısıtlayan ve yavaşlatan siber kafesler ve gizli kameralar oluşturabiliyor. Rakiplerini tuzağa düşürmeyi amaçlayan bu karakterin ulti özelliği ise ölen bir düşmanı kullanarak tüm düşmanların yerini tespit edebilmektir.

·   Jett: Oyunun en çok sevilen öncü karakterlerinden olan Jett, havaya sıçrayabiliyor ve görüşü kısıtlayan sis bulutu fırlatabiliyor. Çok hızlıca ileri de gidebilen bu karakter, ulti özelliği sayesinde de tek vuruşta düşmanlarını haklayabilen bıçakları fırlatabiliyor.

·   Omen: Oyunun gizemli karakterlerinden olan Omen, kontrol uzmanı rolünde yer alıyor. Menzil kısıtlayan gölge atışı ve gölge küresi fırlatan bu karakter, ileriye doğru kısa mesafe ışınlanabiliyor. Ulti özelliği olarak ise oyundaki haritanın istediği bir bölgesine ışınlanabiliyor.

·   Phoneix: Oyunun düellocularından olan Phoneix, kör eden işaret küresi atabiliyor, iyileştirici ve hasar verici alev topu fırlatabiliyor. Ayrıca ulti yeteneği sayesinde belirli bir süre dahilinde ölünce işaretlediği yerde yeniden doğabiliyor.

·   Raze: Yine bir düellocu olan Raze, patlayıcı çanta ve parça tesirli bomba fırlatabilme yeteneğine sahip. Ayrıca düşmana hasar veren bot atabilen bu karakter, ulti yeteneği sayesinde yüksek hasar oluşturan roketatar kullanıyor.

·   Reyna: Oyunun belkide en güçlü karakteri olan Reyna, aim seviyesi iyi olan oyuncuların vazgeçilmezi konumunda. Geçiçi kör etme yeteneği ve öldürdüğü rakiplerinden can çekebilme yeteneğine sahip olan Reyna’nın ulti özelliği ise geçici bir süre içinde öldürdüğü rakipler aracılığıyla görünmez olabiliyor ve otomatik can alabiliyor.

Valorant Nasıl Oynanır?

Oyundaki ilk turunuza girmeden önce, her biri galibiyete ve kendi rolüne uygun mücadele etmek için tasarlanan özel becerilere sahip bir grup karakter arasından seçim yapmanız gerekiyor. Her bir oyuncu, karakterini seçtikten sonra rastgele seçilen bir haritada resmi olarak ilk tura girmiş oluyor. Oyuna girdikten sonra saldırı veya savunma oyuncusu olarak bir tur başlatarak arada taraf değiştirin. Ayrıca her ikisinden birini de yapmadan önce yetenek, silah ve zırh almanızı sağlayan satın alma sürecini de tamamlamanız gerekir. Tarafınızı ve silahınızı seçtikten sonra takımınıza ve karakterinize uyumlu şekilde strateji oluşturun.

 

PUBG Nedir?

Son dönemde hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça fazla oynanan ve oyuncu sayısı artmaya devam eden PubG, Bluhole tarafından geliştirildi. Çok oyunculu bir video oyunu olan PubG’de ana hikaye, 100’e yakın oyuncu rotası belirlenen bir uçağın içinde oyuna başlayan karakterler ile oluşturuyor. Bu oyuncular istedikleri zaman uçaktan atlayarak paraşütleri aracılığıyla adanın herhangi bir konumuna iniş yaparlar.

PubG oyunun üç farklı sürümü bulunuyor. Bu sürümler; telefonlar için olan mobil sürüm, bilgisayarlar için olan PC sürüm ve yine bilgisayarlar tarafından desteklenen ama daha düşük grafiklere sahip PubG Lite versiyonudur.

PUBG

PUBG Nasıl Oynanır?

Oyunun PC sürümündeki mekanikler, mobil sürüm için de aynı şekilde geçerli. PubG oyununun App Store veya Google Play Store’dan mobil cihazınıza indirmenizin ardından yapmanız gereken ilk şey karakterinizi oluşturarak oyuna başlamak. Oyun içerisinde sol başparmağınızla karakteri yönlendirip sağ başparmağınızla silahınızı yönlendirebilirsiniz. Oyunun aynı bilgisayar sürümünde olduğu gibi mobil sürümü içerisinde de takımlar halinde ya da tek başınıza mücadele edebilirsiniz. Ek olarak PC sürümünde olduğu gibi yine mobil sürümde de farklı haritaları seçebilir ve oyun zevkinizi daha da arttırabilirsiniz.
 

god-of-war-figurine

PUBG Mobile 600 + 60 UC

₺ 326,18

Valorant ve PUBG’nin Ortak Noktaları

Öncelikle bu iki oyun da çoklu oyunculu ve silah ile rakipleri haklamaya yöneliktir. Bu sebeple hem PubG oyuncu kitlesinin hem de Valorant oyuncu kitlesinin büyük oranda kesiştiği söylenebilir. Ayrıca iki oyunda da takımlar halinde mücadele edildiği için strateji uygulama konusunda da benzerlikler bulunuyor.

 

Valorant mı PUBG mi?

Valorant ve PubG oyunları oldukça fazla oynanıyor ve seviliyor. Bu iki oyunu karşılaştırmak oldukça zor olduğu gibi hangisinin daha iyi olduğunu söylemek de bir o kadar zor. Bu seçimi yapmak oyuncuların kişisel tercihine bağlı olduğu için net olarak bir oyunu öne çıkarmak mümkün değil.

Fakat PubG oyununun son dönemlerdeki verilerine göre oyuncu sayısında düşüş yaşanıyor. Buna karşılık olarak Valorant için aynı şey söylenemez. Yaptığı güncellemeler ile oyuncularına farklı maceralar sunan Valorant oyununun kullanıcı sayısında büyük değişimler yaşanmıyor. Ayrıca Valorant oyununun Şubat 2022 tarihinde Twitch üzerinden ortalama 118.000 eş zamanlı izleyicisi olduğu da biliniyor. Yine de bu iki popüler oyundan hangisinin daha iyi veya daha kötü olduğunu kullanıcıların takdirine bırakmak gerekir.

Free Fire Başlangıç Rehberi
Garena Free Fire’a dair temel bilgilere değineceğimiz bu içerikte başlangıç için gereken tüm bilgilere sahip olacaksınız. ...
En İyi Xbox Game Pass Oyunları (2023)
Sizler için 2023 yılında yayınlanmış en iyi Game Pass oyunlarını derledik....