Savaş Oyunları Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Savaş Oyunları Nedir?

Savaş Oyunları Nedir?

    İçerisinde savaşı konu alan, heyecana ve adrenaline yer veren oyunlara savaş oyunları denir. Savaş oyunları bilinenin aksine sadece psikolojik veya fiziksel şiddet içermez. Aslında bir tür strateji oyunlarıdır. Satranç gibi bir soyut strateji oyunu olmasa da, savaşı kendi gerçekçiliği ile simüle etmektedirler. eTail sitesinin içerisinde birbirinden farklı oyun türleri vardır. Bunlardan bazıları Savaş, aksiyon, macera, araba sürme ve bulmaca oyunlarıdır.

    Battlefield, Fortnite, Valorant ve neredeyse bir neslin oynayarak büyüdüğü Counter Strike gibi bazı savaş oyunları, gençlerin ve özellikle çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Örneğin Valorant oyunu çocukların reflekslerini geliştirebilir ve yardımlaşmayı aşılar. Aynı zamanda bir iletişim oyunudur. Oyuncular oyunu oynarken her zaman iletişim halinde olurlar. Sürekli iletişim halinde birbiriyle haberleşme içerisinde olan bir takım ile iletişim kurmayan ve birbirinden habersiz bir takım arasındaki farkları çok rahat görebilirsiniz. Oyuncular her daim rekabet halinde olduklarından oyuna odaklanmaları gerekir. Fakat bu rekabetin ve zorlukların yanında Valorant’ın da asıl amacı tamamen eğlencedir. Bu tarz oyunlar genelde stresi azaltmak ve arkadaşlarla vakit geçirmek için oynanır. Başka insanlarla beraber oyun oynamak iletişim yeteneklerinizi de geliştirir.

Savaş oyunları hakkında bilinmesi gereken bazı maddeler: 

  • Birçok oyunda başarı takım çalışması ve beraberlik ile ede edilir.
  • Oyuncuları olumsuz duygu ve düşüncelerden arındırır. 
  • Savaş oyunları hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.
  • Sorunlarınızı, günlük hayatta yaşadığınız aksilikleri çözmenizde size büyük yararı dokunur.
  • Aralıksız savaş oyunları oynamak, yanlış bir biçimde durulduğu takdirde bel fıtığı gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir.

Savaş Oyunları Nasıl Oynanır?

    Savaş oyunlarını birçok farklı oyun araçları kullanarak oynayabilirsiniz. En sık kullanılan araçlar tahmin edeceğiniz üzere oyun konsollar ve bilgisayarlardır. İlk yapmanız gereken oyunun temellerini öğrenmek, mekaniklerini kavramaktır. Başlarda çok fazla bilgiye sahip olmasanız bile birkaç denemeden sonra oyuna alıştığınızı ve gittikçe daha iyi oynadığınızı fark edebilirsiniz. 

En Ucuz PC Oyunları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

    Tarayıcı savaş oyunlarını oynamak için gereken en basit ekipmanlar bilgisayar, klavye ve faredir. Tabii öncelikle bir web tarayıcınızın olması gerekir. Genellikle W, A, S, D tuşları veya yön tuşları ile karakter hareket ettirirsiniz. Bazı oyunlarda ise bu işlem direkt fare ile yapılır. Bunların yanında klavye ve farenin birlikte kullanıldığı oyunlarda vardır. Silah içeren FPS tarzı oyunlarda genellikle klavye yürümek için, fare ise bakış açısını değiştirmek için kullanılır. 

Savaş Oyunları Eğlenceli mi?

