Call of Duty Nedir?

Call of Duty Nedir?

Call of Duty (CoD), FPS bakış açısına sahip bir savaş oyunudur. Tüm zamanların en çok satan ve 3 defa “Game of The Year” ödülü alan Call of Duty serisi, ilk olarak 2003 yılında geliştirilmiştir ve 10’dan fazla oyuna sahiptir.

 

Call of Duty oyunları, farklı dönemlerde ve tarihlerde geçmektedir. Modern zamanlara göre kurgulanan oyunların yanı sıra, 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemini kapsayan oyunları da geliştirilmiştir.

 

Call of Duty 4 Modern Warfare, Call of Duty Modern Warfare 2, Call of Duty Modern Warfare 3, Modern Warfare(2019), Call of Duty Black Ops 2, Call of Duty Black Ops 3, Call of Duty Ghosts, Call of Duty Advanced Warfare, Call of Duty Infinite Warfare oyunları modern zamanda geçmektedir. Her oyunun tarihi, günümüzden ortalama 20-40 yıl ileridedir ve “Modern Warfare” hikayesini kapsar.

 

Call of Duty, Call of Duty: United Offensive, Call of Duty 2, Call of Duty 3, Call of Duty World at War ve Call of Duty WW II, 2. Dünya Savaşı konuludur. Çoğunlukla gerçek tarihe atıflarda bulunulur.

 

Toplam 4 oyundan oluşan Black Ops serisinde ise Soğuk Savaş dönemi konu edilmiştir. Black Ops serisi toplam 4 oyundan oluşmaktadır.

 

Call of Duty Yapımcısı Kimdir?

Call of Duty serisinin ilk yayımcısı Quake, Doom, Rome Total War, Prototype gibi oyunların da yayımcı ve yapımcısı olan Activision şirketidir. Bilgisayar ve video oyunları dağıtıcısı olan firma, 2008 yılında feshedilerek Blizzard Entertainment ile birleşmiştir ve Activison Blizzard adını almıştır.

 

CoD yapımcıları ve geliştiricileri de zaman içinde değişiklik göstermiştir. Infinity Ward, oyunun ana geliştiricisi konumundadır. Kaliforniya/ABD menşeili olan şirket, yalnızca Call of Duty oyunlarını geliştirmekten sorumludur ve CoD serisinin başarıyı yakalamasına sebep olan en önemli etkendir. Infinity Ward’ın sahibi, Activision’dır.

 

Serinin bir diğer yapımcı şirketi Treyarch’tır. Ortaklarından biri Türk’tür. ABD’li şirket, 1996 yılında Peter Akemann ve Doğan Köslü tarafından kurulmuştur. En popüler Treyarch oyunları şunlardır;

 

  • Spider Man

  • Spider Man 2

  • NHL 2K3

  • Ultimate Spider Man

  • Max Steel

  • Draconus

  • Die by the Sword

 

Treyarch, hâli hazırda PC ya da PS için geliştirilen oyunları diğer konsollar için de geliştirmektedir. Örneğin, Tony Hawk Pro Skater ve Tony Hawk Pro Skater 2 oyunlarını yalnızca Xbox için üretmiştir. Aslında oyunu 2014 yılında iflas eden Neversoft geliştirmiştir.

 

Oyunun bir diğer geliştirici şirketi Sledgehammer Games’tir. Diğer şirketler gibi ABD’li olan Sledgehammer Games, 2009 yılında Glen Schofield ve Michael Condrey tarafından kurulmuştur. Şirketin sahibi Activision’dır ve tüm haklarına sahiptir. Sledgehammer Games, Call of Duty oyunlarının geliştirilmesine ve dağıtılmasına destek olmaktadır.

 

Call of Duty Kaç Yılında Piyasaya Çıkmıştır?

Call of Duty çıkış tarihi, 2003 yılıdır. Bu yılın ardından, fazla süre geçmeden yeni oyunları da çıkmaya başlamıştır. 2005 yılında Call of Duty 2 ve hemen ardından 2006 yılında Call of Duty 3 çıkmıştır. 1-3 yıl geçmeden serinin devamı niteliğinde oyunlar çıkmaktadır.

 

Serinin son çıkan oyunu Call of Duty Black Ops Cold War, 2020 yılının son çeyreğinde çıkmıştır.

 

Call of Duty serisi, öncelikli olarak Single Player olduğu için oyuna sonradan yeni güncellemeler gelmemektedir. Yeni güncellemenin yerine, hikayenin devamı niteliğinde oyunlar çıkmaktadır. Örneğin Modern Warfare serisi 3 oyundan oluşmaktadır.

