Bilgisayar Oyunlarının Faydaları Nelerdir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Bilgisayar Oyunlarının Faydaları Nelerdir?

Günümüzde pek çok kişi zamanını değerlendirmek için bilgisayar oyunlarını tercih eder. Aksiyon, macera, korku, nişancı, strateji gibi pek çok oyun konsepti dahilinde binlerce bilgisayar oyunu kullanıcılarla buluşuyor. Her geçen gün piyasaya giren oyun sayısı artar ve kullanıcılar bu oyunları deneyimler. Teknolojinin de kolay ulaşılabilir olmasıyla birlikte, pek çok kişi küçük yaşlarda bilgisayar oyunlarıyla tanışır.

Özellikle çocuk yaştaki kişiler için bilgisayar oyunlarının sayısız faydası mevcuttur. Bilgisayar oyunlarıyla birlikte oyuncular analitik düşünce yeteneği, hızlı manevra kabiliyeti kazanır. Günümüzde milyonlarca kişinin oynadığı, ücretli ya da ücretsiz, tek kişili ya da çoklu bilgisayar oyunlarının oyunculara sağladığı faydalar ise şu şekilde sıralanabilir:

· Plan Yapma ve Uygulama Kabiliyetini Geliştirir:

Bilgisayar oyunlarının hemen hepsi, belirli bir plan çerçevesinde hareket edildiği müddetçe başarıya ulaşır. Bu oyunlarda kazanma güdüsüyle hareket eden oyuncular, oyunda zafer elde edebilmek için çeşitli planlar yapar. Tek bir planın yeterli olmadığı ya da çabuk bozulabileceği oyunlarda, yedek planların da tasarlanması söz konusu olur. Bu da oyunculara belirli bir plan dahilinde hareket etme kabiliyetini kazandırır.

· Yabancı Dili Geliştirmeye Yardımcı Olur:

Dünya üzerindeki endüstriyel anlamda gelişmiş ve bilgi teknolojilerinin takipçisi olan her ülke bilgisayar oyunu üretir. Bilgisayar oyunu piyasası, kendi içerisinde sürekli bir devinim halinde olan bir piyasadır ve bilgisayar oyunları kolay tüketilen metalardır. Bu sebeple de popüler oyunlar sürekli değişir ve oyuncular her geçen gün farklı bir bilgisayar oyunuyla tanışır.

Dünyanın dört bir tarafından üretilen bilgisayar oyunlarının bazıları Türkçe dil desteği sunarken, bazılarında bu dil desteği bulunmaz. Bu da oyuncuların yabancı bir dille aşina olmalarını gerektirir. Bu dil genellikle İngilizce olmakla beraber, pek çok farklı dilde tasarlanan oyunlar da piyasada mevcuttur. Oyunu oynayan kullanıcı, bu dildeki kelimeleri çok sık göreceği ve anlamlarını da bir kavramsal çerçeve içerisine oturabileceği için, yabancı bir dilde gelişme sağlanacaktır.

· Sosyalleşmeyi Sağlar:

Bilgisayar oyunları, günümüz çocuk ve genç jenerasyonları arasında büyük bir popülariteye sahiptir. Oyunu oynayan kişi, içine girdiği sosyal ortamda bu oyun ile alakalı sosyalleşebilir, oyunu beraber oynamak gibi dinamikler ortaya çıkabilir.

 Bunun yanı sıra, özellikle online oyunlar, oyun içi sosyalleşmeyi de mümkün kılar. Ortak çıkar için mücadele eden oyuncuların birbirleriyle iletişimde kalarak sosyalleşmesi de önem arz eder. Böylece oyuncular, küçük yaşlarda sosyal iletişim kabiliyeti kazanabilir.

Oyun Oynayan Çocuklar

· Odaklanma Sorununu Azaltır:

Yapılan araştırmalar, özellikle dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan kişiler için bilgisayar oyunlarının faydalı olduğunu ortaya koyar. Bilgisayar oyunları, yüksek bir dikkat ve odaklanma gerektirdiği için, bu oyunu oynayan kullanıcılarda dikkat dağınıklığı seviyeleri de azalma gösterecektir.

