Meta Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Meta Nedir?

Oyunlarda Meta Nedir?

Meta terimi genel olarak oyuncular tarafından kararlaştırılan stratejilere verilen isimdir. Belirli bir görevde veya maçta en iyi performansı göstermek metaları takip etmek ile elde edilir. Meta’lar, çağdaş çevrimiçi oyunlara olan bakış açısını oldukça fazla etkilemektedir. Özellikle e-spor endüstrisinde büyük bir ilgi toplamayı başarmıştır. Meta’lar belirli bir karakteri seçme, bu karakteri belirli bir şekilde oynama veya bu karaktere belirli eşyaları satın almaya kadar çeşitli şeyleri içerebilir. Oyunların oynanma şeklini ve oyuncuların bakış açısını tamamen etkileyebilir.

Meta’lar genellikle rekabetçi maçlarda kullanılır. Rakip takıma karşı en iyi performansı sergilemek ve üst seviyelere yükselmek için oyuncular metaları takip etmelidir. Dünya üzerinde en popüler çevrimiçi oyunu olarak bilinen League of Legends’da meta vazgeçilmez bir kavramdır. Oyun büyüdükçe, geliştikçe ve güncellemeler geldikçe metalar da değişikliğe uğramıştır. Eşyalara gelen güçlendirmeler veya zayıflatmalar da metanın bir anda değişmesini sağlar. En uyumlu eşyaların bir araya getirilmesinde öncülük eden kişiler genellikle oyunun üst liglerinde oynayan oyunculardır. Bu oyuncular metaların öncüsü olarak tanımlanırlar. League of Legends oyunundaki meta karakterleri takip etmek için oluşturulan farklı siteler bulunur ve bunlardan biri ‘’www.metasrc.com’’dur. Bu siteye giriş yapılarak güncel meta karakterleri ve bu karakterlerin aşamaları görüntülenebilir.

Başka bir örnek olarak da Blizzard Entertainment’ın oldukça popüler olan oyunu Hearthstone’dur. Hearthstone oyununda, oyuncular 30 kartlık belirli desteler oluşturabilir. Bu kartların en iyi şekilde birleştirilmesi diğer oluşturulabilecek seçeneklerden daha iyi olur. Böylece en iyi şekilde belirlenen desteler meta olarak isimlendirilir.

Meta, çevrimiçi oyunlarda oyunun tüm yönleri ile derinlemesine çalışır. Oyunu değiştirmek isteyen geliştiricilerin çok dikkatli olması ve her şeyi hesaba katması gerekir. Örnek olarak Riot, League of Legends oyununda bir eşyayı güçlendirmek istediğinde pek çok şeyi gözden geçirmelidir. Bu eşyanın normalde ne işe yaradığını ve ne kadar güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu hesaplamalılar. Hangi şampiyonların bu eşyayı çoğunlukla satın aldığını ve ne kadar güçlü olduklarını tespit etmeliler. Bu eşya geliştirmeden sonra oyunun hızını değiştirecek mi ya da oyuncuların alıştığı oyun anlayışını bozacak mı diye farklı seçenekleri gözden geçirmeliler. Çünkü oyun içerisindeki küçük bir değişiklik bütün metaların etkilenmesine sebep olabilir. Bu nedenle meta ayarlaması yapılırken en küçük ayrıntılara kadar kontrollerin sağlanması gerekir.

Metayı Takip Etmek Oyunlarda Öne Geçmeyi Sağlar Mı?

Metayı takip etmek ve bu yönde ilerlemek oyuncuların oyunlarda öne geçmesini sağlayabilir. Çünkü meta olarak oluşturulan eşya dizilimleri veya yetenek paylaşımı karakterlerin en iyi sonuçları vermesine odaklanarak hazırlanır. Bu meta taktiklerini takip eden oyuncuları diğerlerinden daha güçlü bir seviyeye çıkartır.

