League of Legends Tüm Ligler (2023) - Oyun Ek Bilgi - eTail Blog
League of Legends Ligler

Son dönemin en popüler oyunları arasında olan League of Legends’in içerisindeki lig sistemi, oyuncular arasındaki dereceyi belirlemektedir. Milyonlarca kişinin oynadığı MOBA türündeki bu oyunun içerisinde 20’nin üzerinde lig ve 100’ün üzerinde karakter bulunuyor. Oyundaki bu lig sistemi ile E-Spor gibi birçok alanda oyuncuların değerlerini ve seviyelerini anlayabilirsiniz.

Oyun içerisindeki bu derecelendirmede rank sisteminin de büyük payı vardır. League of Legends’teki rank sistemi de kendi alanında farklılık gösterir. Üst rütbelere atlamak için her zaman iyi olmanın yetmediği oyunda, en düşük rank derecesi demirdir. Gelişim gösteren ve girdiği mücadelelerin büyük oranını kazanan oyuncular ise en yüksek şampiyonluk rütbesine ulaşabilir. LoL’de sık sık güncelleme yapılan lig sistemleri, genellikle hak eden oyuncuları üst liglere taşımaktadır.

En iyi skinlere, animasyonlara, totemlere ve özelliklere erişmek için LoL RP Satın Al!

League of Legends’teki Ligler Nelerdir?

Oyun içerisindeki oyuncular, LoL’de yeni bir sezona ligi olmadan başlamakta ve belirli bir maç sayısınca bir lige yerleşmeden puan toplamaktadır. Oyunda lige yerleştirmeden önce atılan maçların sayısı daha önceki sezonlarda 10 maç kapsamında değerlendirilirken artık 5 maç üzerinden değerlendiriliyor. Oyuncular, lige atandıktan sonra 100 puanı topladığında bir üst lige çıkabilmek adına seri maçlarına katılır. Bu seri maçları, her ligin 1. Seviyesinin altındaki ligler için 3 maç kapsamında yapılıyor. Oyuncular 1. Seviyeye geldiğinde ise bir sonraki lige atlayabilmek için 5 maçlık bir seriye girer.

League of Legends’teki güncel olan lig sistemi şu şekilde;

  • Demir
  • Bronz
  • Gümüş
  • Altın
  • Platin
  • Elmas
  • Ustalık
  • Büyük Ustalık
  • Şampiyonluk

Demir, bronz, gümüş, altın, platin ve elmas kademelerinin altında 5’er kademe bulunur. LoL’deki diğer üç rank ise tek kademeden oluşur. Toplam olarak 28 rank ve kademe ile oluşturulan bu lig sisteminde çok sayıda oyuncu bulunuyor. Oyunun en iyi rütbesi olan şampiyonluk rütbesinde ise oyuncuların yalnızca %0,01’i yer alır. Bu açıdan şampiyonluk rütbesindeki oyuncuların eşleşme bulması da haliyle oldukça zor oluyor.

League of Legends Ligler

League of Legends’te Nasıl Lig Atlanır?

League of Legends oyununda lig atlayabilmek için belirli taktikleri uygulamanız gerekir. Tabiiki bu taktikler, liglerin klasmanına göre de farklılık gösterecektir. Bir sonraki lige çıkmanız için işinize yarayacak olan taktikleri sizlere aktarmaya başlayalım.

Demir ve Bronz Ligler

Bu iki ligin listede bir tutulmasının nedeni, iki lig arasındaki oyun mekaniğinin neredeyse aynı olmasıdır. Hem demir hem de bronz liginde makro denilen harita odaklı oyun 0’a yakındır. Buna bağlı olarak metayı belirleyen unsurlar bu liglerde kullanılmamaktadır. Üst lige yükselebilmek için kendi yeteneğinize yatkın olan ve oyunu tek başına sırtlayabilecek şampiyonlara odaklanmanızda fayda var. Bu sebeple kendinize bir şampiyon belirleyerek üst liglere yükselmeyi sağlayabilirsiniz.

Demir ve bronz liglerin diğer liglerden bir farkı, oyun sohbetlerinde sürekli bir kışkırtma ve moral bozma cümlelerinin yer almasıdır. Ek olarak oyuncuların sinyallerini oldukça gereksiz yerlerde kullandığı da bu liglerde sıklıkla görülmektedir. Bu sebeple takımınızdaki oyuncuların konuşma ve sinyallerini görmezden gelerek kendi oyununuza odaklanmalısınız. Bunun için size önerimiz karşı takımdaki oyuncuları susturmanızdır. Bu liglerde başarı sağlamak için yapmanız gereken bir diğer madde, oyunu erken bitirmenizin doğru olduğudur. Bunu yapmanız oldukça önemlidir çünkü alınan şampiyonlara bakıldığında geç oyunda bir Veigar, sizi tek hamlede alacak duruma geliyor. Dakika 20’den önce inhibitör alarak kesinlikle galibiyete gidersiniz. Ya da erken oyunda 5-0’lık bir skorla başlarsanız, ek olarak rakip koridor oyuncusuna da 2 seviye fark atarsanız, ormancı bile gelse sizi kesemiyor. Bu sebeple bunu koridoru itip rakibi çaresiz hale getirmek için kullanabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir diğer konu, herkes full eşyaya sahip olduğu zaman ne kadar önde olursanız olun bir şey ifade etmiyor.

