Moba Terimleri Rehberi (Tüm Oyunlara Özel Terimler) - 2023 - Oyun Ek Bilgi - eTail Blog
Moba Terimleri

Moba terimi Multiplayer Online Battle Arena’nın kısaltmasıdır. Türkçe olarak çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası olarak bilinir. Moba, benzersiz yeteneklere sahip karakterlerin oyuncular tarafından kontrol edildiği ve oyun boyunca geliştirildiği strateji oyunlarının alt türüne verilen isimdir. Moba türündeki ilk oyun 1989 yılında Sega Mega Drive/Genesis yapımcı şirketi tarafından çıkartılmıştır ve oyunun ismi Warcraft III: Reign of Chaos’tur. Daha sonra teknolojinin gelişmesi ile moba türü oyunlar oyuncuların daha çok ilgisini çekmeye başlamıştır.

Dünya çapında oldukça popüler olan League of Legends oyunu 27 Ekim 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Dota 2 oyunu ise 9 Temmuz 2013 yılında piyasaya çıkmıştır. League of Legends ve Dota 2 oyunları dünyada başarısını kanıtlamış öncü oyunlardır. Aşağıda moba türündeki oyunlardan bazıları örnek olarak listelenmiştir.

Moba Terimleri Nelerdir?

Moba türündeki oyunların popülerliğinin artması ile birlikte ortaya moba terimleri çıkmıştır. Oyuncular tarafından genellikle üretilen bu terimler oyunun bir parçası haline gelmiştir. Oyun içerisindeki oyuncular sıklıkla bu terimleri kullanırlar. Moba oyunlarında ilerlemeyi ve başarı elde etmeyi isteyen kişilerin bu terimlere alışık olmaları gerekir. Moba terimleri ve açıklamaları aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.

Zoning

Zoning terimi moba oyunlarında sıklıkla kullanılır. Bu terimin anlamı belirli bir alana girmek isteyen oyunculara sürekli olarak saldırı yapmaktır. Bu eylem hedefleri güvence altına almak için veya rakiplerin deneyim kazanmasını engellemek için kullanılabilir.

Wombo Combo

Rakipleri yok etmek için iki veya daha fazla yeteneğin bir araya gelmesine Wombo Combo denir. Takım savaşlarında karakterlerin ultileri ile birlikte harika Wombo Combolar oluşturulabilir. Yeteneklerin kombinasyonu ile ortaya oldukça yüksek hasarlar çıkar.

Ward

Moba oyunları içerisinde sıklıkla kullanılması gereken eşyaya verilen isimdir. Türkçesi totem olan bu eşya takıma haritada belirli bir süre boyunca görüş sağlar. Bu sayede karşı takımdan haberdar olmak mümkün olur.

Utility

Utility terimi, takıma saldırgan olmadan bir fayda sağlayan özellikler veya yeteneklere verilen isimdir. Buna hareket hızındaki artışlar ve iyileştirme yetenekleri örnektir.

Ultimate

Ultimate terimi, her karakterin en güçlü yeteneğine verilen isimdir. En güçlü yetenekler oldukları için bekleme süreleri de oldukça uzundur.

True Damage

True Damage teriminin Türkçesi gerçek hasardır. Bu hasarın büyü ve saldırı hasarı ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Zırh ve diğer savunma eşyaları ile hafifletilemeyen hasara verilen isimdir. Düşmana direkt olarak verilen hasar olarak tanımlanabilir.

Tank

Tank terimi, moba oyunlarında yüksek savunma istatistiklerine sahip karakterlerin rolüne verilen isimdir. Tank karakterler genellikle savaşın öncü birimleri olarak bilinirler. Bu role sahip oyuncuların düşman takımın saldırılarını göğüslemesi gerekir.

Steal

Steal terimi moba oyunlarında sıklıkla kullanılır ve Türkçesi çalmaktır. Rakip takımdan bir oyuncu tarafsız olan canavarı öldürüp para kazanmaya çalışırken başka bir oyuncunun o parayı elde etmesidir. Genellikle moba oyunlarında tarafsız canavarlardan elde edilen ödül en son vuruşta belirli olur.

Snowball

Snowball terimi, bir avantajı güvence altına almak için başka bir avantaj kullanma anlamındadır. Snowball terimi genellikle çok fazla güçlenmiş ve bir kartopu gibi zamanla daha çok büyüyüp güçlenen oyuncular için kullanılır.

