Gamepad Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
GAMEPAD Nedir?

Gamepad, joystick ya da denetleyici (controller), parmakların (özellikle baş parmakların) girdi sağlamak için kullanıldığı, iki elle tutulan bir oyun denetleyicisi türüdür. Genellikle video oyun konsolları için kullanılan ancak kişisel bilgisayar için de üretilen ana giriş aygıtıdır.

Gamepadler ilk olarak 1962 yılında Robert Alan Saunders, Martin Graetz, Stephen Russell ve Wayne Wiitanen tarafından “Spacewar!” adlı bir oyunda kullanıldı. Oynanış için ekranda yerleşik geçiş anahtarları bulunan oyun, hem anahtarlar yüzünden garip görünüyor hem de kullanıcıları rahatsız ediyordu. Bu nedenle Robert Alan Saunders oyun için ayrı bir kontrol cihazı üretti. Bu ilk gamepad olarak adlandırıldı.

1970'lerde ve 1980'lerin başında ise paddle olarak adlandırılan çubuklar ve joystickler baskın video oyunu denetleyicileri olduğu için, oyun kumandalarının öne çıkması uzun yıllar aldı. Üçüncü nesil video oyunları -ki ilk bit oyunlarının çıktığı devirlere verilen isimdir- birçok büyük değişikliğin oluşmasına ön ayak oldu ve video oyun pazarında gamepadlerin üstünlüğüne tanık olundu.

 

İlk dönemlerde gamepad fiyatları yeni, bilinmeyen ve zor tasarlanan aygıtlar olduğu için pahalıydı. Magnavox Odyssey adlı ilk oyun konsolunun fiyatı 1972 yılında 75 dolardı. Şu anki fiyatına kıyaslarsak 481 dolardı. O zamanlarda gamepad adı almamış kontrol aygıtı ise konsolun fiyatının yarısına yakındı. 

eTail.com.tr içerisindeki oyunları da Gamepad ile oynayabilirsiniz! Şimdi eTail.com.tr üzerinden PC Oyunları Satın Al ve Gamepad ile doyasıya oyun oyna!

Gamepad Ne İşe Yarar?

Gamepadlerde genellikle sağ baş parmakla işlenen bir dizi düğme ve sol ile işlenen bir yön denetleyicisi bulunur. Yön denetleyicisi geleneksel olarak dört yönlü, çapraz hareket eden bir denetleyicidir ki bunlar joypad veya alternatif olarak d-pad olarak adlandırılır. Çoğu modern denetleyicide ek olarak bir veya daha fazla analog çubuk bulunur.

Standart pede yapılan bazı yaygın eklemeler arasında omuz düğmeleri (tamponlar) ve pedin kenarlarına yerleştirilmiş tetikler (omuz düğmeleri); merkezi olarak yerleştirilmiş başlatma, seçme ve ana sayfa düğmeleri ve kuvvet geri bildirimini(titreşim) sağlamak için dahili bir motor bulunur. GameCube gibi denetleyiciler ise analog tetikleyicilerdir ve basınca duyarlıdır. Bazı oyunlarda belirli bir eylemin yoğunluğunu kontrol etmek için kullanılır.

Gamepad Nedir?

Gamepad Nasıl Kullanılır?

Gamepad üzerinde bulunan tuşlar modellerine ve tarihine göre değişmektedir. Eski nesil gamepadlerde yön belirleyicileri haricinde tuşlar iki ya da dört adetti. Bunlar “A” ve “B” olarak adlandırılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ve oyunların artması ile gamepadlerde de tuş sayısı çoğaldı.

Yeni nesil gamePad cihazlarında ise altı, sekiz veya daha çok sayıda tuş bulunmaktadır. GamePad üzerindeki her tuşun belirli bir işlevi vardır ve bu işlevler, oyundan oyuna değişebilir.

Gamepadlerde ekstra özellikler de mevcut. “Turbo” ,”Clear”  ve “Auto” adlı özelliklerdir. “Auto” tek tuşa basarak sürekli ateş etmenizi sağlar. “Turbo” ise, hareketlerin daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi açısından son derece yararlıdır. “Clear” ise atanmış tuşların temizlenmesini sağlar. “Turbo” ile “X” tuşlarını bağlamış iseniz ve “Turbo” ya bir kere basmak, sistemde sürekli olarak “X” in basmasını sağlıyorsa, “Clear” ile bunu silebilir, “Turbo” ya başka bir tuş atayabilirsiniz. 