 

Yine de, Multiplayer modu da bulunan CoD oyunlarında güncellemeler yapılmaktadır. Birkaç ayda bir yapılan güncellemelerde, yeni silahlar ya da hasar düzenlemeleri gibi ufak yenilikler yapılmaktadır. Yine de, Multiplayer mod için yapılan güncellemelere çok sık rastlanmaz.

 

Call of Duty oyunlarının Multiplayer modları, serinin yeni oyununa kadar aktif olarak oynanmaktadır ancak genellikle birkaç yıl içerisinde sunucular kapatılır.

 

Call of Duty serisinin aktif olarak güncellenen oyunları, CoD Mobile ve Warzone’dur. Her ikisi de, oynaması ücretsiz olan oyunlardır. CoD Mobile, telefonda ya da emülatör yardımıyla PC’de oynanılabilen MMOFPS oyunudur. Haftalık olarak yeni etkinlikler gelmekte ve kostüm, silah gibi özellikler eklenmektedir. 2019 yılında piyasaya sürülmüştür ve aynı yıl en çok indirilen mobil oyun olmuştur.

 

Call of Duty Warzone ise Xbox One, PS4 ve PC için 2020 yılında piyasya sürülen oynaması ücretsiz Battle Royale oyunudur. Modern Warfare serisinin bir parçası olmasının yanı sıra, ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve düzenli olarak güncellemeler almaktadır. En son “Season 4” güncellemesi alan oyuna onlarca yeni silah, etkinlik ve oynanış düzenlemeleri gelmiştir.

 

Call of Duty 2021 Yılında Kaç Oyuncuya Ulaşmıştır?

Call of Duty’nin online oyunları CoD Mobile ve Warzone, 2021 yılı itibariyle toplam 200 milyondan fazla oyuncuyu sunucularında ağırlamaktadır.

 

2020 yılında piyasaya sürülen Call of Duty Warzone, Twitch’in en çok izlenen oyunlarından biridir ve 2021 yılının ilk çeyreği itibariyle 100 milyon oyuncu sınırını geçmiştir. Bu başarısını, Battle Royale tarzında bir oyun olmasına bağlayabiliriz.

 

2019 yılında mobil cihazlar için çıkış yapan Call of Duty Mobile ise, 500 milyon indirilmeye sahiptir ve 150 milyon aktif oyuncusu bulunmaktadır.

 

Toplam 17 oyunu olan Call of Duty serisi, bugüne kadar 400 milyon adet satmıştır.

 

Serinin diğer oyunlarına ait satış rakamları ise şöyledir;

 

  • Call of Duty (2004): 4.5 Milyon

  • Call of Duty 2 (2005): 5.9 Milyon

  • Call of Duty 3 (2006): 7.2 Milyon

  • Call of Duty 4 Modern Warfare (2007): 15.7 Milyon

  • Call of Duty World at War (2008): 15.7 Milyon

  • Call of Duty Modern Warfare 2 (2009): 22.7 Milyon

  • Call of Duty Black Ops (2010): 30 Milyon

  • Call of Duty Modern Warfare III (2011): 30 Milyon

  • Call of Duty Black Ops II (2012): 31 Milyon

  • Call of Duty Ghosts  (2013): 28.8 Milyon

  • Call of Duty Advanced Warfare (2014): 21.13 Milyon

  • Call of Duty Black Ops III (2015): 22.46 Milyon

  • Call of Duty Infinite Warfare (2016): 13.27 Milyon

  • Call of Duty WWII (2017): 19.6 Milyon

  • Call of Duty Black Ops IIII (2018): 3.5 Milyon

  • Call of Duty Modern Warfare (2019): 30 Milyon

 

Call of Duty Ücretli Midir?

Call of Duty, ücretli bir oyun serisidir ancak bugüne kadar 3 oyunu ücretsiz olarak sunulmuştur. Bunlar; 2012 yılında çıkan MMOFPS oyunu Call of Duty Online, Battle Royale oyunu Call of Duty Warzone ve mobil oyunu Call of Duty Mobile’dır. Bu oyunları oynamak tamamen ücretsizdir.

 

Serinin diğer oyunlarını oynayabilmek için oyunu satın almak zorunludur. Multiplayer modunda ekstra ödemeler yapılabilir.

 

Serinin yeni oyunları piyasaya sürüldükçe, eski oyunlarda ciddi indirimlere gidilir ve oyunların fiyatları PC, Xbox One ve PS için değişiklikler gösterebilmektedir.