· Duygusal Zekayı Geliştirir:

Bilgisayar oyunları, bazen sıfırdan bir şehir inşa etmek, bazen bir kaosu çözmek, bazen de büyük bir kitleyi yönetmek amacıyla tasarlanabilir. Tüm bu becerilerin oyun üzerinden oyuncuya kazandırılması, oyuncunun duygusal zekasını geliştirecektir. Stratejik düşünebilme, empati yeteneği, yönetme kabiliyeti gibi pek çok özellik, bilgisayar oyunlarıyla beraber oyunculara kazandırılır.

· Stres ve Kaygı Seviyesinde Ciddi Bir Düşüş Sağlar:

Bilgisayar oyunları, kafasındaki sorunlardan bir süreliğine uzaklaşmak ya da sakinleşmek isteyen kişiler için iyi bir alternatiftir. Bilgisayar oyunu oynarken oyuncu, dış dünyadan nispeten soyutlanır ve oyunun sunduğu sanal dünyaya giriş yapar. Bu esnada oyuncu stres ve kaygılarından uzaklaşır, zihni sakinleşir ve oyundan sonra yaşadığı olaylara daha berrak bir bakış açısıyla yaklaşma imkânı kazanır.

· Analitik Düşünme Yeteneği Kazandırır:

Bilgisayar oyunlarının tamamı, oyuncuya belirli zorlukları aşarak zafere ulaşma güdüsü kazandırır. Oyunun temasına bağlı olarak, oyuncu zorlukları nasıl aşabileceğini, stres ile nasıl başa çıkabileceğini ve bir sorunun en kısa sürede ve en etkili şekilde nasıl çözümlenebileceğini yine bilgisayar oyunları aracılığıyla idrak edecektir.

Oyun Oynayan Biri

· Yaratıcılık Kazandırır:

Bilgisayar oyunları, çoğunlukla oyuncuların üretkenliklerini ortaya koymalarını bekler. Özellikle yeni bir mekân inşası, bir şehir kurma, bir nesne üretme gibi amaçlarla ortaya çıkan bilgisayar oyunları, oyuncuların yaratıcılık seviyelerini artırır. Farklı senaryolar ve karakterlerle dolu oyunları oynayan ve bu oyunlarda mekanları ya da eşyaları olması gerektiği gibi tasarlayan oyuncuların, dış mekân algıları da buna göre gelişim gösterecektir.

· Spora Teşvik Eder:

Bilgisayar oyunlarının bir türü de spor içerikli bilgisayar oyunlarıdır. Hatta bazı kişiler için sporla ilk tanışma bilgisayar oyunları üzerinden gerçekleşebilir. Sanal ortamda bu oyunlardan yüksek haz elde eden oyuncu, bu durumu gerçeğe dökmek isteyeceği için, spor yapma konusunda büyük bir motivasyon elde etmiş olacaktır.

· Yardımlaşma ve Birlik Duygusunu Oluşturur:

Özellikle takım halinde oynanan ve ekip arkadaşınla belirli bir görev dağılımı çerçevesinde beraber çalıştığın oyunlar, oyunculara birlik, beraberlik ve ekip ruhu gibi bazı erdemleri kazandıracaktır. Takım arkadaşına güvenmek gerektiği ve aynı güvenin tesis edilmesi gerektiği de yine bilgisayar oyunlarının oyunculara kazandıracağı faydalar arasındadır.

· Birden Çok Eylemi Aynı Anda Gerçekleştirebilme Yeteneği Kazandırır:

Bilgisayar oyunları, gelişmiş bir teknolojiyle donatıldıkları için oyunculara bir anda birden fazla yol ve yöntem sunabilir. Ayrıca oyunlarda, oyuncular aynı anda birden fazla eylemi gerçekleştirebilmek durumunda kalabilir. Zafere ulaşmak amacıyla birçok planı aynı anda yürürlüğe koyan ve bu planların her birinin de takibini yapmayı başaran oyuncu, birden çok eylemi aynı anda gerçekleştirebilme yeteneğini de kazanmış olacaktır.

 Şimdi İndirimli PC Oyunlarına göz atın ve size uygun olan bir tanesini seçin :) 

En İyi XBOX Oyunları (2023)
En iyi XBOX oyunları nelerdir?, XBOX birçok oyunu içerisinde barındıran mağazalara konsolunda yer veriyor. En iyi XBOX oyunlarını sizler için sıraladı...
LoL Sezon Ne Zaman Bitiyor?
LoL sezonları üzerine detaylı bir rehber. Bu rehber sayesinde LoL sezonları hakkında detaylı bir bilgiye sahip olacaksınız....