Valorant Silah Metası

Meta Karakterlerini Oynamadan Da Başarılı Olmak Mümkün Mü?

Tabi ki meta karakterlerini oynamadan da oyunlarda başarılı olabilmek mümkündür. Sadece metada olan karakterler oyunun o anki ortamına daha uygun olurlar. Bu sayede meta karakterlerini oynamak ve güçlendirmek daha kolay olur. Metada olmayan karakterler ile başarı elde etmek daha çok dikkat ve beceri gerektirir.

Meta Terimi İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Meta terimini oyunlarda kullanmak ilk olarak 1956’da Ruh Sağlığı Araştırma Enstitüsü’ndeki bir raporda sıfır toplamlı oyunlarda kullanılmıştır. Bundan 15 yıl sonra kadar Nigel Howard isimli kişi ‘’Rasyonellik Paradoksları: Meta Oyunlar Teorisi ve Politik Davranış’’ isimli bir kitap yayınladı.

Meta Terimleri

Meta terimleri, oyunlardaki meta kavramlarının gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Meta terimleri genel olarak oyuncular ve kitleler tarafından üretilen terimlerdir. Bu terimler oyun içerisinde hızlı iletişim kurmak için kullanılır ve çoğunlukla kısaltma halindedir. Aşağıda bazı meta terimleri ve anlamları liste halinde verilmiştir.

  • AFK - Bilgisayar başında olmamak
  • AP - Yetenek gücü
  • AS – Saldırı Hızı
  • AD – Saldırı gücü
  • AD Carry – Saldırı gücü taşıyıcısı(nişancılar)
  • B – Üsse dönmek için kullanılır(base)
  • Bait – Düşman oyuncuyu yemlemek anlamına gelir. Bu sayede daha temiz bir başarı elde edilebilir
  • Ban – Yasaklamak anlamındadır. Dereceli maçlarda alınacak olan karakterlerden bazıları oyuncular tarafından yasaklanır
  • CC – Türkçesi kitle kontrol olarak tanımlanabilir. Rakip şampiyonların sabitleme veya sersemletme gibi durumlarına verilen isimdir.
  • CD – Cooldown’ın kısaltmasıdır ve Türkçesi bekleme süresi olarak tanımlanır. Kullanılan bir yeteneği tekrar kullanmak için beklenmesi gereken süreye verilen isimdir.
  • Build – Türkçesi inşa olan bu terimin oyunlardaki kullanımı eşya dizmek olarak bilinir. Karaktere alınan eşyaların tamamına verilen isimdir.

League of Legends Diana Metası

League of Legends Meta Build Örneği

League of Legends oyunu içerisinde metalar oldukça sık değişir. Düzenli olarak güncelleme gelen bu oyunda, karakterlere buff ve debuff uygulanır. Böylece oyunun düzeni tamamen değişir. Karakterlere alınan eşyalar ve karakterlerin oynandığı bölgeler de metaya göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda örnek olarak Diana karakterinin Patch 12.11 için düzenlenmiş meta buildi resim olarak gösterilmiştir. Karakterin başlangıçtan oyun sonuna kadar satın alacağı eşyalar, yetenek geliştirme sırası ve girilmesi gereken rünler gösterilmiştir. Metasrc.com sitesi üzerinden karakterlerin farklı patchlerdeki meta buildleri görüntülenebilir. Bu sayede doğru karaktere doğru itemler satın alınarak oyunlardaki başarıda artış elde etmek mümkündür.

CSGO Maç Geçmişine Bakmak
CS:GO'da yaptığınız maçları analiz mi etmek istiyorsunuz? Maçlarla ilgili çıkarımlarda mı bulunmak istiyorsunuz? Ancak bunu nasıl yapacağınızı bilmiyo...
Oyun Terimleri Nedir?
Oyun terimleri, oyuncuların zamandan tasarruf etmek ve hızlı bir şekilde aksiyona geçmeleri için kullandıkları kısaltmalardır. Her oyunun kendine özel...