 

Call of Duty oyunlarının ortalama satış fiyatı 200-500 TL’dir. Fiyatları detaylı olarak aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Call Of Duty (2003) : 49 TL (Steam)

Call Of Duty 2 (2005): 49 TL (Steam)

Call Of Duty 3 (2006): 50 TL (Microsoft)

Call Of Duty 4: Modern Warfare (2007): 49 TL (Steam)

Call Of Duty 4: Modern Warfare Remastered (2017): 164 TL (Steam)

Call Of Duty World At War (2008): 49 TL (Steam)

Call Of Duty Modern Warfare 2 (2009): 49 TL (Steam)

Call Of Duty: Black Ops (2010): 99 TL (Steam)

Call Of Duty Modern Warfare 3 (2011): 99 TL (Steam)

Call Of Duty: Black Ops 2 (2012): 115 TL (Steam)

Call Of Duty: Ghosts (2013): 139 TL (Steam)

Call Of Duty: Advanced Warfare (2014): 139 TL (Steam)

Call Of Duty: Black Ops 3 (2015): 209 TL (Steam)

Call Of Duty: Infinite Warfare (2016): 209 TL (Steam)

Call Of Duty: WWII (2017): 209 TL (Steam)

Call Of Duty: Black Ops 4 (2018): 60 Euro (Battle.net)

Call Of Duty: Modern Warfare (2019): 59 Euro (Battle.net) , 59 Dolar (PS Store)

Call Of Duty: Black Ops Cold War: 59.99 Euro (Battle.net)

Call of Duty Oynayarak Para Kazanılır Mı?

Call of Duty oynayarak gerçek para kazanmak mümkün değildir. Call of Duty oyunlarında oynayarak elde ettiğiniz ya da gerçek parayla satın aldığınız hiçbir kozmetik ürün, eşya, silah vb. öğeler gerçek para karşılığında satılamaz/takas edilemez.

 

Call of Duty oyunlarının düzenli olarak e-spor turnuvaları düzenlenmektedir. Oyunu iyi oynadığınızı düşünüyorsanız, bu turnuvalara katılarak para kazanabilirsiniz. Ya da Youtube & Twitch gibi platformlarda oyununuzu yayınlayarak para kazanabilirsiniz.

 

Call Of Duty Hangi Yaş Aralıkları İçin Uygundur?

Oyunlardaki oyuncu kitlesini belirleyen en önemli etken yaş sınırıdır. Yaş sınırı her oyuna ve kategorisine göre değişmektedir. Aksiyon ve şiddet içerikli oyunlar için belirlenen sınırlar genelde 13+, 16+, 18+ 'dır. Call Of Duty gibi aksiyon içerikli bir oyun için ise bu sınır 16+ ile 18+ arasındadır.

Oyunlardaki yaş sınırlarının en büyük sebeplerinden biri de oyuncunun gerçeklikten kopması ile bağlantılıdır. Belirlenen yaş sınırının altında bulunan oyuncular, gerçeklikten çok çabuk kopmakta ve kendini oyunun renkli ya da şiddetli dünyasına kaptırmaktadır.

Call Of Duty oyunu da sahip olduğu akıllı yapay zeka ya da gerçekçi çevresel etkileşimler ile oyuncuları kendi dünyasına çekmektedir. Medal Of Honor: Allied Assault oyununun yapımcıları şirketleri ile anlaşamayıp ayrıldıklarında ve Infinity Ward şirketini kurdukları zamanda da bu konu üzerine eğilmişlerdir. Call Of Duty ilk çıktığı yıllarda farklı bir yol izlemiş, o döneme kadar oyunculara tepki vermeyen yapay zeka, Call Of Duty oyunu ile oyuncuya tepki vermeye başlamıştır. Bu da oyuncuları strateji kurmaya yöneltmiştir. Her yeni oyunda kendini ve gerçekliğini geliştirmekte olan Call Of Duty, çok oyunculu sistemleri ile de yıllar öncesinin oyuncuları ile günümüz oyuncuları arasında büyük bir fark oluşturmuştur. İlk serilerinde hikaye temelli ilerleyen Call Of Duty, sonraki serilerde oyuncuların zeka ve stratejilerine odaklanmıştır. Günümüz oyuncuları özellikle Call Of Duty: Warzone ve Call Of Duty: Mobile gibi oyunlarla hem vakit geçirip keyif almakta hem de diğer oyunculara karşı kendi oluşturdukları planları uygulamaya çalışmaktadır. Kendi istekleri dışında oyunun dünyasına kapılan oyuncular ise oyundan öğrendikleri strateji geliştirme ve mantık yürütme sistemini ise günlük hayatlarında bilinçaltlarından gelen dürtü ile kullanmaya başlamaktadır. "Sadece bir oyun" şeklinde adlandırılması psikolojik olarak yanlıştır.