GamePad alırken ya da kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri parmaklarınızın bütün tuşlara yetişebilecek şekilde olmasıdır. Yeni nesil oyun konsolları ile birlikte gelen gamepadler oldukça ergonomik olarak tasarlanmış olsa da bazı kullanıcılar için sorun çıkarabiliyor. Bu sebeple farklı firmalar da oyun konsolları için gamepadler üretebiliyor. Rahat bir oyun deneyimi için en uygun gamepadi kullanmalısınız.

Kendinize kullanışlı ve uygun bir gamepad alsanız bile önemli başka bir nokta daha vardır ki o da uzun ömürlü kullanımdır. Sürekli gamepad değiştirmek istemiyorsanız ya da işlevsiz bir hale gelmesinden şikayetçi iseniz aklınızda bulundurmanızda fayda olan bazı durumlar mevcut. Bunlar;
 

  • Her ne kadar ucuz görünse de yan sanayi olarak adlandırılan gamepadleri tercih etmemektedir.

  • Gamepadlerinizi daima temiz kullanmalı, vücudumuzun en kirli yeri olan ellerimizin dokunduğu ve yağlandırdığı gamepadleri, ıslak mendil gibi bezlerle her kullanım sonrası silmeliyiz.

  • Eski nesil gamepadleri kullanımı bitirdikten sonra bağlı olduğu konsoldan ya da kişisel bilgisayarınızdan çıkarmalısınız. Yeni nesil şarjlı gamepadlerinizi ise şarjı dolduktan sonra çıkarmalı, şarjı bitmeden tekrar şarja takmamalısınız. 

  • Gamepadler içerisinde hassas devreler taşıyan cihazlardır. Fırlatılmamalı, atılmamalı, ani bir şekilde bırakılmamalıdır.

Gamepad'lerin Özellikleri Nelerdir?

Gamepadler işlevleri ya da kullanıldığı alanlara göre farklılık göstermektedir. Bunlar oyunlardan daha iyi bir deneyim elde etmek ya da tamamen zevk alma biçimi ile ilgilidir. Gamepadlerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Renk : Gamepad cihazının rengi

  • Arayüz : Cihazla birlikte gelen donanım (usb kablosu / usb nano alıcı gibi)

  • USB Kablo Uzunluğu : Kablolu cihazlar için uzunluk.

  • Boyutlar : Cihazın büyüklüğü. AxbxC şeklinde belirtilir. (145x120x60mm gibi)

  • Ağırlık : Cihazın ağırlığı.

  • Çalışma Mesafesi : Kablosuz cihazların çalışma aralığı. (10 metre - 15 metre gibi) 360 ya da 180 derece gibi bir ifade daha belirtiliyorsa, bu cihazın konsola ya da takılı olduğu sisteme olan bakışını gösterir. Gamepad arkanızı dönük bile kullanabiliyorsanız bu 360 anlamına gelir.

  • Batarya :  Genelde kablosuz cihazlar için kullanılan tabirdir. Cihaz içindeki pilin cinsini belirtir. (Polimer ya da lityum gibi)

  • Batarya Bekleme Süresi : Cihazın kullanılmadığı sürede ne kadar çalışacağını anlatan durumdur.

  • Çalışma Voltajı : Cihazın çalıştığı sırada kullandığı voltaj birimi.

  • Frekans Aralığı : Cihazın tuşları ile sistem arasındaki bağlantıyı gösteren hız cinsi. Ghz değeri ile ölçülür. Frekans ayarlarının düşük olması basılan tuşların geç işlemesini, frekans ayarlarının yüksek olması ise tuşların paralel olarak sistemle uyuştuğunu gösterir. 

