League Of Legends ADC Rehberi (2023) - Oyun Ek Bilgi - eTail Blog
League Of Legends ADC Rehberi

League of Legends oyunu içerisinde bulunan bir diğer rol ise ADC (Attack Damage Carry)’dir. Türkçesi saldırı gücü taşıyıcısı olan bu rol, oyunun ilerleyen zamanlarında oldukça fazla işe yarar. Genellikle ADC karakterleri kırılgan ama çok güçlüdür. Bu rolü oynayabilmek için takım savaşlarında doğru konumlanma yapılması oldukça önemlidir. ADC’ler destek şampiyonlarına bağlıdır. Destek şampiyonları saldırı gücü taşıyıcılarını korur ve onların altın kazanmasına yardım ederler. ADC ve destek şampiyonları alt koridorda oynarlar. Diğer koridorlar bire bir savaş imkanı sunarken aşağı koridorda 2’ye 2 bir savaş olur. Böylece daha fazla akıl oyunu ve hata oluşur.

League of Legends’da alt koridorda farklı eşleşme şekilleri ortaya çıkabilir. Ezreal ve Karma ikilisi erken oyunda oldukça güçlüdür. Aynı zamanda Braum ve Lucian ikilisi de oyunun erken zamanlarında koridoru ele geçirebilir. Fakat özellikle daha düşük liglerde yapılan bir hata hep vardır. Bu da oyuncuların nişancı oynamayı tercih etmemesidir. Nişancıya sahip olmayan alt koridora Lux ve Brand örnek verilebilir. Bu ikili oyunun erken zamanlarında oldukça güçsüzdür. Fakat dikkatli oynayan bir Lux – Brand ikilisi oyunun ilerleyen zamanlarında oldukça fazla hasar çıkartarak oyunu kazanmayı sağlayabilir.

god-of-war-figurine

League of Legends 3125 Riot Points

₺ 450,00

₺ 427,55

ADC Türleri ve Örnekleri

   ADC türleri oynanış biçimine göre değişiklik gösterebilir. League of Legends oyununda ADC oynamanın birbirinden farklı türleri vardır. Aşağıda bazı türler ve bu türler içerisindeki şampiyonlar örnek olarak verilmiştir. Yetenekli ADC’ler, metadan bağımsız olarak takımın zaferini belirleyici özelliğe sahiptir.

  • All-In: Tipik bir All-In şampiyonu güçlübir patlama hasarına sahiptir. Kısa süre içerisinde oldukça fazla miktarda hasar vermelerini sağlayan yüksek kitle kontrol şampiyonları ile iyi bir sinerjiye girerler. Kalista, Miss Fortune ve Zeri All-In oynanış türüne örnek olan bazı şampiyonlardır.
  • Poke: Poke tabanlı şampiyonlar, genellikle otomatik saldırılar ile hasar vermek yerine uzun menzilli yetenekler kullanırlar. Birçok ADC karakterinde en az bir adet dürtme yeteneği bulunur ve bu yetenek sayesinde uzak mesafelerden hasar vermek mümkün olur. Poke türüne örnek olan şampiyonlardan bazıları Ashe, Ezreal, Jhin ve Varus’tur.
  • Hyper Carry: Bu türdeki şampiyonlar ise yüksek ölçekleme potansiyeline sahiptir. Yeterli eşyaya ve seviyeye sahip olan Hyper Carry karakterler, düşman takımın tamamını yok edebilme ihtimaline sahiptir. Bu nedenle savaşlarda her zaman hedeflenen karakter olur. Jinx, Kog’Maw, Tristana ve Vayne Hyper Carry karakterlere örnektir.
  • Lane Bully: Lane Bully ise bir Hyper Carry karakterin tam tersi olarak bilinir. Lane Bully karakterler oyunu erken zamanda kazanma konusunda daha başarılıdırlar. Tipik olarak güçlü taban hasarına sahiptirler ve diğer ADC’ler kadar öğeye bağımlı değildirler. Caitlyn, Draven ve Lucian Lane Bully karakterlere örnektir.

ADC Oynanış Taktikleri

Koridorda ADC Oynanışı

ADC rolü, League of Legends oyunundaki en az karakter eşleşmesine bağımlı roldür. Destek şampiyonlar ise ADC’lere yardımcı olarak koridorun hızını belirler. ADC ve Destek rolünün birbirine uyumu oldukça önemlidir. Bu nedenle karakter seçim ekranında düşman birimlere ve takım içi uyuma göre en uygun karakter seçimi yapılmalıdır. Braum-Lucian, Xayah- Rakan, Lulu- Kog’Maw gibi ikili seçimler popülerdir ve oyuncular tarafından çoğunlukla bilinir. Bu tarzdaki ikili eşleşmelerin seçilme nedeni ADC ve Destek şampiyonlarının yeteneklerinin uyumundan kaynaklanır. Birbirlerinin yeteneklerini uyum içinde destekleyen ikililer, alt koridoru ele geçirme ve ilerletme konusunda daha başarılı olurlar.

