Oyun Terimleri Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Oyun Terimleri Nedir?

Oyun Terimleri Nelerdir?

Oyun terimleri, oyuncuların zamandan tasarruf etmek ve hızlı bir şekilde aksiyona geçmeleri için kullandıkları kısaltmalardır.

Gerçek hayatta yapılan işlerin belirli terimleri vardır. Oyunların da kendi içerisinde belirli terimleri ve çeşitli jargonları vardır. Video oyunlarına merak duyan ve bu oyunlarda gelişmek isteyen kişilerin bu terimleri öğrenmesi gerekir. Her oyunun kendine özel terimleri olsa da oyunların benzerlik gösteren terimleri de bulunur. Bu terimleri öğrenmen ve benimsemek oyuncunun oyuna daha kolay adapte olabilmesini ve rahatlıkla gelişebilmesini sağlar. Aşağıda bazı oyun terimleri açıklamaları ile birlikte verilmiştir.

Oyun Terimleri

Açıklama

AFK

AFK terimi oyunlarda genel olarak kullanılan ortak bir terimdir. Bu terim ‘’klavyeden uzak’’ anlamına gelir. Oyuncunun geçici olarak müsait olmadığını belirtir.

Adds

Adds terimi oyunlardaki patronların yanında çıkan ‘’ek düşmanlar’’ olarak tanınır. Patronlarla savaşırken aynı zamanda ek düşmanlara da önem vermek gerekir.

AoE

AoE olarak isimlendirilen terim ‘’etki alanı’’ anlamına gelir. Belirlenmiş bir alandaki saldırı ve yetenekleri ifade eder. Tek hedefli silahlar bu terim ile çelişirler. Genellikle bir alan oluşturan daire veya kare gibi farklı şekillerden oluşur.

Bot

Bot terimi bütün oyunlarda ortak olarak bulunan bir terimdir. İnsan olmayan rakiplere veya takım arkadaşlarına verilen isimdir. Botlar bilgisayar tarafından otomatik olarak yönlendirilirler.

Camping

Camping terimi, haritadaki belirli bir noktada sabit olarak oturmak anlamına gelir. Bunu yapan oyunculara da kampçılar denir. Bu türdeki oyuncular, diğer oyuncuların görüş alanlarını girmeye bekleyerek onları iyi bir taktikle avlarlar.

Cheese/Cheesing  

Cheesing terimi oyunlardaki görevleri rahat bir şekilde tamamlamak için kullanılan ucuz taktik anlamına gelir. Düşmanları alt etmek için belirli komboları arka arkaya uygulamak bir cheesing örneğidir.

Clans

Clans terimi bir topluluğu ifade eder. Oyunun içerisindeki farklı oyuncuların bir araya gelerek kurduğu topluluğun ismidir. Klan içerisindeki oyuncular birbirlerine destek olurlar.

Cooldown

Cooldown terimi, oyun içerisinde kullanılan becerilerin veya saldırıların bekleme süresi anlamına gelir. Fazla hasar veren veya daha çok fayda sağlayan yeteneklerin bekleme süreleri de genelde çok olur.

Crafting

Crafting terimi, oyunların içerisinde bulunan silahlar ve benzeri ögeleri üretmek anlamına gelir. Toplanan farklı materyaller ile başka eşyalar oluşturulabilir. Genellikle çoğu oyunda crafting yaygın bir terimdir.

DLC

DLC terimi indirilebilen içerik olarak tanımlanır. Oyundan ayrı olarak indirilebilen kozmetik, karakter ve harita gibi ögeler DLC olarak adlandırılır. Bazı durumlarda DLC’ler ek bir ücret karşılığında elde edilebilir.

DPS

DPS terimi ise ‘’saniye başına hasar’’ anlamına gelmektedir. Silahların veya saldırıların ne kadar hasar verdiğini belirleyen ölçümdür. Tank ve şifacı gibi sınıfların aksine daha çok suikastçı veya büyücü tarzındaki sınıflarda DPS teriminin kullanımı yaygındır.

Feeding/ Throwing  

Feeding teriminin anlamı oyuncular arasında besleme olarak tanımlanır. Oyuncu kendini düşmanlara bilerek defalarca öldürürse bunun ismi besleme olur. Bu durum rakip takıma yardım etmek için gerçekleştirilir. Kasıtlı olarak beslemenin çoğu oyunda belirli cezaları vardır.
FPS

FPS terimi oyunlarda iki farklı anlamda kullanılır. Bunlardan birincisi oyunun ne kadar sorunsuz çalıştığını gösteren ‘’ saniyedeki kare’’ anlamına gelir. Diğer bir anlam ise birinci şahıs bakış açısı anlamına gelir. Oyuncu karakterin gözünden oyunu oynuyormuş gibi görür.

GG

GG terimi çevrimiçi oyunlarda genel olarak yaygın bir şekilde kullanılan bir terimdir. Oyuncular arasında ‘’iyi oyun’’ olarak tanımlanır ve bir sportmenlik göstergesidir. GGEZ terimi ise ‘’kolay oyun’’ anlamına gelir ve rakip takım ile alay etmek için kullanılır.

