Twitch Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Twitch Nedir?

Twitch Nedir?

Twitch platformu, video oyunu canlı yayınlarının üzerine odaklanan ve günümüzde de farklı canlı yayınlar için kullanılan bir Amerikan video canlı yayın sistemidir. Bu platformda oyunlarla ilgili olan canlı yayınların dışında müzik, yaratıcı içerik ve muhabbet canlı yayınları da yapılabilmektedir. Twitch, bir yan kuruluşu olarak bilinen Twitch Interactive tarafından işletilir. Twitch’in hızla yükselen kitlesi, bu platformun diğer benzer platformlardan daha çok büyümesine sebep oldu.

2013 Ekim zamanlarında, Twitch platformunda yaklaşık olarak 45 milyon izleyici bulunmaktaydı. 2014 yılının şubat ayına kadar, Amerika Birleşik Devletleri Twitch’i dördüncü en yüksek internet trafiği sistemi olarak kabul etmekteydi. Twitch, daha sonra çevrimiçi video oyun topluluklarının bir operatörü olarak bilinen Curse’ü 2016 yılında satın aldı. Bu sayede yayıncıların oynadıkları oyunlardan belirli bir komisyon almasını sağlayan bir sistem ile oyun satın alma araçlarını tanıttı. 2015 yılına gelindiğinde ise Twitch platformuna ayda 100 milyondan fazla izleyici girmekteydi.

2017 yılında da Twitch, ABD’deki popülerliğini sürdürdü. Şubat 2020 ayı itibariyle aylık kullanıcı sayısı 3 milyonun üzerine ve günlük kullanıcı sayısı ise 15 milyonun üzerine çıkmış bulunmaktaydı. Günümüzde ise popülerliğini dünya çapında sürdürmektedir. Birçok oyun oynayan insan, bu platform üzerinden farklı yayıncıları izlemektedir. Yayıncılar da bu izlenmeler ve sponsorluklar sayesinde belirli miktarlarda para kazanır. Yayıncıları izleyen insanlar, yayıncılara canlı olarak bağışlar yapabilirler. 

Twitch'te yayın yaparken hangi oyunları oynayacağını düşündün mü? Merak etme eTail seninle! Hemen PC Oyunları Satın Al ve Twitch yayınlarına başla!

 

Twitch Hangi Yıl Kurulmuştur?

Twitch platformu kurulmadan önce oyun kategorisi hızlı bir şekilde büyüdü ve sitede bulunan en popüler içerik haline geldi. 2011 yılında, 40 şirket Twitch gameplay teriminden esinlenerek oyun içeriğini TwitchTV olarak isimlendirmeye karar verdi.

İlk zamanlarda halka açık olarak piyasaya sürülen beta sürümü 6 Haziran 2011 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Twitch platformunun tam anlamıyla kullanıma açılma tarihi 6 Haziran 2011 tarihidir. Şirketteki çalışan sayısı 2013 Haziran tarihinde yaklaşık olarak 80’di. Bu çalışan sayısı daha sonra 2013 Aralık ayına kadar 100’lere yükseldi ve şirketin merkezi San Francisco’nun Finans Bölgesinde bulunmaktaydı. Farklı finansman akışlarına ek olarak, 2013 yılının sonlarına doğru Twitch şirketinin karlı duruma geçtiği hesaplanmıştır.

En büyük rakibinin de ortadan kalkmasının ardından Twitch, çok fazla bir farkla en popüler e-spor yayın sitesi haline gelmiştir. Bunun üzerine YouTube ve Dailymotion gibi rakip video şirketleri daha iyi bir şekilde rekabet edebilmek için video oyunu içeriklerine önem vermeye başladı. Bu çabalarına rağmen Twitch platformunun popülerliği hızla artmaya devam etti. Dünyanın farklı noktalarına yeni sunucuların eklenmesi ile Twitch’in kare hızlarıyla ilgili sorunları da çözülmüş oldu. Twitch, bu sorunları çözmek için geçmişte kullanılan sistemden daha verimli olduğu düşünülen bir video sistemini uygulamaya başladı.

Twitch Gorsel

Twitch Platformunda Neler Yapılabilir?

Twitch platformu, tamamen canlı yayın izlemek için kullanılan bir alandır. Bu alanda canlı oyun videolarını ve yaratıcı içerikleri izlemek mümkündür. Yayıncılar kendilerine ait bir kanal oluştururlar ve burada düzenli olarak canlı yayın açarlar. Canlı yayın açan kişiler insanlarda tamamen serbest olarak muhabbet edebilir veya farklı oyunların oynanışlarını bu insanlara gösterebilirler. Yayıncılar oyunlar konusunda daha fazla ustalaşmış kişiler oldukları için, izleyiciler bu yayınlardan farklı bilgiler toplayabilirler. İzleyiciler, beğendikleri yayıncıları takip edebilir ve onlara belirli miktarlarda gerçek para yardımında bulunabilirler. E-spor dalındaki büyük mücadeleler de canlı olarak bu platform üzerinden yayınlanır.

 

Nasıl Yayıncı Olunur?

Her şeyden önce yayıncı olmak sabır, hırs ve zaman gerektiren bir iştir. Çünkü yayıncılık sektöründe belirli bir kitleye ulaşmak zaman ister. İyi bir yayıncı olmak için düzenli yayın açmak önemli bir faktördür. Düzenli olarak yayın açan kişiler, başlangıçta belirli bir kitleye sahip olmaya başlarlar. Daha sonra popülerliği artan yayıncılar daha iyi ekipmanlar satın alarak yayınlarının kalitesini arttırırlar. İyi bir Twitch yayıncısı olmak isteyen kişinin internet hızının iyi olması, yayın bilgisayarına sahip olması, oyuncu mikrofonu ve kulaklığı kullanması gerekir. Bu özellikleri düzgün bir şekilde uygulayan ve oyunlarda başarı elde eden kişiler Twitch platformunun vazgeçilmezleri arasına girebilir.

En Ucuz Oyunlar (2023)
Piyasada bulunabilecek eğlenceli ve birbirinden güzel on adet en ucuz oyun rehberi....
Twitch Bitleri ve Yaşanan Skandal
Twitch Bitleri, Twitch uygulaması üzerinden satın alınabilen sanal ürünlere verilen isimdir....