 

Call Of Duty Nasıl İndirilir?

Call Of Duty oyununu indirmek için resmi sitelerini ya da dijital dağıtım firmalarını kullanmak yeterli olacaktır. Call Of Duty serisinin büyük bir çoğunluğunu içerisinde barındıran dağıtım firması ise Steam’dir.

Peki Call Of Duty oyunu ya da farklı bir oyun buradan nasıl indirilir? Görsel örneklerle açıklamak gerekirse;

 

İlk önce oyunu eTail.com.tr PC Oyunları kategorisi sayfası açılır. Oyunun satın alma kısmına inilir ve “Sepete Ekle” butonuna tıklanır.  Ödeme aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra siparişler kısmında oyun kodunuzu görebilirsiniz. Daha sonra bu kod ile Steam hesabınızda oyunu etkinleştirebilirsiniz. 

Bu işlemden sonra Steam programı açılacak ve kütüphaneye girilecektir. Satın alınan oyun steam kütüphanesine eklenmiş olacaktır. 

 

Kütüphaneye eklenmiş oyunun ismine tıklandığı zaman yükleme butonu ortaya çıkar. Butona basılınca ekranda yükleme paneli belirir. 

Açılan panelde oyunun ihtiyacı olan depolama alanı, var olan depolama alanı ve internet hızına bağlı olarak indireceği süre görülür. Oyunun yükleneceği klasör (genelde steam’in ana klasörü) seçilir ve “İleri” butonuna tıklanır ve oyun yüklenmeye başlar.

Programın en altında bulunan “indirmeler” butonuna basıldığı zaman program indirme yönetici paneline yönlenir. Burada indirilmekte olan oyun görülür. Call Of Duty oyunu da bu görsellerde belirtildiği şekilde indirilip oynamaya hazır hale getirilir.

Call Of Duty Oynamak İçin Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Call Of Duty serisine ait oyunları oynamak için belirli sistem gereksinimleri bulunmaktadır. Her oyuna ait olan gereksinimleri tek tek incelemek yerine ilk ve son çıkan oyunun sistem gereksinimlerini bilmek yeterli olacaktır.

Call Of Duty (2003);

  • İşletim Sistemi: Windows 98 / ME / 2000 / XP

  • İşlemci: Pentium III 700 MHz ya da Athlon 700 MHz

  • Ram: 128 MB

  • Ekran Kartı: DirectX 9.0b uyumlu 32 MB ekran kartı ve son sürüm yazılım

  • DirectX: Version 9.0b

  • Depolama: 1.4 GB boş alan

  • Ses Kartı: DirectX 9.0b uyumlu 16-bit ses kartı ve son sürüm yazılım

Call of Duty 2 (2005);

  • İşletim Sistemi: Windows 2000/XP

  • İşlemci: Pentium 4 or Athlon XP

  • Ram: 256 MB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce3+ /ATI Radeon 8500+

  • DirectX: Version 9.0b

  • Depolama: 4.0 GB boş alan

  • Ses Kartı: DirectX 9.0b uyumlu 16-bit ses kartı ve son sürüm yazılım

Call of Duty 3 (2006)

  • İşletim sistemi: Windows 98 / ME / 2000 / XP

  • İşlemci: Intel Pentium III 1400 @ 1400MHz

  • Hafıza: 512 MB

  • Ekran kartı: ATI FireGL T2-128

  • DirectX: 9

 

Call of Duty 4 Modern Warfare (2007)

 

  • İşletim Sistemi:Windows XP/Vista

  • İşlemci: Pentium 4 2.4 GHz/ Athlon 64 2800+

  • Hafıza: 512 MB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 6600+ / ATI Radeon 9800 Pro+

 

Call of Duty World at War (2008)

 

  • İşletim Sistemi: Windows XP / Windows Vista

  • İşlemci:Intel Pentium 4 / AMD 64 3200+

  • Hafıza: 512MB RAM (XP)/1GB RAM (Vista)

  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce 6600GT/ATI Radeon 1600XT+

 

Call of Duty Modern Warfare 2 (2009)

 

  • İşletim Sistemi: Microsoft Windows XP, Windows Vista ve Windows 7

  • İşlemci: Intel Pentium 4 3.2 GHz or AMD Athlon 64 3200+

  • Hafıza: 1 GB

  • Ekran Kartı: 256 MB NVIDIA GeForce 6600 GT ya da ATI Radeon 1600 XT+

Call of Duty Black Ops (2010)