    Zaten hemen hemen her oyunun amacı eğlenmektir ama savaş oyunlarından aldığınız eğlence bir başkadır. Oyunların içerisinde ki engellerle başa çıkmak zordur çünkü ilk denemelerinizde çok iyi olmayabilirsiniz. Zamanla birlikte hangi kısımlarda hata yaptığınızı öğrenmek için daha çok çabalayıp bu zorlukların üstesinden geldiğinizde ki duygu tarif edilemez. Savaş oyunlarının eğlencesi 20 yıldan fazla süredir etkisini sürdürmektedir. Oyunların heyecanı, rekabeti ve adrenalini sizi mutluluğun zirvesine taşır. Eğer hiç savaş oyunu oynamadıysanız, en az bir tane oyunu oynayıp bu bahsettiğimiz duyguyu deneyimlemenizi tavsiye ediyoruz.

Savaş Oyunlarının Faydaları Nelerdir?

    İnsan beyni karşısına çıkan durumları öğrenebilir ve bunları uyarlayabilir. Dikkatli olma, odaklanma ev algılayabilme becerileri ölçülebilen kavramladır. Bu ölçme işlemlerinin amacı savaş oyunlarının insan beyni üzerinde ki etkilerini tespit etmektir. Savaş oyunlarının belirlenmiş faydaları aşağıda verilmiştir:

  • Video oyunları oynayan insanlar dikkatli ve sabırlı olduklarından cerrahlık mesleği konusunda daha yetenekli olabilirler.
  • Yoğun odaklanma etkisi ile birlikte disleksiyi tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Bu tür oyunları oynamak insanlara farklı bir liderlik yapısı sağlayabilir.
  • Antik tarihte geçen savaş oyunları sizleri daha kültürlü bireyler haline getirebilir.
  • Beyinde ağrı kesiciye benzer bir etki oluşturabilir ve zor zamanlarda insanlara yardımcı olur.
  • Çok oyunculu oyunlar oynayarak yeni arkadaşlar elde edebilirsiniz.
  • Multiple Skleroz hastalığı ile mücadele eden insanlara yardımcı olur.
  • Hayatın herhangi bir aşamasında karar verirken daha rahat olursunuz.
  • Yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz.
  • Savaş oyunları oynamanın en önemli faydası refleksleri geliştirmesidir.

    Palaus ve ekibi tarafından yazılan bilimsel bir makalede aksiyon oyunlarının beynin yapısını değiştirdiği yazılmıştır. İnsanların dikkat etme yeteneğini geliştirmesi buna bir örnektir. Bu sayede zorlu görevlerin üstesinden gelmek daha kolay olur. Palaus video oyunlarının insanların becerilerini geliştirebileceğini söylüyor fakat aynı zamanda bu oyunların bağımlılık yapabileceğini de vurguluyor.

Savaş Oyunlarının Çocuklar Üzerinde ki Faydaları Nelerdir? 

    Savaş oyunlarının disleksi İtalyan çocukların okuma yeteneklerini geliştirdiğine dair bazı kanıtlar var. Genel olarak ebeveynler savaş oyunlarının zararları hakkında konuşular. Fakat ileri teknolojiyle yapılan bu tür oyunlar yeni çağ için vazgeçilmezdir. Aksiyon oyunları oynayan çocukların beyinleri normale göre daha fazla gelişebilir. Oyun sırasında farklı taktiklerle karar vermek çocukların gelecekteki kişiliklerine katkı sağlar. Bazı antik çağlarda geçen oyunlar da çocukların farklı konuları keşfetmesine yardımcı olur. Coğrafya ve tarihe daha çok ilgi duymaya başlayabilirler. Çocuklar oyunları sosyalleşme etkinlikleri olarak bilirler. Bu onların yeni arkadaşlar edinmelerini sağlar. Ayrıca savaş oyunlarının içerisinde rekabet de vardır. Aynı zamanda spor konusunda da başarılı olamayan çocuklara kazanma şansı verir. 