Silence

Silence terimi, düşman oyuncuların kısa bir süre büyü veya yetenek kullanmasını engelleme eylemine verilen isimdir.

Shop

Oyuncuların karakterlerini geliştirmek için eşya satın aldıkları yere verilen isim Shop olarak bilinir. Oyuncular buradan eşya satın alabilir veya almış eşyaları satarak para elde edebilirler.

Scaling

Scaling terimi, bir karakterin saldırı veya savunma istatistiklerinin ne kadar iyi bir şekilde arttığını gösterir.

Squishy

Squishy terimi, genellikle canı az olan savunmasız düşmanlara karşı kullanılır ve Türkçesi ‘’yumuşacık’’ tır.

Skillshot

Skillshot terimi, hedefe hasar verebilmek için yeteneğin yönünü el ile belirlemek anlamına gelir.

Root

Düşman birimleri kısa süre boyunca tuzağa düşüren kalabalık kontrol biçimine Root denir.

Roam

Bir avantaj ya da potansiyel gank elde edebilmek için çoğunlukla erken oyunda yapılan ve takım arkadaşlarına yardım etmeyi sağlayan harekete roam denir.

Push

Moba oyunlarında kuleyi veya başka bir düşman hedefini alt edebilmek için minyonları ve koridoru ilerletme eylemine verilen terimin ismi Push’tur.

Poke

Poke terimi, uzun menzilli saldırıları olan bir düşman oyuncusunu taciz etme eylemine verilen isimdir.

Ping

Moba oyunları içerisinde ping teriminin iki farklı anlamı vardır. Birinci anlam takım arkadaşları ile yazı yazmadan iletişim kurabilmek için haritaya bildirim göndermektir. İkinci anlam ise oyuncunun yapmış olduğu hareketler ile oyun içerisinde gerçekler arasında oluşan zamanın ölçüm birimine verilen isimdir.

Minions

Minions terimi, takımların üssünden çıkan ve koridorlarda hareket eden yaratıklar için kullanılır. Bazı durumlarda ‘’farm’’ terimi de aynı anlamda kullanılır.

Map Control

Map Control terimi moba oyunlarında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Düşman takımın bölgesindeki görüşleri kontrol etmek ve dost takımın bölgesindeki düşman görüşleri temizlemek gibi eylemlerin bütününe verilen isimdir.

Last Hit

Bir düşmanı, minyonu veya canavarı son darbeyle öldürmeye verilen isimdir. Çünkü moba oyunlarında genellikle ödüllerin büyük bir bölümü son vuruşu yapan oyuncuya gider.

Kite

Kite terimi, genellikle uzak menzilli saldırılara sahip karakterlerde daha fazla kullanılır. Sürekli olarak düşmandan uzaklaşarak güvenli bir mesafeden düşmana hasar verme eylemine verilen isimdir.

Ability Power (AP)

Ability Power terimi, genellikle büyücüler tarafından daha çok kullanılan bir terimdir. Hasar türlerinden biri olan AP’yi büyücüler yoğun olarak kullanır.

Attack Damage(AD)

Ability Damage terimi, genellikle savaşçılar ve nişancılar tarafından daha çok kullanılır. Ayrıca genel olarak karakterlerin düz vuruş hasarları AD hasar türüne bağlıdır.

Carry

Carry terimi, bir takımı oyun boyunca sırtlayıp taşıyan kişi için kullanılan bir kavramdır. Genellikle büyü hasarı fazla olan veya nişancı karakterlerde carry terimi kullanılır.

Bait

Düşman oyuncuları dezavantajlı bir konuma çekmek için yapılan hareketlere bait denir.

Base

Oyuncuların can yenilemesi ve item satın alması için dönmesi gereken yere verilen terim basedir. Çoğu moba oyununda baseye dönmek için yürümek gerekmez, bunun yerine ‘’b’’ tuşu kullanılır.

Backdoor

Backdoor terimi, takımın kalanı düşmanın dikkatini dağıtırken gizlice düşman üssüne girerek oyunu bitirme eylemine verilen isimdir.

Free Fire Karakterleri ve Özellikleri
Free Fire oyunu içerisinde farklı karakterler bulunur ve bu karakterlerin de kendilerine özel özellikleri vardır. Yaklaşık olarak güncel karakter sayı...
League Of Legends Orta Koridor Rehberi
Orta koridor, League of Legends oyununun ortaya çıkmasından bu yana en popüler rol olmuştur. Oyuncunun oldukça yüksek harita etkisi, fazla hasar ile b...