020 Games, popüler ve ilgi çekici oyunları ile bilinen son yılların önemli bağımsız bir video geliştirme şirketlerinden biridir....
Devamını okuBulut Tabanlı Oyun Nedir?
Bulut Tabanlı Oyun Nedir?
Bulut tabanlı oyunlar, uzak ve geniş bağlantılı sunucuları kullanarak, oyuncuların sadece internet erişimini kullanarak oyun oynamasını sağlayan bir sistemdir. Bulut tabanlı sistemleri kullanan bir oyuncu ek bir donanıma ihtiyaç duymaz. Bulut sistemlerinden gelen verileri hızlıca işleyecek bir internet hızının olması yeterlidir. Bunun haricinde kullandığı sisteminin yazılımını da işletim sistemine kurmalı ve eğer üyeliği var ise bu üyeliğine giriş yapmalıdır. Oyuncu gerekli ayarları hazırladıktan sonra uzaktaki sunucuya bağlanır ve remote olarak bilgisayar kullanıyormuş gibi sunucu içerisindeki işletim sistemini kullanmaya başlar. Daha sonrasında ise o işletim sisteminde oyununu başlatır ve oynayamaya başlar.
Bulut tabanlı oyun sistemlerini başka bir şehirden evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayara ulaşıyormuş gibi düşünmekte fayda var. Çünkü iki sistem bu şekilde birbirine benzemektedir. Aradaki en büyük fark ise bilgisayarınıza sadece sizin ulaşmanızdır. Bulut tabanlı oyun sistemlerinde, bağlandığınız sunucuya başka oyuncuların da bağlanma durumu vardır. Sunucu, içerisinde barındırdığı donanım ile onlarca hatta yüzlerce oyuncuya kaliteli ve yüksek çözünürlüklü oyun deneyimi sağlar.
[category_id=70]
Bulut Tabanlı Oyun Sistemi Nasıl Çalışır?
Bulut tabanlı oyun sistemi, oyuncuların uzak yani remote bir sunucuya bağlanarak oyun oynamasıdır. Oyuncular güçlü ve güvenilir internet sağlayıcıları ile birlikte yüksek çözünürlüklü ve kaliteli bir şekilde, ek donanıma ihtiyaç duymadan oyun oynarlar.
Birçok bulut tabanlı sistem ücretli üyelik yöntemi ile çalışmaktadır. Aylık ve yıllık olarak ödeme olan bulut tabanlı sistem şirketler, fiyatlarını bölgesel olarak değiştirebilir. Bunun haricinde bu şirketlerin kullandıkları donanım da değişmektedir. Örneğin GeForce Now, yüksek donanıma sahip sunucular kullanır ve bu sunucular Windows işletim sistemi barındırır. Microsoft ise Xbox konsollarının işletim sistemlerini kullanır. Amazon Cloud Gaming ise birçok farklı sunucu ve yayıncıyı içinde barındırdığı için oyunlarına göre değişik sistemler kullanmaktadır. Fakat oynanan her oyun arka planda farklı sistemlerde çalışsa daha ön planda aynı arayüz kullanır.
Bulut tabanlı sistemlerde veri akışı iki yönlü gerçekleşir. Sunucudan oyuncuya gelen veri türü ve oyuncudan sunucuya giden veri türü şeklindedir bu akış. Sunucuda çalışan oyunla ilgili bütün veriler oyuncunun kullandığı sisteme yönlendirilir. Oyuncunun sunucudaki çalışmakta olan oyunda yapmak istediği eylemler ise sunucuya gönderilir. Bu veri akışından dolayı bulut tabanlı sistem kullanmak isteyen oyuncunun güçlü bir internete ihtiyacı vardır.
Bulut Tabanlı Oyun Sistemi Ne Zamandır Var?
Bulut tabanlı oyun sistemleri 2000'li yılların başından beri oyun teknolojisi içerisinde var. İlk olarak 2000 yılında E3'te tanıtılan ve 2003 tarihlerinde piyasaya sürülen G-Cluster (Game Cluster) ile gerçekleşti. Fakat daha sonraki tarihlerde oynaması ücretsiz olan oyunların çoğalması ve bu oyunların G-Cluster üzerinden de oynanabilmesi sebebi ile bu teknolojiye son verildi. Artan maliyetler ve sunucu yoğunluğu yüzünden G-Cluster geliştiricileri Internet protokol televizyonu yani IPTV sistemine geçtiler.
2010 Yılında OnLive adlı bir sistem daha çıkmış olsa da 2012 yılında Sony OnLive yapımcısı olan Gaikai'yi satın aldı ve Playstation içerisinde kattı. Böylelikle bulut tabanlı sistemler bir süre geliştirilemedi. Ancak donanımdaki artan çeşitlilik ve gelişen teknoloji ile birlikte bulut tabanlı oyun sistemi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi ve birkaç şirketi bu konuda şevklendirdi.
Bulut Tabanlı Oyunların Öncü Sistemleri
Günümüzde bulut tabanlı oyunlar denildiği zaman akıllara birkaç isim gelmektedir. Bunlar sırası ile;
- GeForce Now
- Amazon Luna
- Xbox Cloud Gaming
- Shadow
Tamamen ücretsiz olan bir bulut tabanlı oyun sistemi bulunmamaktadır. Her sistem genellikle ücretli bir üyelikle çalışmaktadır. Yukarıda saydığımız sistemler de bunlardan bazılardır. Ancak hepsi aynı şekilde çalışmamaktadır. Örneğin GeForce Now sadece Steam arayüzüne erişmenize izin verir. Shadow ise size gerçek bir işletim sistemi verir ve bunu kendi kişisel bilgisayarınız gibi kullanmanızı sağlar. (Örneğin Windows 11) Xbox Cloud Gaming hem sahip olduğunuz oyunları hem de kendi sağladıkları oyunları oynamanızı sağlar.
Bulut tabanlı sistemleri kullanmayı düşünen oyuncular, kendisine en uygun şirketi ve sistemi seçmelidir.
Prev Post
Next Post
Dangen Entertainment, uzun süredir çeşitli platformlarda oyun yayınlayan video oyun yapımcısı şirketlerden biridir. PC başta olmak üzere konsol ve diğ...
Devamını oku