Aksiyon Oyunları Nedir? - Oyun Tanıtımları - eTail Blog
Aksiyon Oyunları Nedir?

Aksiyon Oyunları Nedir?

   Öncelikle internet sitesi aksiyon oyunlarını oynayabilmek için bir web tarayıcısına sahip olmalısınız. Bu tür oyunlar genellikle bir kişi, iki kişi veya dört kişi oynanabilir. Çoğu internet sitesi oyunu için ödeme yapmanız gerekmez, bu oyunları konsol veya bilgisayar ile oynayabilirsiniz. Ayrıca telefonunuz yeterince iyi ise aksiyon oyunlarını telefondan da oynayabilirsiniz. Etail  sitesinin içerisinde birbirinden farklı tarayıcı oyunu türleri vardır. Bunlardan bazıları Aksiyon, macera, atari, araba sürme ve bulmaca oyunlarıdır.

   Minecraft, Çöp Adam, Krunker.io ve Vex 4 gibi bazı aksiyon oyunları çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Minecraft oyunu çocukların yaratıcılığını geliştirir ve yardımlaşmayı aşılar. Aynı zamanda bir hayatta kalma oyunudur. Oyuncu oyunu oynarken belirli kurallar ile birlikte oyundaki zorlu hayata karşı savaşır. Fakat bu zorlukların yanında Minecraft’ın asıl amacı tamamen eğlencedir. Aksiyon oyunları genellikle stresi azaltmak ve arkadaşlarla vakit geçirmek için oynanır. Başka insanlarla birlikte oyun oynamak iletişim yeteneklerinizi de geliştirir. Dünya üzerinde sayısı tahmin edilemeyecek kadar fazla aksiyon oyunu vardır ve her geçen gün bu sayı artmaya devam eder. Her gün teknolojinin gelişmesi ile daha iyi oyunlar piyasaya çıkar. Assasins Creed video oyunu serisi dünya çapında ismini duyurmuş en başarılı aksiyon oyunlarını içermektedir.

Aksiyon oyunları hakkında bilinmesi gereken bazı maddeler:

  1. Bazı oyunlarda başarı takım çalışması ile birlikte elde edilir.

  2. Oyuncuların olumsuz duygu ve düşüncelerini engeller.

  3. Aksiyon oyunları beynin gri maddesini arttırır ve güçlendirir

  4. Problemleri çözme konusunda ustalaşmanızı sağlar.

  5. Aralıksız olarak aksiyon oyunları oynamak bel fıtığına neden olabilir.

Aksiyon Oyunları Nasıl Oynanır?

   Aksiyon oyunlarını farklı oyun araçları kullanarak oynayabilirsiniz. En sık kullanılan araçlar oyun konsolları ve bilgisayardır. İlk aşama oyunun temelini öğrenmektir. Başlangıç aşamasında çok fazla bilgiye sahip olmasanız bile birkaç denemeden sonra oyuna alıştığınızı fark edebilirsiniz. Bu yeni öğrendiğiniz bilgilerle birlikte oyunu oynarken daha rahat olabilirsiniz.

   Tarayıcı aksiyon oyunları oynamak için gereken en basit ekipmanlar bilgisayar ve faredir. Genellikle W, A, S, D tuşları veya ok tuşları karakteri hareket ettirmek için kullanılır. Bazı oyunlarda ise karakteri hareket ettirme fare ile yapılır. Bunlara ek olarak fare ve klavyenin birlikte kullanıldığı oyunlar da var. Silah içeren FPS tarzı oyunlarda klavye yürümek için, fare ise bakış açısını değiştirmek için kullanılır.

   Çöp Adam: Rusher oyununda amacınız karşılaştığınız düşmanları yenmektir. Oyun bir oyuncu için yapılmıştır. Çöp adamı kontrol etmek için W, A, S, D tuşlarını, fareyi ise zıplamak için kullanabilirsiniz. Boşluk tuşu da karakterinizin kılıcını kullanmak içindir. Farenin sol tuşuna iki kere basarsanız karakter çift atlama hareketi yapar. Bölümleri teker teker geçerek daha zor bölümlere ulaşabilirsiniz. Oyunların kuralları çeşitlilik gösterir. Oyuna başlamadan önce bu kuralları dikkatlice okuyup anlamanız ve daha sonra bunları uygulamanız daha iyi olur. Aksiyon oyunlarında zor seviyelere doğru ilerlerken ekstra beceriler kazanabilirsiniz. Oyunu oynayabilecek kişi sayısı da farklılık gösterir.