    10 yaşın üzerindeki çocuklar genellikle web sitesinde oyun oynamaya başlarlar. Bu yaştaki çocukların gelişimleri çok hızlıdır. 15 yaşlarında ise çocuklar kendilerini daha çok çevrimiçi oyun oynarken bulabilir. Çevrimiçi oyunlar daha zorlayıcı oyunlardır. Bu da gelişimlerini hızlandırmaya etkili bir faktördür. Çocukların ne tür oyunları oynayacağı önceden belirlenerek çocuğun hangi yönde gelişeceği hesaplanabilir. İstenilen yöne göre oyunlar tercih edilir. Örnek olarak çocuk spora yönlenmek istiyorsa basketbol, futbol ve tenis gibi oyunları tercih etmek daha doğru olur. Oyunda gördükleri hareketler ile birlikte gerçek hayatta pratik yapmaları daha da kolaylaşır. Aksiyon oyunları ayrıca paylaşımcılık konusunda da bilgi verir. Herhangi bir oyun içerisinde adil olmak gerçek hayatta da böyle davranışların görülmesini sağlar. Büyüme çağındaki insanlarda bu öğrenme daha kolay hale gelir. Erken yaşlarda oyun oynamaya başlayan kişiler daha farklı gelişirler. 

Savaş Oyunları Çocukların Meslek Tercihlerini Nasıl Etkiler?

    Oyun oynamak, özellikle savaş oyunları oynamak kesinlikle çocukların farklı işler seçmesine neden olur. Çevrimiçi savaş oyunları çocuklara sabırlı olmayı ve çok çalışmayı öğretir. Bu şekilde çocuklar yoğunlaşmak istedikleri derslere daha çok önem verirler. Bu oyunlar tarafından gelişen becerileri ile kendi işlerini seçerler. Ayrıca savaş oyunu oynayan kişilerin zaman yönetimi ve birim zaman başına mükemmeliyetçi karar alma becerileri daha gelişmiştir. 

Savaş Oyunları Refleksleri Nasıl Geliştirir?

    Savaş oyunları insanları çevrelerinde olan olaylara daha duyarlı hale getirir. Rochester Üniversitesi’ndeki bilim adamları Current Biology dergisinde savaş oyunlarının refleksleri hızlandırmak için güçlü bir eğitim rejimi olduğunu söylediler. Savaş oyunları oynayan insanlar, oynayamayanlara göre farklı durumlara %25 daha hızlı tepki verebilir. Bilgisayar için farklı savaş oyunları var. Farklı hızlarda ilerleyen bu oyunlarda zamanla refleksler daha çok güçlenir. Örneğin oyun zorlaştığı zaman düşmanları vurmak için daha hızlı hareket etmeniz gerekir. Bunu başarmak için her seferinde daha çok çabalayarak gelişmelisiniz.

Savaş Oyunlarının Kritik Düşünme Becerisi Üzerindeki Etkisi

    FPS oyunlarının en popülerlerinden biri Valorant’tır. Bu oyunda savaş sırasında her saniyenin, hatta her salisenin bile önemi vardır. Eleştirel ve kritik düşünme kararları vermek bu oyunun olmazsa olmazlarındandır. Bu düşünce sistemi zamanla daha riskiz ve teknolojik hale gelir. Oyun anında her an her şey olabilir fakat oyuncularda bu olaylara göre taktik geliştirir. Bu tarzda oyun oynayan insanların hayatlarında daha eleştirel, kritik ve stratejik kararlar alabildiği ve genel olarak işlerinde birlikteliğe önem verdikleri gözlemlenmiştir. 

Savaş Oyunları Strateji Yeteneklerini Nasıl Geliştirir?

    Bazı oyunların temeli stratejik düşünmeye dayalıdır. Güçlü dikkat becerisi ve takım ruhu yetenekleri ile beyni daha çok geliştirirler. World Of Warcraft ve Age of Empires oyunları bu stratejik oyunların en çok tanınanlarındandır. Age of Empires’da zamana karşı savaşırsınız. Bir köy yapısı oluşturduktan sonra bunu daha büyük bir şehir yapısına dönüştürmek için farklı stratejiler belirlemeniz gereklidir. Kötü stratejileri deneyerek en iyi stratejiyi bulmak kolaylaşır. Bu sayede gerçek hayatta da çok rahat bir şekilde farklı stratejik kararlar hakkındaki düşünceleriniz gelişir.

