FPS Artırma Yöntemleri (2023) - Oyun Ek Bilgi - eTail Blog
Oyunlarda FPS Artırma Yöntemleri

Özellikle bütçesi olmayan kullanıcıların veya bazı şanssız diyebileceğimiz kullanıcıların yaşadığı düşük FPS sorunları sonrası “Oyunlarda FPS nasıl artırılır?” tarzı sorular ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle oyunlarda FPS artırma yollarını sizlerle paylaşmak istedik. Bazen hatalı yazılımlar kullanmak, bazen hatalı bir ayar yapmak oyunlarda alabileceğiniz FPS değerini gerçekten çok fazla düşürebilir. İşte bugün “Oyunlarda FPS nasıl artırılır?” sorusunun bazı çözümlerini sizlerle paylaşacağız.

Bugün kapsamda oyunda düşük FPS almanızın nedenlerine ve FPS’nizi nasıl yükselteceğiniz hakkında güncel ve ayrıntılı bilgiler paylaşacağız.

 

god-of-war-figurine

Terraformers

₺ 39,00

FPS Nedir? 

Öncelikle “FPS nedir?” sorusuna cevap verecek olursak “Frames-per-second” kelimesinin kısaltmasıdır diyebiliriz. Türkçe karşılığı ile saniye başına düşen kare sayısı. “FPS ne demek?” sorusuna asıl cevap ise, grafik kartınızın her saniyede kaç kare oluşturabildiğini veya monitörünüzün bir saniyede kaç kare gösterebileceğini belirten değerdir diyebiliriz. İlki grafik kartınızın işlem gücüne, ikincisi ise tamamen monitörün tazeleme hızına bağlıdır.

Fakat bu sorun sadece bilgisayar oyunları oynayan kişilerin yaşadığı bir sorun değil, profesyonel bir şekilde fotoğraf veya video çekiyorsanız, FPS düşmesi sizin için de sorun olabilir. Çekimlerde FPS, saniyede kaç tane kare veya görüntü çekildiği anlamını taşır. Daha yüksek FPS sayımıyla, genellikle 30 FPS ile 60 FPS arasında olan daha doğal bir çekim elde edersiniz. Dolayısıyla bu tarz soruları sadece oyuncular sormaz.

god-of-war-figurine

Valorant 1200 VP VPoints

₺ 250,00

₺ 245,00

FPS Nasıl Artırılır?

Sürücülerinizi Güncelleyin

Kullandığınız ekran kartının sürücülerinin her daim güncel kalması çok önemli. Donanım üreticileri, piyasaya sürdükleri ekran kartlarını belirli aralıklarla güncelleyerek, yeni çıkan oyunlara göre uyarlıyor ya da daha iyi performans vermeleri için küçük değişiklikler yapıyorlar. Güncellemeleri yapmak için Aygıt Yöneticisini kullanabileceğiniz gibi ekran kartınızı üreten şirketin kendi aracı uygulamalarını da denemeniz mümkün. Windows’ta, Aygıt Yöneticisi‘ni açın ve ekran bağdaştırıcınızı kontrol edin. 

OS X için sol üst köşedeki elmaya tıklayın, ardından “Bu Mac Hakkında> Daha Fazla Bilgi> Grafikler’in yanında hangi ekran kartına sahip olduğunuzu bulabilirsiniz. GPU’nuz hakkında biraz bilgilendikten sonra, Intel, NVIDIA veya AMD olsun, şirketin web sitesinden ihtiyacınız olan sürücüyü bulun, uygun işletim sistemini seçin, sürücüyü indirin ve verilen talimatları izleyin.

Oyunlarda FPS Artırma Yöntemleri - Ayarlar

Ayarlarınızı Düzenleyin

Çözünürlük düşürebilirsiniz. Oyunun grafik ayarlarındaki gölge kalitesi ve çekme mesafesi gibi hemen hemen her şey FPS’nizi etkileyebilir. İstediğiniz performansı alamıyorsanız, video ayarlarından bazılarını düşürmeyi deneyin. Bazı ayarların performans üzerinde diğerlerinden daha büyük etkisi olacaktır. 