Şampiyon seçimi her ne kadar kritik bir konu olsa da her ADC oyuncusunun yapması gereken temel görevler vardır. Bunlardan ilki mümkün olduğunca fazla minyon katletmektir. Minyonlara son vuruş atarak altın elde etmek oyunda öne geçmeyi ve eşya bitirip oyunu kontrol etmeyi sağlar. ADC oynayan oyuncuların ölmekten kaçınmaları da çok kritik bir durumdur. ADC karakteri öldüğü zaman alt koridorun kontrolü kaybedilir. Minyon ve altın kaybetmek oyunu zor bir duruma sokabilir. Alt koridor oyuncuları harita kontrolünü hiçbir zaman ihmal etmemelilerdir. Alt koridor ejderhaya en yakın koridordur. Bu nedenle ejderha savaşları alt koridora yakın olan çukur etrafında geçer. Destek karakterinin ejderha ve çevresinde görüş kazanması gerekir. Böylece ejderha zamanına düşman ormancının alt koridora yapacağı bir baskın önceden gözlemlenebilir. Bu sayede ADC ve desteğin kaçmak için yeterli zamanı olabilir.

Minyon Kontrolü

   ADC rolünün vazgeçilmez bir parçası olan minyonlar, koridorun kaderini belirler. Dalga manipülasyonunu ADC rolünde iyi olmak isteyen bütün oyuncuların kavraması gerekir. Düşmanın minyon ve altın kaybetmesi için koridoru dondurmak ADC için bir vazgeçilmezdir. İyi dondurulmuş bir minyon sürüsü rakip ADC’yi oyundan düşürebilir. Rakip ADC alt koridorda değilken ve ölmüşken koridoru dondurmak en mantıklısıdır. Veya bunun yerine bazı durumlarda koridor hızlı bir şekilde itilerek kule plakaları alınabilir. Böylece rakip kule minyonları öldürürken takımınız altın kazanmış olur. Farm konusunda ustalaşmak ve koridoru yönetebilmeyi öğrenmek ADC rolünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Riskli pozisyonlarda kill kazanabilmek için yapılan hatalar gereksizdir. Bunun yerine farminge önem verilerek gerekli pozisyonlarda düşman öldürmek yalnızca en iyi ADC oyuncularının sağlayabileceği bir yetenektir.

Doran’ın Kılıcı

ADC İstatistikleri ve Eşyalar

   ADC oyuncuları genellikle oyun başında Dora’nın Kılıcı isimli eşyayı satın alırlar. Yanında da bir tane can iksiri almak vazgeçilmezdir. Böylece koridorda uzun süre minyon kesmek mümkün olur. Dora’nın Kılıcı oyuncuya otomatik saldırılarda can kazanma imkanı verir. Her ADC şampiyonunun farklı oynanış tarzı ve eşya dizilimi vardır. Profesyonel oyuncuların eşya dizilimlerine bakmak ve bunları anlayıp o tarzda eşya dizilimi oluşturmak oyunda öne geçmeyi sağlayabilir. Çeşitli internet sitelerinden veya Blitz tarzındaki uygulamalardan bu bilgilere ulaşmak mümkündür. ADC’lerin belirli istatistiklerinin iyileştirilmesi gerekir. Bu istatistiklere göre eşya dizilimlerini tamamlamak en doğrusudur. Aşağıda bazı istatistikler ve bu istatistikler hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir.

  • Saldırı Hasarı: Saldırı hasarı, hasar artışının birincil kaynağıdır. Birçok ADC yeteneği de AD ile ölçeklendirilir. Saldırı hasarı ADC istatistiklerinin kralıdır ve oldukça önemlidir.
  • Saldırı Hızı: Birçok ADC öncelikle otomatik saldırıları sayesinde ayakta kalır. Saldırı hızı arttırıldığı zaman ADC’lerin saldırı aralıkları azalır. Böylece kesinti olmadan yığın halinde hasarlar oluşturabilir.
  • Kritik Vuruş: Kritik vuruş istatistiği hemen hemen bütün ADC’lerde kullanılır. Anlık olarak yüksek hasar patlaması oluşturmayı sağlar. Hem saldırılar hem de yetenekler yüksek hasar verir.
  • Can Çalma: ADC’lerin takım savaşlarında uzun süre ayakta kalmasını ve hasar çıkarmasını sağlayan istatistiktir. Bu sayede ADC’ler düşmanlardan kaçarak can toplayabilir ve tekrardan savaşa dahil olabilir.
  • Zırh Delme: Bazı oyunlarda çok fazla zırha sahip tanklara karşı savaşmak gerekir. Böyle durumlarda tankların zırhlarını kırmaya yarayan istatistik ADC’lerin en çok önem verdiği şey olur.
  • Hareket Hızı: ADC şampiyonları için Kiting vazgeçilmezdir. Düşman şampiyonlara hasar vererek aynı zamanda mesafeyi korumak oldukça önemlidir. Hareket hızı fazla olan şampiyonlar kite eylemini daha kolay gerçekleştirirler. Bu da daha fazla oynama alanı oluşturur.

Mobile Legends Taktikleri
Mobile Legends günümüzde en çok tercih edilen oyunlardan biridir. Bu oyunda kazanmak isteyen oyuncunun ve takımın rakiplerini alt etmeleri gerekmekted...
Diablo Immortal’ın Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Diablo Immortal oyununu oynayabilmek için yüksek bir donanıma sahip olmak gerekmez. Aşağıda Diablo Immortal oyununun iOS, Android ve Windows için gere...