Aksiyon Oyunları Eğlenceli Mi?

   Aksiyon oyunlarının eğlencesi 20 yıldan fazla süredir etkisini sürdürmektedir. Oyunların içerisindeki engellerle başa çıkmak zordur çünkü ilk denemelerinizde çok iyi olmayabilirsiniz. Zamanla birlikte hangi kısımlarda hata yaptığınızı öğrenmek için daha çok çabalayıp bu zorlukların üstesinden geldiğinizdeki duydu tarif edilemez. Özellikle Playstation aksiyon oyunları arkadaşlarınız ile birlikte vakit geçirmek için mükemmel bir yöntemdir. Oyunların heyecanı sizi mutluluğun zirvesine taşır. Eğer hiç aksiyon oyunu oynamadıysanız bunu denemenizi öneririm.

Aksiyon Oyunlarının Faydaları Nelerdir?

   İnsan beyni karşısına çıkan durumları öğrenebilir ve bunları uyarlayabilir. Dikkatli olma ve algılayabilme becerileri ölçülebilen kavramlardır. Bu ölçme işlemlerinin amacı aksiyon oyunlarının beyin üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Psychological Bulletin dergisinde oyuncuların yeteneklerinin geliştiği iki adet meta-analiz ile kanıtlanmıştır. Aksiyon oyunlarının belirlenmiş faydaları aşağıda verilmiştir.

  1. Video oyunları oynayan insanlar cerrahlık mesleği konusunda daha yetenekli olabilirler.

  2. Yoğun odaklanma etkisi ile birlikte disleksiyi tedavi etmeye yardımcı olur.

  3. Bu tür oyunları oynamak insanlara farklı bir liderlik yapısı sağlayabilir.

  4. Antik tarihte geçen aksiyon oyunları sizleri daha kültürlü bireyler haline getirebilir.

  5. Bulmaca gibi oyunları oynamak yaşlanma sürecini yavaşlatır.

  6. Beyinde ağrı kesiciye benzer bir etki oluşturabilir ve zor zamanlarda insanlara yardımcı olur.

  7. Çok oyunculu oyunlar oynayarak yeni arkadaşlar elde edebilirsiniz.

  8. Multiple Skleroz hastalığı ile mücadele eden insanlara yardımcı olur.

  9. Hayatın herhangi bir aşamasında karar verirken daha rahat olursunuz.

  10. Aksiyon oyunları oynamanın en önemli faydası refleksleri geliştirmesidir.

   Palaus ve ekibi tarafından yazılan bilimsel bir makalede aksiyon oyunlarının beynin yapısını değiştirdiği yazılmıştır. İnsanların dikkat etme yeteneğini geliştirmesi buna bir örnektir. Bu sayede zorlu görevlerin üstesinden gelmek daha kolay olur. Palaus video oyunlarının insanların becerilerini geliştirebileceğini söylüyor fakat aynı zamanda bu oyunların bağımlılık yapabileceğini de vurguluyor.

Aksiyon Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

   Aksiyon oyunlarının disleksi İtalyan çocukların okuma yeteneklerini geliştirdiğine dair bazı kanıtlar var. Genel olarak ebeveynler aksiyon oyunlarının zararları hakkında konuşular. Fakat ileri teknolojiyle yapılan bu tür oyunlar yeni çağ için vazgeçilmezdir. Aksiyon oyunları oynayan çocukların beyinleri normale göre daha fazla gelişebilir. Oyun sırasında farklı taktiklerle karar vermek çocukların gelecekteki kişiliklerine katkı sağlar. Bazı antik çağlarda geçen oyunlar da çocukların farklı konuları keşfetmesine yardımcı olur. Coğrafya ve tarihe daha çok ilgi duymaya başlayabilirler. Çocuklar oyunları sosyalleşme etkinlikleri olarak bilirler. Bu onların yeni arkadaşlar edinmelerini sağlar. Ayrıca aksiyon oyunlarının içerisinde rekabet de vardır. Aynı zamanda spor konusunda da başarılı olamayan çocuklara kazanma şansı verir.