Savaş Oyunları İletişim Becerilerini Nasıl Etkiler?

    Online savaş oyunları size diğer oyuncularla iletişim kurma fırsatı verir. Bu tür oyunlarda bir şeyler satabilir, ticaret yapabilir veya arkadaş olabilirsiniz. Oyun içerisinde oluşan iletişim biçimleri ve tarzı gerçek hayata yansır. İnsanlarla iletişim kurma yeteneğinizi geliştirir. Takım halinde çalışmak da iletişim becerisi gerektirir. Oyuncular kendi aralarında karşılıklı anlayış içerisinde oldukları zaman oyun daha doğru bir şekilde oynanır ve daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Gerçek hayata da yansıyabilen bu iletişim yaratma yetenekleri daha akıcı konuşmanızı sağlar.

Yaş Aralıklarına Göre Hangi Savaş Oyunları Oynanmalı?

    Bu soruyu üç farklı gruba ayırmak mümkündür. Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar savaş oyunlarında farklı tercihlere sahiptir. Çocukların tercih ettiği oyunlar genellikle daha basit ve anlaşılırdır. Refleksleri ve tepki süreleri çok gelişmiş değildir. Başlangıçta bu oyunlar daha doğru bir seçimdir. Yetişkinlerin refleksleri altın çağındadır yani en iyi seviyededir. Bu nedenle çok kısa süre içerisi inde iyi tepkiler verebilirler. Bu yüzden daha zorlu ve karmaşık olan savaş oyunlarını tercih ederler. Böyle oyunlarda olan zorluk ve karmaşıklık ile birlikte eğlence de doruk noktalarına ulaşır. Yaşlılarda ise reflekslerin zayıflaması ile daha basit oyunlar tercih edilir. Yetişkinlerin genellikle oynadığı oyunların bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Counter Strike
  • Valorant
  • Call of Duty
  • Battlefield 
  • GTA 
  • Rainbow Six Siege
  • Defcon
  • Valiant Hearts: The Great War
  • Titanfall 2
  • Days of War

Savaş Oyunlarının Grafikleri

    Birçok oyuncu savaş oyunlarının grafiklerini yorumlamayı sever. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte grafikler gerçek hayata daha yakın bir hale geldi. Video oyunlarındaki savaş figürleri artık çok daha ayrıntılı bir halde hazırlanabilir. Bu oyunları yapan kişiler geçeklik hissiyatını en üst noktalara çıkarmak için her gün daha fazla çalışırlar. Grafikler tamamen oynadığınız oyunun bir özetidir. Çocukların farklı görsel öğelerle ilgili bilgi toplamasını sağlayarak hayal dünyalarının gelişmesini sağlar. Hayal dünyaları gelişen çocuklar ilerideki hayatlarında daha yaratıcı bireyler haline gelir. Grafiklerde görülen ayrıntılar çocukların beyinlerinde depolanır. Oyunun oynanış tarzından önce grafikler oyuncuları bu oyunu oynamaya çeker. Farklı tonlardaki renkler ve karakter hatları savaş oyunlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. Oyuna bağlanmanızı ve tüm duygularınız ile birlikte oyunu hissetmenizi sağlar. Bazı oyunlardaki görüntüler gerçekçi seviyede korkunç olabilir. Genellikle bu tür grafiklere korku oyunlarında rastlanır. Yaş sınırı bu tür oyunların vazgeçilmezidir. Küçük yaştaki çocukların etkilenmemesi veya onlarda travma bırakmaması için çok doğru bir yöntemdir. Çünkü bu travmalar bazen uzun yıllar boyunca insanın hayatını etkileyebilir. Etail bu konu ile ciddi bir şekilde ilgilenmektedir. Buradaki yaş sınırlamaları bütün kurallara göre koyulmaktadır. Her yaştan bireyler için uygun bir platformdur. Burada genelde travmaya neden olacak oyunlar yerine sizleri rahatlatacak ve eğlendirecek oyunlar vardır.