Grinding

Grinding terimi ‘’öğütme’’ anlamına gelir. Oyun içerisinde istenilen sonucu alabilmek için tekrarlayan eylemler gerçekleştirmeye denir. Bir RPG oyununda silah geliştirmek için sürekli olarak canavarlar ile savaşmak grinding olarak adlandırılır.

K/D

K/D terimi ölüm-öldürme oranı olarak bilinir. Çevrimiçi oyunlarda oyuncuların performansını belirleyen bir terimdir. 10 öldürme ve 2 ölümü olan bir oyuncunun K/D’si 5,0 olarak hesaplanır.

Lag

Lag terimi yaygın bir çevrimiçi oyun terimidir. Oyuncunun verdiği komutlarla oyunda gerçekleşen olaylar arasındaki gecikmeye verilen isimdir. Oyunun oynanabilirlik seviyesini oldukça fazla etkiler.

Mashing

Mashing terimi ‘’Ezme’’ olarak tanımlanır. Tuşlara rastgele ve hızlı bir şekilde basma eylemi olarak da bilinir. Herhangi bir strateji izlemeden rastgele tuşlara basan oyunculara mashing terimi kullanılır.

Noob

Noob terimi de çoğunlukla çevrimiçi oyunlarda yaygın olarak kullanılan bir terimdir ve ‘’çaylak’’ anlamına gelir. Oyunda yeni olan oyunculara karşı bir hakaret olarak kullanılabilir.

OP

OP terimi ‘’overpowered’’ teriminin kısaltılmış halidir. Oyun içerisindeki bir oyuncunun çok güçlü bir hale gelmesine denir. Ayrıca oyun içerisinde çoğu oyuncunun tercih ettiği bir silah var ise bu silaha da OP denir.

Smurf

Smurf terimi, oyun bilgisi yüksek olan oyuncuların kendi asıl hesaplarını kullanmaları yerine yeni hesaplar oluşturarak kendinden deneyimsiz oyunculara karşı üstünlük sağlamasına denir. Smurf olarak tanımlanan insanların oyun içi skorları da genellikle iyi olur.

Inventory

Oyunlarda karakterin eşyalarının depolandığı ve taşındığı çantaya verilen isimdir. Inventory kapasitesi oyundan oyuna değişiklik gösterebilir.

Patch

Oyuncuların oyundan çıktıktan sonra, sağlayıcı tarafından oyundaki hataları düzenlemek için internet yolu ile yayınlanan yamalara verilen isimdir.

Quest

Oyuncuların oyun içerisinde tamamlaması gereken ana görevler olarak tanımlanan terimdir.

Sandbox

Oyuncuların oyun haritası içerisinde tamamen serbest bir şekilde dolaşmalarına izin olan açık dünya oyunlara verilen tür ismidir.

XP

‘’Experience Points’’in kısaltmasıdır. Türkçesi tecrübe puanı olarak bilinir. Oyunlarda seviyede ilerlemek için oyuncuların ihtiyaç duyduğu yetenek puanı terimidir.

Checkpoint

Checkpoint terimi, oyuncuların ulaşması gereken noktalara verilen isimdir. Checkpoint noktalarında genellikle oyun kayıt edilir ve oyuncu yaşamını yitirdiği zaman kendisine en yakın checkpoint noktasında canlanabilir.

Fall Damage

Bazı oyunlarda yüksekten düşmek karaktere hasar verirken bazı oyunlarda bu durum kapatılmıştır. Fall damage terimi belirli bir yüksekten düşünce alınan hasara verilen isimdir.

Kill Streak

Fall Damage terimi, rakip takımı üst üste öldürdükten sonra kazanılan skora kill streak ismi verilir.

Skin

Skin terimi, karakterin veya oyun içerisindeki eşyaların özel kaplamalarına verilen isimdir. Skinler çoğu oyunda para ile satılır. Skinler eşyaların özelliklerini değiştirmezler, sadece görünüş için kullanılırlar.

Deathmatch

Deathmatch terimi genellikle çevrimiçi FPS oyunlarında kullanılan bir terimdir. Oyuncunun en fazla rakibi öldürüp birinci olması amaçlanmış bir oyun türüdür. Deathmatch’in takımlar halinde oynanan versiyonu da vardır.

Jump Scare

Jump Scare terimi genellikle korku ve gerilim oyunlarında kullanılır. Birdenbire oyundan gelen yüksek ve korkutucu ses ile birlikte yaratıkların ekranda belirmesine verilen isimdir.

Killsteal

Killsteal terimi, başkasının öldürmeye çalıştırdığı bir düşmanı ondan önce davranıp öldürme eylemine verilen isimdir.

Zero-player game

Zero-player game terimi, oyunlarda gerçek oyuncu olmamasını ifade eder. Bu tür oyunlarda bilgisayar bilgisayara karşı oynar.
Meta Nedir?
Meta terimi genel olarak oyuncular tarafından kararlaştırılan stratejilere verilen isimdir. Belirli bir görevde veya maçta en iyi performansı gösterme...
Battle Pass Nedir?
Battle Pass oyunlarda sıklıkla kullanılan bir abonelik türüne verilen isimdir. Oyuncular Battle Pass satın aldıktan sonra çeşitli ödüllerin ve yeni iç...