   Tarayıcı aksiyon oyunları çocukların başlangıç olarak en rahat oynayabileceği oyun türüdür. Oyunu bilgisayara indirmek gerekmez, direkt olarak web sitesi üzerinden oynanır. Ateş ve Su oyunu bir tarayıcı oyunudur ve iki kişi ile oynanır. Bu oyunun amacı ateş ve su karakterlerini yönlendirerek bulmacaları çözüp bölümleri geçmektir. Genellikle ilk oyuncu karakteri W, A, S, D tuşları ile, ikinci oyuncu ise karakteri ok yönleri tuşları ile hareket ettirir. Oyuncular oyun içerisinde eş zamanlı olarak hareket etmelidir. İki oyuncu da birbirine yardım etmeden oyundaki bölümleri geçemezler. Yardımlaşma bu oyunun en büyük özelliğidir. Bu sayede çocuklar takım olarak çalışma ve diğer insanlara yardım etme yeteneklerini benimserler.

   10 yaşın üzerindeki çocuklar genellikle web sitesinde oyun oynamaya başlarlar. Bu yaştaki çocukların gelişimleri çok hızlıdır. 15 yaşlarında ise çocuklar kendilerini daha çok çevrimiçi oyun oynarken bulabilir. Çevrimiçi oyunlar daha zorlayıcı oyunlardır. Bu da gelişimlerini hızlandırmaya etkili bir faktördür. Çocukların ne tür oyunları oynayacağı önceden belirlenerek çocuğun hangi yönde gelişeceği hesaplanabilir. İstenilen yöne göre oyunlar tercih edilir. Örnek olarak çocuk spora yönlenmek istiyorsa basketbol, futbol ve tenis gibi oyunları tercih etmek daha doğru olur. Oyunda gördükleri hareketler ile birlikte gerçek hayatta pratik yapmaları daha da kolaylaşır. Aksiyon oyunları ayrıca paylaşımcılık konusunda da bilgi verir. Herhangi bir oyun içerisinde adil olmak gerçek hayatta da böyle davranışların görülmesini sağlar. Büyüme çağındaki insanlarda bu öğrenme daha kolay hale gelir. Erken yaşlarda oyun oynamaya başlayan kişiler daha farklı gelişirler.

Aksiyon Oyunları Çocukların Meslek Tercihlerini Nasıl Etkiler?

   Aksiyon oyunları oynamak kesinlikle çocukların farklı işler seçmesine neden olur. Özellikle çevrimiçi aksiyon oyunları çocuklara sabırlı olmayı ve çok çalışmayı öğretir. Bu şekilde çocuklar yoğunlaşmak istedikleri derslere daha çok önem verirler. Bu oyunlar tarafından gelişen becerileri ile kendi işlerini seçerler. Ayrıca aksiyon oyunu oynayan kişiler birim zaman başına daha mükemmeliyetçi kararlar alırlar. Eğer cerrah olmak veya savaş alanlarında olmak istiyorsanız aksiyon oyunları sizlere bu deneyimleri katmaya yardımcı olabilir.

Aksiyon Oyunları Refleksleri Nasıl Geliştirir?

   Aksiyon oyunları insanları çevrelerinde olan olaylara daha duyarlı hale getirir. Rochester Üniversitesi’ndeki bilim adamları Current Biology dergisinde aksiyon oyunlarının refleksleri hızlandırmak için güçlü bir eğitim rejimi olduğunu söylediler. Aksiyon oyunları oynayan insanlar, oynayamayanlara göre farklı durumlara %25 daha hızlı tepki verebilir. Bilgisayar için farklı aksiyon oyunları var. Farklı hızlarda ilerleyen bu oyunlarda zamanla refleksler daha çok güçlenir. Örneğin oyun zorlaştığı zaman düşmanları vurmak için daha hızlı hareket etmeniz gerekir. Bunu başarmak için her seferinde daha çok çabalayarak gelişmelisiniz.

Aksiyon Oyunlarının Kritik Düşünme Becerisi Üzerindeki Etkisi

   Bina oluşturma oyunlarının en popülerlerinden biri Minecraft’tır. Bu oyun bloklardan oluşur ve hayatta kalmak için tasarlanmıştır. Eleştirel düşünme gerekli kararları vermek bu oyunun olmazsa olmazlarındandır. Eleştirel düşünme sistemi zamanla daha teknolojik hale gelir. Bu tarzda oyun oynayan insanların mimarlık mesleğine olan ilgisi de artabilir.

Aksiyon Oyunları Strateji Yeteneklerini Nasıl Geliştirir?