  • Tasarım : Cihazın yumuşak-sert ya da ergonomik olup olmaması ile ilgilidir. Sert cihazlar kullanıcıda ağrı ve sızı yapmakta, tuşları gerçekçi hissettirse de rahat bir oyun zevki vermemektedir. Tasarım içerisinde titreşimlerden de bahsedilir. Titreşim ise yeni nesil cihazlarla birlikte tek ya da çift olarak ikiye ayrılır. Tek titreşim oyundaki vuruş ya da isabet gibi durumları kullanıcıya titreyerek anlatırken, çift titreşim oyun içindeki birçok durumu (düşme-vurma-vurulma-isabet vb.) kullanıcının deneyimlemesini sağlar.

  • Özellik : Cihazlardaki ekstra durumlardan bahseder. “Turbo” gibi düğmelerin var olup olmamasından, tuş sayısından, tuşların hassasiyetleri gösterir.

  • Uyumluluk : Her gamepad her sistem ya da konsol ile uyumlu değildir. Bazıları Playstation adlı konsollarda uyumlu iken bazıları Xbox konsolda uyumludur. Diğerleri hem Playstation hem Xbox hem de kişisel bilgisayarlarda kullanılır. 

  • Sistem Gereksinimleri : Kişisel bilgisayarınız için kullanacaksanız eğer, kullanılacak kişisel bilgisayarın sistem özelliklerini gösterir. (Windows 7-8-10 gibi)

Gamepad Nedir?

Gamepad'lerin Avantajları Nelerdir?

Gelişen teknoloji ve oyunların çok farklı yönlere yayılması ile birçok oyuncunun kafasından geçen sorulardan bir tanesi de gamepadin avantajları. Gamepadin avantajlarını listeler isek;

  • Boyut: Klavye-fare ikilisi gibi belirli bir alana ihtiyaç duymaz. Sürekli olarak sabit durduğu bir yer olmasına gerek yoktur. Büyük bir boyu olmadığı için kolay taşınılır, kolay kullanılır.

  • Oynanış: Kablolu da olsa kablosuz da olsa oyun oynarken rahat hareket etmenizi sağlar. Koltuk, sandalye, zemin hatta masanın üzerine bile oturarak oyun oynayabilirsiniz. Son dönemlerde çıkarılan oyunların çoğuna gamepad desteği geldiği için klavye ve fareyi zorunlu tutan bir durum artık yoktur. Bu da istediğiniz herhangi bir oyunu oynayabilmenizi sağlar.

  • Tasarım: Klavye ve fare kullanışlı ya da ergonomik dizaynları ile hoş duruyor olsa da oyun oynadığınız alanın da bir etmen olmasından dolayı el,bilek ya da parmaklarda ağrıya veya zamanla oluşacak nasırlara sebep olabiliyor. Yeni nesil gamepadler rahat kullanımı, yumuşak tuşları ve zarif dış iskeleti ile kalıcı izlere sebebiyet vermiyor.

  • Sosyallik: İnternetin yaygınlaşması ve oyunların dijital platformlara dökülmesi ile çoklu oyuncu sistemli oyunlar çoğaldı. Kişisel bilgisayarlarda internet üzerinden başka kişilerle oyun oynanabiliyor. Ancak kişisel bilgisayarınızda çoklu oyunculu oyunları aynı yerde birden fazla kişiyle oynamak için ikinci bir cihaza sahip duyuluyor. Bilgisayara takılan ikinci klavye yine tek bir klavye olarak algılanıyor. Gamepadlerde ise bu durum tam tersi. Konsollara dört adet, kişisel bilgisayarlara ise sekiz adet gamepad bağlanabiliyor. Tek bir kişisel bilgisayarda sekiz kişi oyun oynayabilirsiniz. Bu da sosyalleşme açısından güzel bir adım olabilir.

Kablolu Gamepad mi ? Kablosuz mu?

Gamepadler yukarıda da anlattığımız üzere ikiye ayrılıyor. Bunlardan biri eski nesil cihazlarla ortaya çıkmış kablolu gamepadler, diğeri ise son birkaç yılda popüler olmuş kablosuz gamepadleri. Peki bunların hangisi daha iyi? 

Kablolu Gamepad

Kablosuz Gamepad

  • Şarj süresi yoktur. İstenildiği zaman takıp kullanılabilir.