  • İşletim Sistemi: Windows® Vista / XP / 7

  • İşlemci: Intel® Core™2 Duo E6600 ya da AMD Phenom™ X3 8750+

  • Hafıza: 2 GB

  • Ekran Kartı: 256MB NVIDIA® GeForce® 8600GT / ATI Radeon® X1950Pro

 

Call of Duty Modern Warfare III (2011)

 

  • İşletim Sistemi: Windows® Vista / XP / 7

  • İşlemci: Intel® Core™ 2 Duo E6600 ya da AMD Phenom™ X3 8750

  • Hafıza: 2 GB

  • Ekran Kartı: 256 MB NVIDIA GeForce 8600GT / ATI® Radeon X1950

 

Call of Duty Black Ops 2 (2012)

  • İşletim Sistemi: Windows Vista SP2 ya da Windows 7

  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E8200 2.66 GHz / AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz

  • Hafıza: 32 Bit İçin 2GB/64 Bit İçin 4 GB

  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce 8800GT 512 MB / ATI Radeon HD 3870 512 MB

 

Call of Duty Ghosts (2013)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E8200 2.66 GHZ / AMD Phenom X3 8750 2.4 GHZ

  • Hafıza: 6 GB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTS 450 / ATI Radeon HD 5870

 

Call of Duty Advanced Warfare (2014)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-530 2.93 GHz / AMD Phenom II X4 810 2.60 GHz

  • Hafıza: 6 GB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTS 450 / ATI Radeon HD 5870

 

Call of Duty Black Ops 3 (2015)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-530 2.93 GHz / AMD Phenom II X4 810 2.60 GHz

  • Hafıza: 6 GB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 470 1GB / ATI Radeon HD 6970

 

Call of Duty Infinity Warfare (2016)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-3225 @ 3.30GHz

  • Hafıza: 8 GB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 2GB / AMD Radeon HD 7850

 

Call of Duty WW2 (2017)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-6300 ya da AMD FX-8300

  • Hafıza: 8 GB

  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 760 Ti / AMD Radeon HD 7950

 

Call of Duty Black Ops IIII (2018)

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-4340 / AMD FX-6300

  • Hafıza: 8 GB

  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 2 GB or Radeon HD 7950 2 GB

 

Call Of Duty: Black Ops Cold War (2020);

 

  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit (SP1) ya da Windows 10 64-Bit

  • İşlemci: Intel Core i3-4340 ya da AMD FX-6300

  • RAM: 8 GB

  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 670 / GTX 1650 or AMD Radeon HD 7950, 2048 VRam

  • PIXEL SHADER: 5.0

  • VERTEX SHADER: 5.0

  • Depolama: 35 GB

Call Of Duty serisinin ilk oyunlarının tarihlerinin eski olması, işletim sistemi ya da donanım açısından güncel düzende bir sorun yaratmayacaktır. Ancak son oyuna ait olan sistem gereksinimlerine yakın bir donanım mevcut ise oyunun diğer serileri ya da güncel döneme yakın serileri de rahat bir şekilde oynanacaktır. Tarih farklılıklarının ortaya çıkardığı sonuçlardan bazıları iki gereksinime dikkatli bakıldığı an görülecektir. Güncel dönemdeki gelişmiş donanım sayesinde artık ses kartı oyunlar için zorunlu değildir. Onun yerine ekran kartlarında bulunan “Pixel Shader” ve “Vertex Shader” gibi özellikler getirilmiştir.

Call Of Duty Telefonda Oynanır mı?

Call Of Duty serisine ait oyunlardan, yukarıda da belirttiğimiz üzere sadece Call Of Duty: Mobile oyunu telefonda oynanmaktadır. Serinin diğer oyunları telefonda oynanamaz.

Call Of Duty: Mobile için gereksinimler de aşağıdaki gibidir.

Call Of Duty: Mobile (Android İçin);

      İşletim Sistemi: Android 5.1 ve Üzeri

      Ram: 2 GB (Minimum) , 3 GB (Önerilen)

      Depolama: En az 1,5 GB

Call Of Duty: Mobile (iOS için);

      İşletim Sistemi: iOS 9.0 ya da üzeri

      Ram: 2 GB (Minimum) ya da üzeri

      Depolama: En az 3,5 GB

Call Of Duty Nasıl Oynanır?

Call Of Duty genişleme paketleri ile birlikte toplam 24 adettir ve her oyunun kendine ait oynanış tarzı ile yöntemi bulunmaktadır. Genel bir tanım yapmak gerekirse, Call Of Duty takım oyunu olarak adlandırılabilir. Campaign modunda yönettiğimiz karakterler çoğu zaman tek başına ilerlemek durumunda kalsa bile oyunun genel amacı “takım” olarak hareket etmektir.