Savaş Oyunlarının Türleri

    Savaş oyunlarını farklı 10 kategoride inceleyebiliriz. Her bir türün oyun stili ve amacı farklıdır. Örneğin Role Play oyun türü adından da anlaşılacağı üzere daha çok rol yapma, kader belirleme gibi eylemlerden oluşur. Oyunda başarı belirli engelleri geçerek elde edilir. Shooter türü oyunlarda amaç genellikle silah kullanarak düşmanları yok etmektir. Gerçek zamanlı savaş strateji oyunlarının türüne de MOBA denir. Belirli bir oyun haritası üzerinden sıfırdan geliştiğimiz ve oyunun ilerlemesine göre güçlendiğimiz oyun türüdür. 2 ya da daha fazla takımın oyunun haritasında stratejik hamleler yaptığı ve bir takımın galip gelmesiyle oyun son bulur. RTS tarzı oyunlarda isminden de anlayacağımız gibi gerçek zamanlı strateji oyun türlerine verilen isimdir. MOBA ve RTS birbirine çok benzer oyun türleridir. H&S türü oyunlar hikayeyi bir tık daha geriye alıp savaşı ve aksiyonu daha çok öne çıkarır. Bölüm sonu canavarları ve bol sayıda düşmanların akın akın üstümüze geldiği fakat çok zorlanmadan yok edilebilen düşmanların, hızlı ataklar ve kombolar ile öldürmeye çalıştığımız ve bu aşamada karakter gelişimine odaklandığımız bir oyun türüdür. Adventure oyun türü zaten isminde de belirtildiği gibi macera türü oyunlarına deniliyor. Bu tarz oyunlar bizi maceradan maceraya sürüklediği gibi savaşı ve aksiyonu da peşinden getiriyor. Bunun yanı sıra çeşitli gizemlere çözülmesiyle daha da heyecanlı bir hal alabiliyor. Battle Royale türü oyunlar, çok oyunculu oynanan ve bir harita üzerinde hayatta kalan son kişi olmak üzere inşa edilmiş bir oyun türüdür. Son olarak Open World oyun türü, yıllardır eskimeyen bir oyun ve bu türü tek bir oyun ile rahatça anlatabilecek bir oyun Grand Theft Auto, kısaca GTA. Yine çokça alışık olduğumuz Açık Dünya, oyun türleri arasında en çok vakit harcadığımız ve en geniş oyun türü diyebiliriz. Aslında ismi direkt olarak türün özeti gibi dursa da biz her ihtimale karşı ufak bir açıklama yapalım. Açık dünya oyunları, haritanın oyunculara özgürce dolaşma fırsatı tanıdığı ve keşfetmeler için alan bıraktığı oyun türüdür. 

  • FPS – First Person Shooter
  • TPS – Third Person Shooter
  • RPG – Role Playing Game
  • J-RPG – Japanese Role Playing Game 
  • MOBA – Multiplayer Online Battle Arena
  • H&S – Hack and Slash 
  • RTS – Real Time Strategy
  • Open World
  • Battle Royale
  • Adventure

En İyi Savaş Oyunları

  • Counter Strike: Global Offensive
  • Valorant
  • Call of Duty (seri)
  • Battlefield(seri)
  • GTA(seri)
  • Rainbow Six Siege
  • Defcon
  • Valiant Hearts: The Great War
  • Titanfall 2
  • Days of War

 

Valorant Points Nedir? VP Ne Demek?
Valorant Points, kısaltmasıyla VP; Riot Games stüdyosu tarafından 2020 yılında piyasaya sürülen Valorant oyununda kullanılmakta olan oyun içi para bir...
En İyi Hikayeli Oyunlar (2023)
Hikaye oyunları, oyun piyasasının gelişmesi ile birlikte artık daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Bazı oyuncular ise hikaye oyunlarını filmlere benz...