Örneğin kenar yumuşatmayı ayarlamak, performansın iyileştirilmesinde yararlı olabilir. Kenar yumuşatma, nesnelerin sınırları etrafındaki çizgileri düzleştirir ve onları daha az pikselli hale getirir, bu da ek olarak FPS artırabilir.

Güç Seçeneklerini Kontrol Edin

Bilgisayarınızın yüksek performans modunda çalıştığından emin olun. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda genelde açık olan güç tasarrufu modunda olan bir cihaz gerekenden çok daha düşük performansı verebilir. Bilgisayarınızı yüksek performans moduna almak için: Ara>Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik>Güç Seçenekleri kısmını kontrol edebilirsiniz.

Temizlik Yapın

2 farklı şekilde temizlik yapabilirsiniz. Hem fiziksel, hem de sanal olarak yapacağınız temizlik bilgisayarınızın performans artışına dolaylı yoldan etki edebilir. Fiziksel olarak; masaüstü bir bilgisayara sahipseniz, bilgisayar kasasını temizlemek ve tozunu almak fanların daha seri çalışmasını sağlayacağından bilgisayarınız daha iyi soğuyabilir ve FPS’iniz artabilir. Eğer dizüstü bir bilgisayara sahipseniz, yine fanların bakımını iyi yapmak ve ekran kartının üzerini az nemli bir bezle silmek sizin için daha güzel olabilir. Sanal olarak; bilgisayarınızı gereksiz ve kullanmadığınız uygulamalardan ve bu uygulamaların dosyalarından temizleyebilirsiniz. 

Oyunlarda FPS Artırma Yöntemleri - Temizlik

Sınırları Aşın

Bu madde, oyunlarda FPS arttırma için herkesin yapmasını önerdiğimiz bir şey değil. Eğer ne yaptığınızı biliyor ve ekran kartınızı, CPU’yu, RAM’i ya da tüm bilgisayarınızı riske atabiliyorsanız yapabilirsiniz. Overclock (hız aşırtma) gereken ilk şey ekran kartınız. Çoğu ekran kartı sürücüsü, ekran kartınızı overclock etme özelliğine sahiptir, bu nedenle önerilen bir yöntemdir, ancak sürücüleriniz overclock seçeneği içermiyorsa üçüncü taraf yazılımı bulmanız gerekebilir. CPU ve RAM‘i de overclock edebilirsiniz. PC’nizin BIOS ekranında overclock ayarlarını bulabilirseniz bu çok daha kolaydır. Grafik kartının overclock edilmesi en yüksek FPS artışını sağlayan yöntemlerden biridir.

 

god-of-war-figurine

Dead Cells: Road to the Sea Bundle

₺ 59,33

Virüs Taraması Yapın

İyi bir sisteme sahipseniz ve üstüne yukarda saydığımız maddeleri bile yaptığınız halde hala FPS sıkıntısı yaşıyorsanız dikkatli olun! Bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir. İşletim sisteminizin temiz olduğundan emin olmak için öncelik olarak CTRL+ALT+Delete kombinasyonu ile açılan Görev Yöneticisinden kullanımlarınızı kontrol edin, boştayken yüksek çıkarsa bir antivirüs ile tarama yapmanızı öneririz!

FPS ne demek, FPS nedir gibi sorulara cevap verdiğimiz ve FPS yükseltme işlemlerinin nasıl yapıldığını aktardığımız bu yazı umarız sizler için yararlı olmuştur. Oyunlarda FPS arttırma işlemini yaparken dikkatli olmanızı önerir ve keyifli oyunlar dileriz!

Elden Ring Hikayesi ve Lore’u
Elden Ring oynayan ya da oynamaya zaman bulamayan kişiler ise oyunun hikayesini ve arka planda yatan dünyayı merak ediyor. Biz de sizler için bu Elden...
CS Online Club Nedir?
CS-Online Club | Play-CS, Counter Strike oyununun 1.6 sürümünü tamamen ücretsiz oynama imkanı sağlıyor. Biz de sizler için CS Online Club ile CS 1.6 o...