Son dönemlerde popüler olan “Battle Royale” mantığı da bu şekilde işlemektedir ve Call Of Duty: Mobile ve Call Of Duty: Warzone bu temel üzerine kurulmuştur. Bu iki oyunda da belirli bir alana bırakılır ve hayatta kalma mücadelesi verdirilir. Oyunun genel stratejisi kişi temelli değil genel odaklıdır. Hayatta kalmaya çalışırken diğerlerini de hayatta tutmanız işinize yarayacaktır.

Call Of Duty: Mobile ve Call Of Duty: Warzone solo yani tek kişilik de team yani takım olarak da oynanabilir. Solo modunda amaç tek başına bölüm sonuna kadar dayanmaktır. Team modunda ise takım olarak dayanmaktır.

Call Of Duty: Mobile ve Warzone oyunlarında belirli bir seviye atlamak, karakterin görselini ve kendisini geliştirmek için oyunlardan iyi dereceler almak gerekmektedir. Her oyunda sonuncu olmak ya da puan olarak diğer oyuncuların altına düşmek seviyeyi yükseltme aşamasında zorluk yaşatacaktır.

Call Of Duty: Mobile ve Warzone oyunlarında gelişmek ve oyuncular arasında daha bir sıraya gelmek için daha önce oynanmış oyunlar izlenmeli, yeni stratejiler geliştirilmeli, her sezon var olan turnuvalarda birinci olan takımları ya da solo oyuncular takip edilmelidir. Değişen haritalar, silahlar ve güç dengeleri için sürekli oyunu oynamak yerine başka oyuncular da izlenmelidir.

Call Of Duty Oyununun Konusu Nedir?

Call Of Duty serisi birçok farklı konuya ve hikayeye yer vermiştir. Çoğu II. Dünya savaşı zamanından bahsetmektedir. Bazıları “Soğuk Savaş” dönemini ve “Modern Dünyayı” anlatırken, birkaçı ise “Gelecek Dönem” savaşlarını konu edinir. Liste halinde bahsetmek gerekirse;

İkinci Dünya Savaşı Konulu Oyunları;

      Call Of Duty

      Call Of Duty 2

      Call Of Duty 3

      Call Of Duty WWII

      Call Of Duty World At War

Modern Dünya Konulu Oyunları;

      Call Of Duty 4: Modern Warfare

      Call Of Duty : Modern Warfare 2

      Call Of Duty : Modern Warfare 3

      Call Of Duty : Modern Warfare Remastered

      Call Of Duty : Modern Warfare (2019)

      Call Of Duty : Black Ops 4

      Call Of Duty : Ghosts

      Call Of Duty : Warzone

Soğuk Savaş Konulu Oyunları;

      Call Of Duty : Black Ops

      Call Of Duty : Black Ops 2

      Call Of Duty : Black Ops 3

      Call Of Duty : Black Ops Cold War

Gelecek Dönem Konulu Oyunları;

      Call Of Duty : Advanced Warfare

      Call Of Duty : Infinite Warfare

 

Hikayelerine küçük bir göz atalım.

 

  • Call Of Duty (2003) : Oyun üç farklı ülke ve üç farklı karakter etrafında geçer. Bunlar Amerikan Hikayesi, İngiltere Hikayesi ve Sovyet Hikayesi olarak üçe ayrılır.

    Hikayenin ilk bölümünde oyun 10 Ağustos 1942 yılında başlar ve birkaç küçük eğitimden sonra 6 Haziran 1944’e geçiş yapar. Burada Er Martin ile oyuna başlanır. 

    Martin’in hikayesinin ardından İngiltere Hikayesine giriş yapılır. Tarih yine 6 Haziran 1944’tür. Bu sefer Çavuş Jack Evans ile oynanmaktadır.

    Jack Evans’ın hikayesi sona erince Sovyet Hikayesine geçiş yapılır. Burada Onbaşı Alexei Ivanovich Voronin ile oynanır.

    Üç farklı ülke ve üç farklı karakter ile Call Of Duty tek bir hikayeye sahiptir. II. Dünya Savaşında Almanya’ya karşı yapılan savaşlardan bahsedilmektedir. Örneğin Amerikan Hikayesinin final kısmı “Battle of the Bulge” adlı gerçek bir tarihi savaşın içerisinde geçer. İngiliz Hikayesi “Chastise Operasyonu” gibi bir konu işlemişken, Sovyet Hikayesi de tarihçe ünlü Reichstag Binasına dikilen Sovyet Bayrağı konusunu ele almıştır.
     