Gümüş Lig

Gümüş Lig’den atlamak için; öncelikle şampiyon havuzunuzu genişletmekte fayda var. Bundan sonra size uygun olan şampiyondan ayrılık daha güçlü şampiyonlara odaklanmalısınız. Koridorda rakip şampiyonun karşısında seçtiğiniz şampiyon ile kendinizi kıyaslayın ve eksiklerinizi fark edin. Veya farklı bir analiz yaparak rakip takım için hangi şampiyonun karşısında daha rahat edeceğinizi inceleyin. Bu şekilde seçimlerinizi doğru yapmalısınız. Ayrıca bu liglerde yine takım içi birliktelik önemli olduğundan dolayı sinyallerinizi açık tutun.

Altın Lig

Mütevazi fakat özgüvenli olmakta yarar vardır. Altın ve üst liglerdeki oyuncuların geneli, istisnalar hariç kendilerini sürekli geliştirmeye çalışan başarı odaklı oyunculardır. Bu sebeple diğer saydığımız liglere göre daha zorlu maçlara çıkacaksınız. Öncelikle diğer oyuncular ile tartışmaya girmeyerek kendi oyununuza odaklanın ve bol bol farklı stratejiler deneyin. Ek olarak haritadan dikkatinizi ayırmamalı, her minyon aldığınızda haritaya bakmayı unutmamalısınız. Tabii bunu yaparken hem sinyalleri kullanmalı hem de minyon kontrolünüzü elden bırakmamalısınız.

Platin Lig

Bu ligden atlamak için tabii ki diğer liglere göre daha fazla emek göstermeniz gerekiyor. Platin ve daha yüksek seviye liglerdeki yapacağınız ufak hataları rakip takım çok iyi değerlendirebilir. Buna bağlı olarak oyunu asla satmayın ve garantici bir karakter ortaya koyun. Ayrıca oyunda sıklıkla Surrender vermek de doğru olmayacaktır. Unutmamanız gereken nokta platin ligde olduğunuz ve takımınızda maçları çevirebilecek oyuncuların da yer alma ihtimalidir.

League of Legends oyununun güzel taraflarından biri de beklenmedik anlarda oyunun tersine dönerek kazancın çıkarılabilmesidir. Bu sebeple pes etmeden oyununuza odaklanmaya devam edin. Platin ligdeki oyuncuların neredeyse hepsi, koridor planını iyi bilen ve kendinden şüphe duymayan oyunculardır. Bu sebeple siz de koridorda ne yapacağınızı iyi bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.

Elmas Ligi

Bu ligde yapmanız gerekenler ise; ilk olarak bu ligde hangi tip oyuncuların yer aldığını iyi bilmeli ve kendi hedeflerinizi iyi belirlemelisiniz. League of Legends oyunundaki elmas ligi, birçok oyuncu tarafından kendi başına çok ayrı bir lig olarak adlandırılıyor. Bir üstündeki veya bir altındaki lig ile çok alakasız olan elmas liginde birçok farklı niyete sahip oyuncu ile karşılaşabilirsiniz. Örnek olarak boosted denilen herhangi bir yeteneğe sahip olmadan ve iyi oyuncular sayesinde şişirilerek o seviyeye gelen oyuncular ile karşılaşabilirsiniz. Ya da sadece troll amaçlı oyuna giren, kendini geliştiremeyen ve gerileyen oyuncularla da birlikte oynayabilirsiniz. Bu ligde lider bir oyuncu olmanız çok önemlidir.

Liderden kasıt, kendi planlarınız ve galibiyeti kolaylaştıracak taktiklerinizin olmasıdır. Ayrıca bu ligde takım savaşlarının önemi çok önemli olduğundan dolayı şampiyon havuzunuzu da çok iyi belirlemelisiniz. Tabii maç içindeki strateji, beceriler kadar maç dışında da ne yaptığınız bu seviye için çok önemlidir. Bu ligde kalıcı olmak ve en üst seviyeye ulaşmak istiyorsanız şunu bilin ki sizin gibi bunu isteyen çok kişi var ve onlar ekstra çalışmalar yapıyor. Bunun için oyun tekrarlarını izleyebilir, iyi oyuncuların yayınlarını takip edebilir, koridordaki tüm şampiyonlara hakim olmaya çalışabilirsiniz.

League of Legends LP Nedir?

Lig Puanı (LP), derecelerde oyuncunun nasıl ilerlediğini veya geriye düştüğünü temsil eden puandır. Bu puan her galibiyet başına kazanılırken her yenilgi başına da kaybedilebilir. Genel olarak yeni bir kümeye ilerlemek için gereke LP 100 olmaktadır. Fakat ilerlemeyi etkileyen diğer kurallar da vardır. League of Legends oyununda ilerleminizi sağlayan bu diğer kurallar, aynı zamanda oyuncunun MMR değeri ve derecesi arasında bir bağ oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu bağ, her oyunda ne kadar Lig Puanı kazanıldığını ya da kaybedildiğini büyük bir ölçüde değiştirir.

Oyun Tarihinin En İyi Yan Karakterleri
Oyunlardaki yan karakterler, hikâyede yer alsalar da ana karakter kadar göz önünde olmazlar. Fakat bazı yan karakterler, oyuncular tarafından benimsen...
Mount & Blade 2 Bannerlord Şehre Göre En Verimli Atölyeler
Oyun içerisinde çeşitli üretimler yapmamız amacıyla atölyeler de bulunuyor. Ancak doğru üretimi yapmamız için de şehir ve hammadde gibi noktalara dikk...