   Bazı oyunların temeli stratejik düşünmeye dayalıdır. Güçlü dikkat becerisi ve takım ruhu yetenekleri ile beyni daha çok geliştirirler. World Of Warcraft ve Age of Empires oyunları bu stratejik oyunların en çok tanınanlarındandır. Age of Empires’da zamana karşı savaşırsınız. Bir köy yapısı oluşturduktan sonra bunu daha büyük bir şehir yapısına dönüştürmek için farklı stratejiler belirlemeniz gereklidir. Kötü stratejileri deneyerek en iyi stratejiyi bulmak kolaylaşır. Bu sayede gerçek hayatta da çok rahat bir şekilde farklı stratejik kararlar hakkındaki düşünceleriniz gelişir.

Aksiyon Oyunları İletişim Becerilerini Nasıl Etkiler?

   Online aksiyon oyunları size diğer oyuncularla iletişim kurma fırsatı verir. Bu tür oyunlarda bir şeyler satabilir, ticaret yapabilir veya arkadaş olabilirsiniz. Oyun içerisinde oluşan iletişim biçimleri ve tarzı gerçek hayata yansır. İnsanlarla iletişim kurma yeteneğinizi geliştirir. Takım halinde çalışmak da iletişim becerisi gerektirir. Oyuncular kendi aralarında karşılıklı anlayış içerisinde oldukları zaman oyun daha doğru bir şekilde oynanır ve daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Gerçek hayata da yansıyabilen bu iletişim yaratma yetenekleri daha akıcı konuşmanızı sağlar.

Yaş Aralıklarına Göre Hangi Aksiyon Oyunları Oynanmalı?

   Bu soruyu üç farklı gruba ayırmak mümkündür. Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar aksiyon oyunlarında farklı tercihlere sahiptir. Çocukların tercih ettiği oyunlar genellikle daha basit ve anlaşılırdır. Refleksleri ve tepki süreleri çok gelişmiş değildir. Başlangıçta bu oyunlar daha doğru bir seçimdir. Yetişkinlerin refleksleri altın çağındadır yani en iyi seviyededir. Bu nedenle çok kısa süre içerisinde iyi tepkiler verebilirler. Bu yüzden daha zorlu ve karmaşık olan aksiyon oyunlarını tercih ederler. Böyle oyunlarda olan zorluk ve karmaşıklık ile birlikte eğlence de doruk noktalarına ulaşır. Yaşlılarda ise reflekslerin zayıflaması ile daha basit oyunlar tercih edilir. Çocukların genellikle oynadığı oyunların bazıları aşağıda verilmiştir.

  1. Happy Wheels

  2. Paper.io

  3. Minecraft

  4. Ateş ve Su

  5. Çöp Adam

  6. Slither.io

   Happy Wheels oyunu karakterleri kontrol ederek bölümlerin sonuna ulaşmak için tasarlanmıştır ve ok yönü tuşları ile oynanır. Minecraft inşaat ve gerçek hayat simülasyonu oyunudur. Slither.io oyunu ise fare ile oynanır. Bu oyunda küçük bir yılan olarak başlarsınız ve daha sonra etraftaki puanları toplayarak büyümeye çalışırsınız. Sizden daha küçük olan farklı oyuncuları yiyerek de kendinizi daha hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

Aksiyon Oyunlarının Grafikleri

   Birçok oyuncu aksiyon oyunlarının grafiklerini yorumlamayı sever. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte grafikler gerçek hayata daha yakın bir hale geldi. Video oyunlarındaki aksiyon figürleri artık çok daha ayrıntılı bir halde hazırlanabilir. Bu oyunları yapan kişiler geçeklik hissiyatını en üst noktalara çıkarmak için her gün daha fazla çalışırlar. Grafikler tamamen oynadığınız oyunun bir özetidir. Çocukların farklı görsel öğelerle ilgili bilgi toplamasını sağlayarak hayal dünyalarının gelişmesini sağlar. Hayal dünyaları gelişen çocuklar ilerideki hayatlarında daha yaratıcı bireyler haline gelir. Grafiklerde görülen ayrıntılar çocukların beyinlerinde depolanır. Oyunun oynanış tarzından önce grafikler oyuncuları bu oyunu oynamaya çeker. Farklı tonlardaki renkler ve karakter hatları aksiyon oyunlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. Oyuna bağlanmanızı ve tüm duygularınız ile birlikte oyunu hissetmenizi sağlar. Bazı oyunlardaki görüntüler gerçekçi seviyede korkunç olabilir. Genellikle bu tür grafiklere korku oyunlarında rastlanır. Yaş sınırı bu tür oyunların vazgeçilmezidir. Küçük yaştaki çocukların etkilenmemesi veya onlarda travma bırakmaması için çok doğru bir yöntemdir. Çünkü bu travmalar bazen uzun yıllar boyunca insanın hayatını etkileyebilir. Etail bu konu ile ciddi bir şekilde ilgilenmektedir. Buradaki yaş sınırlamaları bütün kurallara göre koyulmaktadır. Her yaştan bireyler için uygun bir platformdur. Burada genelde travmaya neden olacak oyunlar yerine sizleri rahatlatacak ve eğlendirecek oyunlar vardır.