  • Şarjlıdır. Bazı gamepadler dahili pil bulundururken, bazı gamepadlerde harici değiştirilebilir pil bulunur. Kablo sıkıntısı çekmeden istenilen uzaklıktan oyun oynanabilir.

  • Frekans ayarı sabittir. Tuşların basılma hızı ile sistemdeki işlenme hızı paralel ilerler.

  • Frekans ayarı sabit değildir. Uzaklığa, şarj süresine ve gamepadin kalitesine göre değişir. Tuşların basılmasında geç algılama ya da basmama gibi durumlar oluşabilir.

  • Konsol ya da kişisel bilgisayarda belirli mesafede kullanılır. Kablonun boyuna kadar uzaklaşabilirsiniz.

  • Kablosuz gamepadler algılama uzaklığına göre (genelde 10-15 metredir) kullanılır. Konsol size 10 metre mesafede olsa bile kullanabilirsiniz.

  • Kişisel bilgisayarda da kullanılabiliyor. Ekstra parçaya ihtiyaç duyulmuyor.

  • Kişisel bilgisayarda kullanılması için bluetooth destekli bir anakarta ya da bilgisayara takılacak bluetooth alıcısına ihtiyaç duyuluyor.

  • Kablolu gamepad fiyatları biraz daha düşüktür.

  • Kablosuz gamepad fiyatları ise kablolu olanlara göre yüksektir.

Yukarıdaki tabloyu incelediğimiz zaman hangisinin, daha iyi olduğuna karar vermenin oyuncuya göre değiştiği görülüyor. Alan konusunda sıkıntı çekmek istemiyor, rahat bir oyun deneyimi istiyorsanız kablosuz gamepad tercih edebilirsiniz. Fiyat konusunda rahat davranmak istiyorsanız, kişisel bilgisayarda da kullanacaksanız kablolu tercih edebilirsiniz.

En İyi Gamepad Markaları Nelerdir?

Daha öncede bahsettiğimiz gibi birden çok gamepad türü ve markası mevcuttur. Bunların bilinmemiş ya da diğer adı ile yan sanayi tarafından üretilmemiş olanları vardır. Peki bunlar nelerdir? 

  • Xbox

  • Sony

  • Nvidia

  • Logitech

  • Microsoft

  • Monster

Markasına göre modelleri sıralamak gerekirse;

XBOX/ MICROSOFT

Gamepad Nedir?

Model

Çıkış Tarihi

Bluetooth

USB

Fiyat

1914

2020

Var

USB-C

600-1000 TL

1797 Elite 2

2019

Var

USB-C

2000-2500 TL

1708

2016

Var

Micro-B

200-500 TL

1697

2015

Yok

Micro-B

200-250 TL

1698 Elite

2015

Yok

Micro-B

200-250 TL

1537

2013

Yok

Micro-B

Bilinmiyor


 

Xbox kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen ürünlerden biri 1708 diğeri ise 1914 numaralı modelleridir. 1708 modeli Xbox S serisi ile çıkmıştır ve konsola en uyumlu olan modeli odur. 1914 numaralı modeli ise son çıkan Xbox X seri ile piyasaya sürülmüştür. Önceki gamepadlere göre daha ergonomik ve kullanışlı olması sebebi ile tercih edilir.

Xbox konsol ürünlerinin sahibi Microsoft olduğundan dolayı, Xbox’ın bütün ürünleri Microsoft adı altında çıkmaktadır.

SONY

Playstation ilk çıktığı günden itibaren iki farklı gamepad çıkartmıştır. İlk gamepad 2 Nisan 1996 yılında  SCPH-1080 adlı modeldir ve playstation 1 ile piyasaya sürülmüştür. Diğeri ise “Dualshock” olarak bilinen modeldir ve konsolun diğer serilerinin en ünlü gamepadi de o olmuştur. Daha sonra playstation 3 ile dualshock 3, playstation 4 ile dualshock 4 serileri çıkarılmış, playstation 5 ile “dualsense” adlı yine aynı serinin farklı bir modelini yayınlamışlardır.

Gamepad Nedir?