  • Call Of Duty 2 (2005) : .1941-1945 yılları arasında geçen II. Dünya Savaşı konusunu ele almaktadır Call Of Duty’nin bu serisi. İlk oyun gibi bu seri de üç ayrı hikaye ve cepheyi anlatmaktadır.

    Hikayenin ilk cephesi Er Vasili Koslov’u yönettiğimiz Sovyet cephesi ile başlar. Cephedeki hikaye Alman askerlerinin ilerlemesini durdurmayı işler.

    İkinci cephe İngiliz cephesidir ve Çavuş John Davis oynanılan karakterdir. Oyundaki en uzun hikayelerden biri bu cephede işlenir. Afrika’dan başlayıp, Normandy’e kadar uzanır ve en son Caen Savaşını işler.

    Son cephe olan Amerikan cephesinde ise Onbaşı Bill Taylor ana karakter olarak bulunmaktadır. Almanya’nın ilerleyişini durdurmak ve Normandy çıkartmasına yardımcı olunacak bir konu işlenir.
     

  • Call Of Duty 3 (2006) : 14 görevden oluşan Call Of Duty’nin üçüncü oyununun hikayesi de diğer iki oyun gibi birkaç cephe içerisinde geçmektedir. Diğer oyunlardan farklı olarak bu oyuna Kanada ve Polonyalı karakterler de eklenmiştir.

    Call of Duty 3, diğer oyunlar gibi Almanların ilerleyişini durdurma temelli bir hikayeye odaklanmaktadır. Diğerlerinden farklı olarak başka açılardan da II. Dünya Savaşına bakmamızı sağlar.
     

  • Call Of Duty 4: Modern Warfare (2007) : Oyun 2011 yılında Rusya’da çıkan bir sivil savaş sonrasını konu almaktadır. Aşırı milliyetçiler ile Rusya Hükümeti arasındaki savaş ile Orta Doğu’daki bir grubun çıkarmaya çalıştığı darbe hikayenin temellerini oluşturmaktadır.

    Bu oyunda da üç adet karakter yönetilmektedir. Bunlar; John "Soap" MacTavish, Paul Jackson, Captain John Price’dır.
     

  • Call Of Duty: World At War (2008) : Oyun 1942 yılında geçmektedir ve iki farklı ülkenin iki farklı savaşından bahsetmektedir. Bunların ilki Deniz Kuvvetlerinden C. Miller’in baş karakter olduğu Amerikan Cephesidir ve Japonya olan savaşlarını konu alır. Diğeri Er Dimitri Petrenko’ya hayat verilen Sovyet Cephesidir ve orada Almanların ilerlemesinin durdurulmasından bahseder.
     

  • Call Of Duty: Modern Warfare 2 (2009) : 2007 yılında çıkan Modern Warfare oyununun devamıdır. Hikaye olarak sivil savaşı çıkartan kişileri durdurma konusunu ele alır. Hem Orta Doğuda bulunan kişilerin hem de Rusya’daki aşırı milliyetçilerin bağlantılı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Oyun beş yıl sonrasını 2016’yı anlatmaktadır.

    Oyunda Gary "Roach" Sanderson, Joseph Allen, James Ramirez, Captain John "Soap" MacTavish oynanabilir karakterler arasındadır.
     

  • Call Of Duty: Black Ops (2010) : 1961-1968 yılları arasında gerçekleşen Amerika-Rusya soğuk savaş ve Vietnam savaşının konusunu işler Call Of Duty Black ops. Oyun 17 Nisan 1961 yılında Alex Mason adlı baş karakter ve silah arkadaşları Bowman ve Woods ile Fidel Castro’ya yapılan suikast konusu ile başlar.

    Oyunun genel hikayesi Vietnam Savaşı ve onlara destek sağlayanları ortaya çıkartmak ve yok etmek üzerine kuruludur.

    Oyunda oynanabilir ve önemli iki karakter bulunmaktadır. Bunların ilki Alex Mason diğeri Viktor Reznov’dur. Viktor Reznov ile tek bir bölüm oynanabilmektedir.
     

  • Call Of Duty: Modern Warfare 3 (2011) : 2009 yılında çıkan Modern Warfare 2 oyununun devamıdır. İkinci oyunda teröristlere yardım eden askeri personel ve başlarındaki kişi yok edilmiştir. Lider olarak terörist operasyonları yöneten Makarov’un peşine düşülmüştür.