Aksiyon Oyunları Türleri

   Aksiyon oyunlarını sekiz farklı kategoride inceleyebiliriz. Her bir türün oyun stili ve amacı farklıdır. Örneğin Platformer oyun türü daha çok koşma, atlama, yere düşme ve yürüme eylemlerinden oluşur. Oyunda başarı belirli engelleri geçerek elde edilir. Shooter türü oyunlarda amaç genellikle silah kullanarak düşmanları yok etmektir. Dövüş aksiyon oyunlarında karakterlerin özel yetenekleri olur. Farklı güçlere sahip karakterlerle daha zorlu düşmanları yenmeye çalışılır. Hayatta kalma aksiyon oyunlarında amaç hayatta kalmak ve oyun içerisindeki diğer oyuncuları yenerek en sona kalmaktır. Aksiyon-Macera oyunlarında amaç farklı öğeleri toplamak ve aynı zamanda düşmanlar ile savaşmaktır.

  1. Platformer

  2. Shooter

  3. Mücadele

  4. Beat-em Up

  5. Stealth

  6. Hayatta Kalma

  7. Rhythm

  8. Aksiyon-Macera Oyunları

En Eğlenceli Aksiyon Oyunları

   Tarayıcı oyunları arasında çok eğlenceli oyunlar vardır. Fakat bunlardan bazıları gerçekten sizi kendi içine çeker. Aşağıda en eğlenceli aksiyon oyunlarından bazıları örnek olarak verilmiştir. Bu tarayıcı oyunları çocuklar için daha çok uygundur. Agar.io oyununda oyuncular küçük bir daire yapısında oyuna başlarlar. Etraftaki küçük puanları toplayarak kendilerini daha büyük yapılara dönüştürmeye çalışırlar. Daha büyük yapılara dönüşmeye başladıkça kendinizden küçük olan diğer oyuncuları yiyebilirsiniz. Böylece büyüme hızınız artar. Bu oyunun amacı oyundaki en büyük daire şekline gelmektir.

  1. Agar.io

  2. Slither.io

  3. Age of War

  4. Vex 3

  5. Gun Blood

  6. Sniper Clash 3D

  7. Death Run

  8. Krunker.io

  9. Crysis 3

En İyi Aksiyon Oyunları

   Tarayıcı aksiyon oyunlarının eğlence seviyesi her ne kadar iyi olsa da teknolojinin gelişmesi ile birlikte grafiksel olarak daha kaliteli oyunlar ortaya çıkmakta. Bu yeni teknoloji oyunlarda ses kalitesi, gölgeleme ve oynanış gerçekten çok iyi seviyelerde. Bu da oyuncuların farklı gerçeklik hislerini en iyi şekilde hissetmelerini sağlar. Aşağıdaki oyunlar en popüler aksiyon tarayıcı oyunlarından bazılarıdır.

  1. Minecraft

  2. Happy Wheels

  3. League of Angels

  4. Knife Ninja

  5. Run 3

  6. Hole.io

  7. Elvenar

  8. Roblox

  9. Global Strike: Counter Action


 

Sabotaj Nedir?
Sabotaj Unreal Engine 4 ile geliştirilmiş ve "Türkiye'nin PW2 olmayan ilk oyunu" olarak geçen bir birinci tekil şahıs nişancı oyunudur....
PUBG UC Nedir?
Pubg UC, Pubg mobile oyunu içerisinde kullanabileceğiniz bir para türüdür. Pubg UC ile satın alacağınız eşyaların görüntüleri gerçekten çok farklı ve ...