Model

Çıkış Tarihi

Bluetooth

USB

Fiyat

SCPH-1080

1996

Yok

-

25-50 TL

Dualshock

1997

Yok

-

50-60 TL

Dualshock 2

2000

Yok

Micro-B

50-60 TL

Dualshock 3

2007

Var

Micro-B

80-120 TL

Dualshock 4

2013

Var

Micro-USB

180-1000 TL

Dualshock Sense

2020

Var

USB-C

500-1000 TL

NVIDIA

Grafik kartları ve yonga sistemi üreten NVIDIA şirketi ise bu zamana kadar sadece tek bir gamepad çıkartmıştır. NVIDIA Shield olarak adlandırılan bir akıllı televizyon sistemi olan aygıtı için çıkarılmış olan gamepad, android tabanlı sistemdeki oyunları oynamak için kullanılmaktadır. 

Gamepad Nedir?

Gamepadin teknik özellikleri;

  • Konsol düzeyinde kontroller

  • Çift titreşimli geri bildirim

  • Özel dinleme için kulaklık jakı

  • Sesli arama ve kontrol için mikrofon

  • 60 saat oyun ömrüne sahip şarj edilebilir pil

  • 59 Dolardan başlayan fiyatı

LOGITECH

2021 yılına kadar donanım ve yazılım konusunda ürünler vermiş olan Logitech

 1982’den beri ürün çıkarmaktadır. 2003 yılından itibaren de gamepad üretimine girmiş olan Logitech, ilk ürünlerini kişisel bilgisayar için piyasaya sunmuş, 2003 yılında Xbox’a ait bir gamepad yayınlayarak konsol dünyasına da giriş yapmıştır. 

Gamepad Nedir?

2004 yılında Playstation için ilk konsol gamepadini çıkardığı zaman, başka bir konsola ürün yayınlamamış, sadece playstation ya da kişisel bilgisayar için üretmiştir. Son dönemlerde kullanılan yalnızca iki adet Logitech markası bulunmaktadır. Bunlar da geniş özelliği sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir. 


 

Model

Sistem

Kablosuz

Giriş

Titreşim

Pil

Fiyat

Gamepad F310

PC / Playstation

1.8m Kablolu

2 × Analog Çubuk

2 × Analog 

Düğme

11 × Dijital Düğme

Var

Yok

200-300 TL

Wireless Gamepad F710

PC / Playstation / Xbox / Android Tv

2.4 GHz (USB nano-alıcı)

2 × Analog Çubuk

2 × Analog Düğme

11 × Dijital Düğme


 

Var

2xAA

400-600 TL

MONSTER

Gamepad Nedir?

Adını sıkça dizüstü bilgisayarları ve oyuncu ekipmanları ile duyuran Monster, hem android sistemler için hem de kişisel bilgisayarlar için tek bir gamepad tasarladı. Adını Monster Pusat Pro koyduğu gamepadin özelliklerine bakalım;

Renk : Siyah - Yeşil

Arayüz : BLUETOOTH ve USB Şarj Kablosu

USB Kablo Uzunluğu : 100cm

Boyutlar : 146x101x55mm

Ağırlık : 268gr

Çalışma Mesafesi : 10m - 360°

Batarya : Dahili Li-Polymer (600mAh)

Batarya Bekleme Süresi : Ortalama 10 saat

Çalışma Voltajı : 3,7V

Frekans Aralığı : 2.409 - 2.473GHz

Tasarım : Yumuşak Tutuş ve Çift Titreşim

Özellik : Turbo Modu

Uyumluluk Kablo Bağlantısı : PC (X-input sistemi) ve PS3

Uyumluluk Kablosuz Bağlantısı : Android(Destekleyen Oyunlarda) - Bluetooth Xinput desteği (Firmware güncellemesiyle)

Sistem Gereksinimleri : Windows XP / Vista / Win 7 / Win 8 ve Win 10 ile uyumlu

Call of Duty Nedir?
Call of Duty (CoD), FPS bakış açısına sahip bir savaş oyunudur. Tüm zamanların en çok satan ve 3 defa “Game of The Year” ödülü alan Call of Duty seris...
Zula Nedir? (2023)
Zula, Madbyte Games tarafından geliştirilen ve Lokum Games tarafından yayımlanan bir MMOFPS oyunudur. ...