    Oyunda Yuri, Sergeant Derek "Frost" Westbrook, Marcus Burns, Andrei Harkov oynanabilir karakterler arasındadır.
     

  • Call Of Duty: Black Ops 2 (2012) :  2010 yılında çıkan Black Ops oyununun devamıdır. Oyunda Alex Mason ve David Mason ana karakterdir. 1986-1989 yılları arasında Alex Mason, Cordis Die adlı bir örgütün başındaki Raul Menendez’in peşinde düşer. Raul Menendez Alex Mason’ın eski düşmanıdır. 2025 yılında geçen diğer hikaye ise Alex Mason’ın oğlu David Mason’ın hikayesini işler. O dönemde de Raul Menendez David Mason’ın baş düşmanı haline gelmiştir.

    Oyunda oynanabilir karakterler Alex Mason ve David Mason’dır.
     

  • Call of Duty: Ghosts (2013) :  Güney Amerika ülkelerinin birleşip bir federasyon oluşturduğunu ve bu federasyonun Amerika’ya açtığı savaştan bahseder. ABD bu federasyonla savaşmak ve onları durdurmak adına Ghosts adlı bir tim kurar. Hikaye bu timin yaşadıklarını anlatır.

    Oyunda oynanabilir tek karakter Logan Walker’dır.
     

  • Call of Duty: Advanced Warfare (2014) : Oyun 2054 yılında Güney Kore’de yaşanan bir savaşla başlar. Kuzey Kore Güney Kore’ye saldırmıştır. ABD de yardıma gider. Burada ana karakter olan Jack Mitchell’ın kolu kopar, arkadaşı Will Irons da ölür. Will’in babası Mitchell’ı şirketine çağırarak ona mekanik bir kol takılmasını sağlar. Mitchell KVA adlı bir terör örgütünün peşine düşer.

    Oyunda oynanabilir tek karakter Jack Mitchell’dır.
     

  • Call of Duty: Black Ops III (2015) : Oyun ikinci oyunun 40 yıl sonrasında 2065 yılında geçmektedir. İç çatışmalar, iklim değişikliği ve yeni teknolojilerle sarsılmaktadır. 2065 yılında birkaç ülke birleşip federasyonlar oluşturmuştur. Bunlar Winslow Accord ve Common Defense Pact adlı federasyonlardır. Winslow Accord Amerika, Avrupa ve Asya’nın bir kısmını oluştururken, Common Defense Pact Rusya ve Afrika civarını kapsamaktadır. Bu iki federasyon arasında sivil savaşlar başlar.

    Oyunda oynanabilen tek karakter player olarak adlandırılan, görsel öğeleri ve ismi değiştirilebilen karakterdir. Player Winslow Accord’da bir timin üyesidir.
     

  • Call of Duty: Infinite Warfare (2016) : Uzak bir gelecekte, bir UNSA özel kuvvetler ekibi, bir SDF saldırısını araştırmak ve tesisin kendi kendini imhasını başlatmadan önce bir UNSA silah prototipini kurtarmak için Europa'daki gizli bir UNSA silah araştırma tesisine gönderilir. Oyunun hikayesi de böyle başlamış olur.

    Oyunda oynanabilen tek karakter Nick Reyes’tir.
     

  • Call of Duty: WWII (2017) : 1944-1945 yılları arasında 1. Piyade bölüğündeki 12 kişilik bir ekibin yaşadıklarını anlatır. Hikâye işgal altındaki Fransa, Belçika ve Ren Nehri boyunca Almanya ile yapılan savaşı da içermektedir.

    Oyunda oynanabilen tek karakter Ronald Daniels’dır.
     

  • Call of Duty: Modern Warfare (2019)  : Oyunda bir CIA subayı ve Urzikistan adlı kurgu bir ülkedeki İngiliz SAS güçleri, isyancılar ve işgalci Rus güçlerine karşı mücadeleleri anlatılmaktadır.

    Oyunda oynanabilen üç karakter bulunmaktadır. Bunlar John Price, Kyle Garrick ve Alex’tir.

Prev Post

Next Post

Roblox Nedir?
2025/01/18 10:47 AM Roblox Nedir?

Roblox, Roblox Corporation tarafından 2006 yılında piyasaya sürülmüş bir çevrimiçi oyun ve oyun geliştirme platformudur. Roblox oynamak ücretsizdir an...

Devamını oku arrowright
Gamepad Nedir?
2025/01/18 10:47 AM Gamepad Nedir?

Gamepad, joystick ya da denetleyici(controller), parmakların (özellikle baş parmakların) girdi sağlamak için kullanıldığı, iki elle tutulan bir oyun d...

Devamını oku arrowright